2007-08-14

Champagne-kris

Det håller på att uppstå brist på champagne! Och när man tittar närmare på varför, då är det fler än besökarna på Café Opera som borde bli bekymrade...

Skälet till den akuta bristen är att efterfrågan på champagne ökar dramatiskt i länder som Ryssland, Kina och Indien. De senaste åren har den totala försäljningen ökat från 287 till 330 miljoner flaskor. Produktionstaket anses ligga vid 350 miljoner buteljer.

Samtidigt sitter många franska vinbönder på flaskor som de inte vill sälja ännu. Eftersom pensionen för bönder är rätt mager i Frankrike, avsätter de helt enkelt tio procent av flaskorna som pensionsförsäkring.

Men det som är anmärkningsvärt är att man inte odlar fler druvor.

Skälet är att det officiella tillståndet att plantera fler druvstockar inte kommer förrän år 2017. Detta projekt är nämligen omgårdat av massiv, strikt fransk byråkrati.


Man blir lite matt. Å ena sidan betalar EU och Frankrike jordbruksstöd till bönderna för att odla en massa saker som ingen vill ha eller som det redan finns ett överskott på. Å andra sidan – när det finns en bristsituation och en växande efterfrågan, då håller man tillbaka produktionen den byråkratiska vägen.

Om de hade en begravningsbyrå, då skulle ingen dö...

[Länk]

3 kommentarer:

  1. Marknaden brukar väl elegnat reglera detta genom högre priser som leder till lägre efterfrågan..?

    SvaraRadera
  2. Tyvärr har ryska oligarker, kinesiska fabrikörer och indiska programvarubolagsdirektörer visat sig vara i princip prisokänsliga.

    Men visst, efterfrågan i London, Stockholm och New York kommer säkert att sjunka när priset går upp. Men förmodligen inte i motsvarande grad...

    SvaraRadera
  3. Det är ju ungefär som det faktum att ökad efterfrågan på tyska mjölkprodukter från Kina borde leda till ökad mjölkproduktion i Tyskland. Men eftersom EU förbjuder ökad mjölkproduktion med mer än 0,5% per år så leder det istället till kraftigt stigande mjölkpriser för konsumenter i Tyskland ( samt för de svenskar som köper mjölk på Lidl).

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.