"Om tryckfrihetsordningen EU-anpassas eller ersätts av en svepande lagstiftning blir det svårare för medierna och lättare för den politiska makten."
Stig Fredriksson, ordförande för PUblicistklubben.
"Vår grundlag främjar insyn för allmänheten, effektivitet och kontroll. Andra länder har synen att byråkratin ska vara mycket mera skyddad. Det finns väldigt liten anledning för Sverige att anpassa sig till de traditionerna, det öppnar för mörka krafter."
Peter Danowsky, advokat.
"Om EG-domstolen ska avgöra vad som är yttrande- och tryckfrihet i Sverige, då kan vi sitta pyrt till."
Sverker Gustavsson, professor, statsvetare.
Detta är tre av många röster som varnar för tankarna på att tunna ut och EU-anpassa yttrande- och tryckfriheten - i den nya grundlag för vårt land som så långsamt håller på att värkas fram.
Samtidigt är det märkligt att så få är intresserade av den bakomliggande debatten - den som äger rum i EU och som är skälet till att svenska politiker funderar på att begränsa våra rättigheter.
Sverige kommer aldrig att klara av att upprätthålla de medborgerliga fri- och rättigheterna här i vårt land - om vi samtidigt, jämt och ständigt, går med på att inskränka dem på EU-nivå.
[Länk]
HAX!
SvaraRaderaJag antar att Du också lagt märke till att dina inlägg om EU och/eller Sveriges konstitution nästan aldrig blir kommenterade, medan sådan inlägg som rör mer vardagsnära frågor kan leda till ganska så livliga debatter.
Varför detta?
Är konstitutionella frågor och frågor rörande EU för svåra?
Krävs det för mycket kunskap för att kunna delta i debatten? (Inte för att det verkar vara ett hinder i en del andra frågor....)
Är det för att dessa frågor inte längre kan ges en vänster-höger vinkling?
Faktum är att under de senaste åren så är det ju huvudsakligen (v) och (mp) (och några få fritänkare i de borgerliga partierna) som värnat om Sveriges självständighet gentemot EU och även försvarat parlamentarismen mot en allt mer övermäktig regeringsmakt.
Det är tråkigt att behöva erkänna det, men Gösta Bohmans arv har åtminstone delvis plockats upp av (mp) medan moderaterna i grundlagsfrågor nu snarast är att likna vid den gamle Lidbom.
Du har ju helt rätt. Hotet mot vår tryck- och yttrandefrihet är överhängande.
Några få kanske kommer ihåg hur det gick för den tyske journalisten Hans-Martin Tillack som i Bryssel rapporterade om korruption inom Eurostat och EUs anti-korruptionsbyrå OLAF. Tänkvärt och skrämmande.