2007-08-10

Braständare

"Dagens upphovsrätt har blivit frånsprungen av den tekniska utvecklingen. Cd-skivor och dvd-filmer som säljs i butiker eller skickas med posten är på väg att fasas ut av moderna fildelningstekniker. Skivbranschens borttynande är därför ett faktum som varken kan eller bör förhindras. Att med rättsliga insatser försöka stoppa fildelningen för att rädda skivbranschen är som att försöka förbjuda bilar för att öka försäljningen av hästkärror.
(...)
Äganderätten är en sedvana som hjälper oss att avgöra vem som har rätt till resurser när utbudet är begränsat. Upphovsrätten påminner om äganderätten såtillvida att den tillfaller skaparen av ett verk, men där slutar likheterna. En digital fil kan, till skillnad från fysiska föremål, kopieras oändligt många gånger utan att någon blir fråntagen sin egendom. Rätten som står på spel är alltså inte äganderätten utan ensamrätten att styra hur ett digitaliserat verk får användas."
Den moderate riksdagsledamoten Karl SigfridDN Debatt.

[Länk]

5 kommentarer:

 1. Visst kommer dagens modell att dö, och jag försökte under många år bidra till skivindustrins dödsfall (har gett upp eftersom jag inte vill vara utan ny musik men inte heller ladda ned den). Men helt utan upphovsrätt blir det bara skit. Titta på säg den Thailändska eller Vietnamesiska inhemska musikproduktionen: nada, eftersom ingen pröjsar. Min slutsats är att skivindustrin måste släppa löken, snarare än att upphovsrättssystemet som sådant måste förändras i grunden. De måste inse att de kommer att tjäna mer pengar på det breda utbudet snarare än ett fåtal megastjärnor. De måste invertera sin affärsmodell m a o. Men låt den nuvarande formen självdö hellre än att slakta grundförutsättningarna för ett rikt musikliv.

  SvaraRadera
 2. Att påstå att thailändsk musikindustri är nada är extremt fel.

  Loso, Bazoo, Nat Myria, China Dolls, Ann, thaitanium, Tata Young är några av de popartister som brukar toppa försälninglistorna.

  Försäljningen av "klassisk" thailändsk musik ("mor lam" kallas stilen för) lever även den i högsta, det är till och med en svensk som förtjänar sitt leverbröd på att turnera runt i thailand och framföra musik - han är stor stjärna i det landet. Jonas Andersson heter han - http://www.time.com/time/asia/features/interviews/2000/09/11/int.thai.swedesinger0911.html

  Med detta sagt är det dock på sin plats påpeka att den thailändska polisen slår ner betydligt hårdare på piratkopiering av thailändskt material än av icke thailändskt.

  Piratkopieringen är dock fortfarande extremt vanligt förekommande med svenska mått mätt.

  Mai pen rai ...

  SvaraRadera
 3. Tja - den tekniska utvecklingen möjliggör ju både det ena och det andra idag - men är det verkligen ett argument? Man kan t.ex. rent tekniskt sett enkelt framföra bilar i 200 km/h på en 30-väg, men det innebär väl inte att man borde det?

  Dessutom summerar han: "Rätten som står på spel är alltså inte äganderätten utan ensamrätten att styra hur ett digitaliserat verk får användas."
  Jaha? Men är inte den rätten värd att respekteras då? Precis som vi tycker det är rimligt att respektera äganderätten?

  Om man nu har gjort sig besväret att spela in en skiva (jag pratar om inspelningen nu inte låtskrivandet) borde man väl rimligen ha rätten att bestämma över denna inspelning, alldeles oavsett effektiviteten i samhällets kopieringsmaskiner.

  SvaraRadera
 4. Om man nu har gjort sig besväret att spela in en skiva (jag pratar om inspelningen nu inte låtskrivandet) borde man väl rimligen ha rätten att bestämma över denna inspelning, alldeles oavsett effektiviteten i samhällets kopieringsmaskiner.

  Nej. Monopol på information skapar artificiella konflikter.

  Monopol på fysiska objekt däremot, gör det motsatta, dvs löser och undviker naturliga konflikter.

  Utöver detta finns det fler problem med intellektuell egendom.

  Ett exempel är att godtyckliga gränsdragningar i lagstiftningen blir nödvändiga.

  Hur länge skall man ha monopolet?

  Hur omfattande måste informationen vara för att man skall beviljas monopol?

  För att belysa problemet med gränsdragningar:

  Varför skilja på inspelning och låtskrivande?

  SvaraRadera
 5. Grundläggande filosofisk fråga, för den som vill ha något att fundera på:

  Rättvisa vs Icke-aggression.

  Vilket är det högsta värdet av ovanstående?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.