2007-08-26

Sicko!

Som prenumeranterna på nyhetsbrevet Medieskugga.se kunde läsa tidigare i veckan, så har Michael Moores senaste film Sicko europapremiär i dag. Filmen framför en rätt vevig vänsterkritik mot den amerikanska sjukvården.

Premiären hålls i danska Sønderborg. 1.000 personer betalar 1.600 danska kronor var för att se filmen, lyssna till ett föredrag av Moore och en tallrik tapas och lite vin eller öl.

Bland gästerna finns säkert en hel del av danmarks rika vänsterradikaler. Men många av biljetterna har sålts till kommuner och offentlig förvaltning.

Moore kommer alltså att kunna åka hem till USA igen med sköna danska miljoner på fickan. Till stor del skattepengar – som istället skulle kunna ha använts till skola, vård och omsorg...

Man skall aldrig förvänta sig konsekvens av vänstern.

Läs mer på 180grader.dk...

4 kommentarer:

  1. Debatten är rätt märklig. De system som fungerar rimligt väl i Europa är utrustade med betydande marknadsinslag och höga självrisker ( t ex det franska). Men vänsteramerikaner önskar av allt att döma nästan uteslutande de system som inte visat sig fungera (typ det engelska eller svenska). Och ingen av de vill medge att de höga amerikanska kostnaderna faktiskt leder till mer vård och bättre resultat (för de med försäkring).

    Sanningen är väl snarare att såväl det amerikanska som de flesta europeiska sjukvårdssystemen är i behov av radikala förändringar men av olika orsaker.

    SvaraRadera
  2. En av mina bästa vänner är 70 år och har arbetat hela sitt liv inom den amerikanska vården som läkare.Texas,Kalifornien,Utah och dom senaste 30 åren i New York.

    Han har dessutom spenderat tid i Sverige i flera omgångar sedan slutet på 70 talet och hans uppfattning är glasklar.
    De Amerikanska vårdsystemet som helt är sämre än det svenska.

    SvaraRadera
  3. Micke, i överlevnad efter en diagnos leder USA ofta, och ofta signifikant, över t ex Sverige. I tillgänglighet till vård - för den försäkrade - leder USA stort. Sveriges fördel är snarare kostnaden, att sjukvården kostar hälften så mycket. I friskvård ligger Sverige också bra till.

    Hur som helst är det väl uppenbart att mycket behöver reformeras i såväl Sverige som i USA. USA behöver frikoppla försäkringssystemet från arbetsgivarna och införa valfrihet i omfattningen av försäkringen, kanske också göra ett minimum av försäkring obligatoriskt. Sverige behöver införa marknadsmekanismer, helst á la frankrike, och frigöra vårdproduktionen från klåparna som administrerar den idag.

    SvaraRadera
  4. Som påpekat:

    Kvaliteten är bäst i USA och Sverige.

    Tillgängligheten är sensationellt dålig i Sverige.

    Söker man något som är "lagom" skulle jag rekommendera Österrike, Frankrike, Tyskland eller Belgien.

    Däremot skall vi komma ihåg att det är rika amerikaner med fet sjukförsäkring som stpår för i princip alla utvecklingskostnader för läkemedel som vi sedan får billigare generica-kopior av. Utan dagens system i USA skulle fler svenskar dö, helt enkelt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.