2007-08-30

Vad alla stockholmare bör fråga...

Nylandad i Stockholm.

I tunnelbanan möts jag av reklamskyltar för gym. Kommunala gym!

Vad kostar denna verksamhet skattebetalarna?

Är det rimligt att kommuner konkurrerar med väl fungerande privat verksamhet?

Finns det över huvud taget någon anledning för en kommun att driva ett gym?

Fråga dina politiker!

8 kommentarer:

  1. Hav förhoppning! Regeringen utreder en lag som gör det explicit förbjudet för det allmänna att konkurrera med privata initiativ. Det lär utredas ett tag men troligen blir lagen verklighet nästa år. Undras om sossarna lägger det som vallöfte att riva upp den lagen också?

    "Vi Socialdemokrater lovar att du ska få tillbaka det kommunala gymmet, kaféerna och frisören om vi vinner nästa val."

    Visste ni förresten att staten drev hotell fram till 80-talet? I bland annat Falköping hade Västsvenska Allmänna Restaurang AB ett stort hotell. Genom protektionistisk alkoholpolitik med motbok och utskänkningstillstånd som var svåra att få kunde man driva hotell med tillhörande restauranger. Hur det gick kan man ju se på Jan Jörnmarks fina fotosida.

    Staten kan, och skall inte, konkurrera med marknaden när det gäller det som inte är deras kärnverksamheter. Kommunen har ett uppdrag från folket att se till medborgarna kan ha ett drägligt liv. Gator, avloppp, elnät, skolor och liknande. Knappast bredband, hotell, gym och allt annat de pysslar med.

    SvaraRadera
  2. Kommunala gym och liknande anläggningar är ju vanliga. IKSU i Umeå är tydligen norra europas största anläggning och gör alla privata alternativ helt chanslösa. De väntar bara på nya kommunala pengar varje år och bygger ständigt ut. Ser nog likadant ut i många mindre till halvstora städer i Sverige...

    Personligen så har jag ju haft väldigt stor nytta av dessa pengar men måste ju vara ofantliga summor som plöjts ned!

    SvaraRadera
  3. Jag var väldigt förvånad över att kommunala gym annonserar t-banan i Solna. Än mer höjer jag på ögonbrynen när jag inser att Stockholm Stad numera är borgerligt. Är de också låtsas-sossar?

    SvaraRadera
  4. Själv har jag inget emot att betala för en tjänst där jag vet att eventuell vinst som inte går till löner och återinvesteringar går till samhället istället för ner i privata fickor. Faktum är att jag skulle föredra att spendera mina pengar på det sättet. Allra helst skulle jag förstås vilja ha en garanti för att inte en krona av mina betalade pengar går till något annat än löner och återinvesteringar...

    SvaraRadera
  5. aewheros, det är inga problem att få på en fri marknad. Det är bara att leta efter ett företag med den affärsmodellen.

    Om ni är tillräckligt många som vill ha den sorten så borde det helt klart gå att konkurrera på just den idén.


    Det som suger med det hela är att dessa svin tar allas pengar, precis allas, och öser ner i sina favoritprojekt.

    För dem är det fullständigt skit samma om du inte har tänkt träna i hela ditt liv, du ska bannemig betala för gym ändå. Likaså är det fullständigt skit samma om du knappt har råd med kläder till dina barn, du ska fanimej betala för nån broilers gymkort för det. ALLA SKA MED!

    Men du kan ju åtminstone glädja dig åt att dina pengar inte används i vinstintresse, för vore det riktigt hemskt.

    SvaraRadera
  6. De resonerar väl att de sparar lite skatteutgifter på sjukvården, om de istället lägger lite slantar på att "göra" folk hälsosammare.

    Frågan är förstås om det inte redan finns en massa privata gym som täcker efterfrågan i Stockholm.

    Använder de kommunala gymmen skattemedel för att dumpa priserna gentemot konkurrenterna?

    SvaraRadera
  7. Vad kostar gymmet igentligen? kostar det något övehuvudtaget? går de minus varje år?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.