2007-08-04

Vad var det jag sa?


EU:s prisreglering av mobiltelefonsamtal i internationell roaming visar sig nu – i många fall – leda till att korta samtal blir dyrare.

EU bestämde nämligen vad priset skall vara per minut. Punkt. Kunder som tidigare haft debiteringsintervall per sekund får nu istället betala dubbelt så mycket för ett samtal på en minut och en sekund som för ett på 60 sekunder. Det blir en dyr sekund det där. Och telebolagen gör ju faktiskt bara exakt vad EU har beordrat dem att göra.

Vem är förvånad? Det skiter sig alltid när staten får för sig att reglera priserna. Men det är det uppenbarligen aldrig någon som drar någon lärdom av. Istället tycks folk (och media) tro att politiker och byråkrater har örnkoll på allt och att det inte finns något som heter dynamiska effekter. Ha!

Det är lite som när man satte upp femårsplanen för spikproduktion i Sovjetunionen. Först visade det sig att man inte kunde ange målen i antal, för då fick man bara nubb. Sedan vidade det sig att vikt var ett lika dåligt mått, eftersom man då bara fick färre men jättestora spikar. Så politikerna och deras byråkrater var tvugna att detaljstyra produktionen för varenda dimension och kvalitet av spik som tänkas kunde. Något som – på en fri marknad – hade skett fullständigt automatiskt!

Så avreglera mer och uppmuntra till konkurrens istället!

Och lär folk att tänka själva! Är man i ett EU-land mer än någon dag, då kan man få ner kostnaden för utgående utlandssamtal rejält – och helt bli av med alla kostnader för alla inkommande samtal – om man skaffar ett vettigt lokalt kontantkort till sin telefon.

(Det kan tilläggas att de som de senaste åren verkligen skinnat folk på roamingavgifter främst är de före detta gamla statliga monopolen.)

35 kommentarer:

  1. (Det kan tilläggas att de som de senaste åren verkligen skinnat folk på roamingavgifter främst är de före detta gamla statliga monopolen

    Ja det var bättre när dom var monopol.

    Dels var det billigare och servicen bättre och man slapp noja över att man inte ägnade 10 timmar i veckan åt att hålla reda på vilken nasare som för tillfället sålde billigast.

    SvaraRadera
  2. micke,

    i vilket universum lever du? På 80-talet kostade ett rikssamtal i Sverige 1 krona per minut under dagtid. På helgerna vill jag minnas att det kostade 50 öre. Idag ringer jag för 69 öre per samtal oavsett tid på dygnet vart som helst i Sverige.
    Televerket ville i slutet av 80-talet ändra på taxorna så att det från Stockholm till Ekerö skulle kosta cirka 50 öre per minut att ringa.
    Ett annat prisexempel, när jag var i USA 1980 kostade ett samtal från Sverige till USA 6 kronor per minut. Idag ringer jag för 15 öre.
    Dessutom minns jag när jag var ung och vi flyttade att det tog minst en vecka inann telefonen började fungera. Det var ett känt problem att det tog tid att koppla in telefonen.
    För en socialist må det vara billigare och bättre men inte för mig.

    SvaraRadera
  3. Se även Peter Wolodarskis kolumn i SN. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=676944

    SvaraRadera
  4. Ja det är möjligt att du har rätt.
    Sen kan man ju undra HUR mycket billigare det blivit med tanke på hur mycket teletrafiken ökat OCH vad kostnaden för att upprätthålla den är idag jämfört med då.

    Tog en vecka att få telefon?

    Det skulle det ta idag också om telia var tvungna att åka ut och koppla upp dig manuellt i närmaste skåp.Det behöver dom inte längre.

    Det har inte med kommunism att göra utan med teknik.

    SvaraRadera
  5. Micke: Det är ibland skrämmande att se dina kunskapsluckor. Har själv arbetat i Telekombranschen och genom åren kunnat se hur kostnaderna för konsumenten minskat nästan enbart beroende på ökad konkurrens. Till och med Telias oligopolkompisar har haft en marginal på över 50% och ändå kunnat tillhandahålla lägre priser än Telia. Visst kan du behålla Telia om du är rädd för förändring och se hur dina kostnader långsamt minskar. Men det beror BARA på att Telia tvingas ändra sig i förhållande till konkurrensen. Du kan dock vara säker på att Telia fortfarande är det dyraste alternativet totalt sett.

    Hur någon fortfarande vill krama regleringar och monopol är för mig en fullständig gåta.

    SvaraRadera
  6. Micke: Tekniken går inte framåt i kommunisten länderna...
    Om vi hade haft kvar monopolet, så skulle vi inte haft någon IT-explosion i sverige på 90-talet.
    Det var tack vare att Carl Bildt avreglera telemarknaden (till stora protester från vänsterhåll), som gjorde det svenska tele/it-undret möjligt.....

    Kommunism är och förblir den mest sinnessjuka idologi som någonsin har existerat. All elände härstammar från Marxismen, som tex socialism, kommunism, feminism, nazism, fascism etc...alla dessa är bara vidarutvecklingar av samma skit... klasskamp ersätts med raskamp som ersätts med könskamp etc......

    SvaraRadera
  7. Vi skall alla vara glada att vi inte har 'kommunism' längre, vara sig i Östeuropa eller o svensk telefoni.

    Angående teknikutveckling kanske Micke bör påminnasom hur mycket DDRs statliga Trabant utvecklades under decennierna.

    Man kan nog lugnt utgå från att ett statligt monopol hade haft mycket mindre brottom att tillgodose 'kundernas' behov och förväntningar på kvalitet, förbättringar och service. (Hur mycket har CNS förbättrats med tekniken, och tror någon att deras 'expeditionsavgifter' för ett utskick av fakturor i januari är sprungna ur kundomosorg?)

    Nej, Micke illustrerar här väldigt väl precis den nojja han själv beskriver:

    Aversionen mot dem som tillhandahåller saker för honom att välja/välja bort.

    Önsketänkandet om hur bra det var/skulle varit (oftast helt i strid med verkligheten),

    samt rädslan för att han inte fått den absolut bästa dealen, att andra skulle kunna ha hittat bättre villkor, eller gjort det före honom.

    Och givetvis klagosången över att behöva göra en insats själv.

    Så där har kärringar (av alla sorter) gnällt om i alla tider, och nickat förstående mot varandra. Och det som utmärker dessa är att de aldrig själva driver på utveckling och åstadkommer förbättringar, bara klagat på att andra inte tillhandahåller åt dem vad de gnäller om.

    SvaraRadera
  8. Det finns några aspekter till på det här.
    Även personer som inte gör något kommer att få lägre priser bara genom att stanna kvar som kund. Det räcker med några procent kunder som väljer annat för att priserna skall bara sjunka. Dessutom tenderar priser på en fri och oreglerad marknad att falla till marginalkostnaden.
    Men som min namne jonas n konstaterar, många människor tycker att det är jobbigt med val. Därför passar DDR dem perfekt.

    SvaraRadera
  9. Micke påminner inte så lite om damerna som porträtteras i Eddie Murphy's ståupp-film RAW. När de uppmanas göra något (trevligt...)svarar de instinktivt:

    "What have you done for me lately?"

    SvaraRadera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  11. Av 5 inlägg sedan mitt sista är det bara Byggaren som har något som är relevant för sakfrågan att säga.

    Tack för det Byggaren och ni övriga kan väl sänka några öl till och lindra er uppenbara bakfylla innan ni imploderar.

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  14. micke,

    jag säger om dig som Stenmark när han fick frågan hur han kunde åka så fort:
    De gå int o förklara för den som int begrip.

    SvaraRadera
  15. En liten effekt av ökad konkurrens: Med mitt belgiska Zoniq-abonnemang betealar jag 10 cent per minut till Sverige. På mobilen. Vilken tid som helst.

    I övrigt: Fattar ni inte att Micke driver med er? Han vill bara slösa bort er tid.

    SvaraRadera
  16. "Av 5 inlägg sedan mitt sista är det bara Byggaren som har något som är relevant för sakfrågan att säga."

    ... säger Micke alltså! Kärringen beklagar sig nu för att andras inlägg inte är

    "... relevant för sakfrågan ..."

    Smaka på den!

    ;-)

    SvaraRadera
  17. jag säger om dig som Stenmark när han fick frågan hur han kunde åka så fort:
    De gå int o förklara för den som int begrip.


    Nej att du skulle begripa att det är i högsta grad relevant att ta hänsyn till den tekniska utveckligen och dess påverkan på mängden trafik och därmed priserna när man jämför vad teletrafik kostade på 80 talet med vad den kostar idag var inte att vänta.
    Du är ju religös.

    SvaraRadera
  18. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  19. Han vill bara slösa bort er tid.

    Nej så lite att göra har jag inte att jag skulle hitta motivation i att slösa bort tid för andra.

    Den saken sköter folk bäst själva.

    Jag "TYCKER" saker.

    Tyvärr gör jag det på ett ställe där folk säger sig gilla frihet.

    Bara det borde på klockor att ringa .

    SvaraRadera
  20. Hax.

    Du gillar inte frihet.Du gör faktiskt inte det.

    Du gillar din version av frihet och det är inte frihet.

    SvaraRadera
  21. 1) Jag tycker inte om när folk är oartiga mot varandra på min blogg. Det finns många syndare. Men Micke leder, tyvärr, ligan över dumdryga tillmälen.

    Men skärp er ni andr också!

    2) "Min variant" av frihet är mycket enkel - frånvaron av tvång längst möjligt. Om någon annan kallar något annat, med strka inslag av tvång, för frihet - då är det deras uppfattning. Men att tvång är frihet tycker jag låter lite Orwellskt.

    3) Jag driver inte denna blogg för att omvända eller krossa människor som har en behård övertygelse om något annat. Jag driver den för att det är kul, för att jag får uppskattning från mina två-tretusen dagliga läsare, för att ge folk som ännu inte format sin uppfattning andra vinklar och för att förse folk som håller med mig med intressanta notiser.

    I det perspektivet är det bara ett milt irritationsmoment att folk är veviga och dumdryga. Men dock ett irritationsmoment. Som jag dock försöker välja att bortse från.

    Och även dumdryga kommentarer kan i och för sig ha andra effekter än den som skrev dem avsåg... ;-)

    SvaraRadera
  22. Jag var nog lite hård i min dom av Mickes kunskap om prisnedgångens orsaker inom telekom de senaste åren. Jag vidhåller dock riktigheten i mitt påstående att det är konkurrens som gett lägre priser och inte så mycket ny teknik.

    SvaraRadera
  23. Jag tycker inte om när folk är oartiga mot varandra på min blogg. Det finns många syndare. Men Micke leder, tyvärr, ligan över dumdryga tillmälen

    Jag leder knappast någon liga i dumdryghet.


    Du behöver bara läsa den här tråden fram till att Jonas och Olaus Petri definitivt knäcker tråden genom att vräka ur sig sina vanliga spyor om min person för att konstatera att det inte är jag som fokuserar på folks personliga egenskaper och tillskriver andra skit.

    När jag sedan reagerar måttar du en spark mot mig för att återeställa ordningen.
    Som vanligt.

    Tack!

    Du gillar inte frihet Hax.

    Du gillar DIN version av frihet och du gillar att få den bekräftad av DINA följeslagare och dom i sin tur spelar sina riddar roller med patetisk lidelse.



    "Min variant" av frihet är mycket enkel - frånvaron av tvång längst möjligt.

    Nej din liksom Jonas version av friheten har som viktigaste fundament att alla ska anse att er variant av liberalism är den enda sanningen.

    Det är till och med viktigare för er än innehållet i er politik.
    Det visas enklast av det sätt som ni bemöter folk som inte är överens om det saligörande i er religion.

    Ni är präster Hax.

    SvaraRadera
  24. Skall jag behöva lägga ett par timmar på att sitta och plocka fram exempel..?

    Sluta upp med förolämpningar, idiotiska tillmälen och barnsliga kommentarer utan substans, så blir allt mycket trevligre. Tutti!

    Det om det. Och så är jag en skurk för att jag torgför mina idéer också. Vilken otäck typ jag är...

    SvaraRadera
  25. Det enda jag har klart för mig om dig är att när det gäller så kommer du antagligen att befinna dig på frihetens sida.

    Det är mer än vad jag tror om hälften av dom andra som skriver här.

    SvaraRadera
  26. Nu försöker du charma mig... ;-)

    Detta är Blogger. Jag tror inte ens att jag *kan* svartlista folk...

    SvaraRadera
  27. Nu försöker du charma mig... ;-)



    Nej jag uppfattar det ärligt på det sättet.

    Det finns två val att göra vid en viss punkt.

    Vissa väljer det ena vissa det andra.
    Jag tror vi skulle göra samma val.

    SvaraRadera
  28. Visst väljer vi Micke, och jag väljer att förlåta dig. Ty sådan är jag.

    SvaraRadera
  29. Ty sådan är jag.



    Ja att du är rubbad visste jag sedan tidigare.

    SvaraRadera
  30. Micke: Hur kan en ideologi som tillåter alla ideologier vara något annat än just frihet? Du behöver inte bekänna dig till liberalismen för att verka i ett sådant samhälle. Du kan till och med vara en inbiten nazist eller kommunist och bilda frivilliga kollektiv där ni dyrkar enväldiga ledare i ett sånt samhälle. Kan du berätta varför detta inte skulle vara frihet?

    Eller har DU en version av frihet som inbegriper inskränkande av andra människors frihet för att du ska uppnå din vilja? På vilket sätt skulle detta vara frihet? Får vi höra hur du ser på frihet, Micke?

    SvaraRadera
  31. Att kunna förlåta är inte "rubbat" Micke. Det är en dygd.

    Du behöver inte tacka mig heller.

    SvaraRadera
  32. Ett litet Måndagsquiz:

    Ömsom nonsens

    ömsom gnäll

    ömsom otrevligheter

    ömsom självömkan

    aldrig substans

    aldrig logik

    aldrig bemöta

    alltid nåt annat

    alltid nån annan

    ???

    SvaraRadera

  33. Eller har DU en version av frihet som inbegriper inskränkande av andra människors frihet för att du ska uppnå din vilja? På vilket sätt skulle detta vara frihet? Får vi höra hur du ser på frihet, Micke?


    I den här tråden?
    Med två facistoida papegojor kacklande omkring mig?

    Nej knappast.


    Det enda du får är att jag inte tror att friheten kommer att vara större under ett utopiskt liberalt styre än idag av den enkla anledningen att folk klättrar på varandras ryggar för att komma uppåt och för att upprätthålla sin postistion däruppe kommer dom att kringskära friheten för dom där nere.

    Det gäller och kommer att gälla i lika hög grad i alla samhällen och det botas inte genom att man tar bort ALLA regleringar.

    Tvärtom innebär det att vägen är helt öppen för den starke att ställa alla villkor.

    Nu är jag dessutom för gott färdig här och jag ska sluta skriva här av hänsyn till Hax.

    Jonas och Olaus Petri ogillar frihet i så hög grad att dom har tagit det på sina axlar att agera ideologisk hygienpolis överallt på nätet och jag är uppenbarligen ett av objekten för deras intresse.

    För att Hax och övriga ska slippa den sörjan slutar jag skriva en gång för alla.

    SvaraRadera
  34. När man är ohygienisk skall man tvätta sig Micke. Vissa vet hur man gör, andra inte. Du får därför hjälp av mig och Jonas (utan att vi ens begär ett tack för utfört arbete!).

    I övrigt önskar jag dig all lycka.

    SvaraRadera
  35. Micke: Vad trist för nu tycker jag att vi börjar komma någonstans i diskussionen.

    Du har inte tänkt på att statliga regleringar skapar suboptimeringar som ger utrymme för mutor, svarta affärer, svågerpolitik, bristvaror förutom att det ger fel vara/tjänst till fel pris?

    Kan du komma på någon konsumentprodukt/-tjänst där statliga regleringar visat sig vara önskvärda?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.