2007-07-02

Hat? Möjligen. Brott? Knappast.


Vad som kallas "hatbrott" börjar nu närma sig det löjligas gräns. Hatbrott är när någon blir ihjälslagen för att han är jude eller muslim. Hatbrott är när en bög blir misshandlad av en homofob. Hatbrott är att kissa på någon för att denna person tillhör en annan ras.

En mer "prinsessan på ärten"-artad tolkning av hatbrott redovisades dock i Svenska Dagbladet härom dagen. Jag citerar...

" 20-åriga Sofia Aouinti trodde att mannen som gick fram till henne på Upplands Väsbys station ville veta vad klockan var.
- I stället sa han: ursäkta, är du terrorist?
Hon fann sig och sa att nej, det är hon inte. Mannen svarade att det var vad människor omkring henne tänkte, att de var rädda för henne.
- Jag sa: är du rädd för terrorister eller muslimer? Han svarade att alla muslimer är likadana.
(...)
Sofia Aouinti är engagerad i Sveriges unga muslimer. När organisationen får hotbrev, polisanmäls de direkt.
I dag hade hon nog anmält händelsen på Upplands Väsbys station.
- Jag tog inte åt mig då, tyckte mest synd om honom. Nu tror jag att det är viktigt för statistiken. Annars är det som om det aldrig har hänt."

Gah! Var skall jag börja?

Det är inget brott att vara trångsynt, enfaldig, korkad och fördomsfull. Det är inte ens ett brott att ogilla vissa människor. Och absolut inte att ifrågasätta och att ha en annan åsikt.

Det kan vara dumt, oartigt och irriterande förvisso. Men... ett brott?

"Viktigt för statistiken." Giv mig kraft!

Att vara allt för ömhudad och att överreagera, det kommer bara att trivialisera de riktiga hatbrotten.

I samma artikel kan man läsa följande...

"Våren 2006, när danska Jyllands-Posten hade publicerat karikatyrer på muslimernas profet Muhammed, anmäldes 55 fall av hets mot folkgrupp. Främst gällde det sidor på internet, som anmälarna ansåg häcklade och felaktigt beskrev Koranen.
Sven-Erik Alhem, överåklagare på Åklagarmyndigheten med särskilt ansvar för hatbrotten, uppmanar alla som utsätts för hatbrott att anmäla.
- Och om brottsoffret inte får rätt bemötande hos polisen är det lätt att man avhåller sig från det. Inget brottsoffer ska känna att det är fjantigt att anmäla, säger han."

Åter igen - nej! Det är inget brott att häckla. Eller att ha en avvikande åsikt. Eller att (eventuellt) ha fel.

Och Alhems uttalande är idiotiskt. Som åklagare borde han kunna se skillnad på hatbrott och åsikter, på verkliga handlingar och fjantigheter. Men det kan han tydligen inte. Det gör honom olämplig som åklagare och i förlängningen till en man som devalverar de verkliga hatbrottens betydelse.

[Länk till artikeln i SvD]

4 kommentarer:

  1. Hon kunde inte förstå varför.
    Det måste bero på fobi ..

    SvaraRadera
  2. alheim har aldrig haft alla hästar i stallet.

    SvaraRadera
  3. Alheim sa att alla som utsäts för hatbrott ska anmäla. Tycker inte du det? Sen står det ju inte vad han tycker är hatbrott och inte. Bara att han tycker att brott ska anmälas. Han kanske inte änns uttalade sig i fallet, utan bara generelt.

    SvaraRadera
  4. Vad säger du om den politiska domen i Malmö Tingsrätt då Burlövspolitikern Dahn Pettersson dömdes för hets mot folkgrupp för att han i en motion till kommunfullmäktige hävdat att uteliggarna blir fler eftersom heroinsmugglingen ökar. Och oturligt nog också hävdade att 95 procent av allt heroin som smugglas till Sverige kommer hit via Kosovo.

    (Den rätta siffran är 85 procent för övrigt)

    Överåklagare Alhem: "I det här fallet har motionen inte bedömts som ett naturligt inslag i den politiska debatten."

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.