2007-07-31

Intressant om befolkningsfrågan

Nästan hälften av jordens människor bor i länder där befolkningen just nu minskar.

Prognoserna (som alltid skall tas med en nypa salt) talar om att jordens befolkning som helhet kommer att börja minska från mitten av århundradet.

Detta och en del annat intressant om befolkningsutvecklingen, dess orsaker och konsekvenser – och om jordens resurser (som inte alls håller på att ta slut) – kan man läsa i senaste utgåvan av The Economist.

[Länk]

12 kommentarer:

  1. Du feltolkade texten något. Nästan hälften bor i länder där födelsetalet ligger under "återskapande"-nivån på 2.1 barn per kvinna. Det innebär dock inte att den minskar ännu då befolkningen istället än så länge åldras på grund av demografiskt momentum från tidigare perioder av höga födelsetal och/eller stigande medellivslängd.

    SvaraRadera
  2. Slappna inte av bara. Tekniken och kulturen måste ständigt förnya sig i striden mot det naturliga urvalet. Annars blir det oundvikligen befolkningsexplosion. Preventivmedel och karriärer kommer inte räcka i längden. Tack och lov går evolutionen så pass långsamt att vi har goda chanser att vinna över den.

    SvaraRadera
  3. Framför allt går den tekniska utvecklingen och forskningen så snabbt framåt att mycket folk inte är något egentligt problem.

    Det är mycket mer bekymmersamt att vi har en välfärdsstat som fungerar som ett kedjebrev, där allt färre (i produktiv ålder) kommer att få betala för allt fler (äldre).

    SvaraRadera
  4. "...just nu har en tendens att minska" hade kanske varit en bättre formulering.

    SvaraRadera
  5. Mexiko har sedan 1960 gått från 6 barn födda per kvinna till 2. Se där en nyhet som inte uppmärksammas av vare sig media eller de som diskuterar illegal invandring.

    SvaraRadera
  6. På lång sikt sätter naturlagarna en (visserligen enorm jämfört med nu) övre gräns för ekonomisk tillväxt. Någon övre gräns för befolkningstillväxt finns inte.

    SvaraRadera
  7. DB, varför skulle naturlagarna sätta en gräns för ekonomisk tillväxt?

    SvaraRadera
  8. Ibland mulnar det i krumilunten:

    Reinfeldt kommer snart, med tanke på spåren av våra kolfötter, att tillsätta en kommission hur den barbariska svenska befokningen ska kunna fås att minska.

    Lugn, bara lugn!

    Sen avskaffas nog demokratin med populism och en utveckling mot internationell lag; brakseger för vänsterns strategi med förmodligen av Komintern pröjsade NGO:s.

    Så lugn vänner, bara lugn!

    Vi har ju trots allt nöjet att skriva oroliga bloggposter. Man kunde kanske försöka balansera alla vänster-NGO:ers inflytande genom att kräva att även bloggar får direktinflytande på politiken? Visserligen demokratiskt lika förkastligt som NGO:s, men förordandet av sund demokrati lär sakna god jord att falla i hos den styrande eliten.

    SvaraRadera
  9. Mohikanen: Om inte förr så när alla atomer befinner sig precis där du vill ha dem och alla förändringar är försämringar. Det finns ett ändligt antal tillstånd som en viss volym rymd kan vara i och och det finns en ändlig maxhastighet att förflytta sig med. Till slut går det inte att förbättra längre.

    SvaraRadera
  10. Db, förutsätter inte det tänket att idealtillståndet är statiskt? Men människans drivkrafter är dynamiska, som visats från Maslow och framåt?

    SvaraRadera
  11. Inte alls. Det finns en optimal materiekonfiguration som när den utvecklas i tiden enligt naturlagarna ger upphov till den bästa möjliga sekvensen av händelser. Den praktiska gränsen för ekonomisk tillväxt kommer förstås nås tidigare än så, men det finns en hård övre gräns.

    SvaraRadera
  12. ...förutsatt att vi inte hittar genvägar runt de nuvarande naturlagarna...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.