2007-08-20

Förstår justitieministern inte problemet?

Förr var moderater och folkpartister angelägna om att värna rättssäkerheten. Men nu för tiden hör man nästan aldrig något från dem i ämnet.

En debatt har dock brutit ut på SvD Brännpunkt, där Krister Thelin, domare i krigsförbrytartribunalen i Haag, anklagar regeringen för att vara ointresserad av maktdelningsfrågor och för att bara traska på i socialdemokratiska fotspår. Speciellt upprörd är han över tanken på att ge domare ackordslön.

Detta är två viktiga frågor. Rättsväsendets integritet och självständighet från den politiska makten är viktig. Där måste regeringen markera mot den socialdemokratiska taktiken att använda domstolarna som ett lydigt verktyg för politiken och byråkratin. Men vår borgerliga regering tycks inte vara intresserad av eller ens förstå problemet.

Vad gäller prestationslön för domare, så kommer sådan med nödvändighet att leda till att tiden för eftertanke i enskilda fall blir mindre. Detta i ett läge där vi redan har allt för många lata och ointresserade försvarsadvokater, åklagare som fulspelar och (politiskt tillsatta) nämndemän som inte begriper sitt uppdrag. Om nu även kvalitén i domarnas arbete skall undergrävas, då är vi illa ute. Då har alla mycket att frukta. Speciellt de som är oskyldiga.

I dagens SvD svarar justitieminister Beatrice Ask (m) på kritiken. Hon frågar sig "Ska det inte löna sig för domare att arbeta?" God dag, yxskaft! Svaret innehåller inget som tyder på att hon alls förstår eller ens reflekterat över de grundläggande principfrågorna. Hennes svar är knappt ens värdigt att kallas torgmötesretorik.

Brännpunktarna: Thelin - Ask

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.