2007-09-16

Moderatträsket

Moderaterna har nu opinionssiffror som är lägre än valresultatet för ett år sedan.

Det borde mana till eftertanke. Men jag tvivlar. Istället ägnar sig partiet år förnekelse och rationaliseringar. Ni vet "Det ingår i planen..."

Problemet för moderaterna är att det inte finns någon bra väg för dem ur principlöshetens träsk. De kommer, med all säkerhet, att köra på som om inget hade hänt. Detta kommer att skapa allvarliga problem för dem på lite sikt.

Men inte ens om de skulle vilja, är det säkert att det skulle vara möjligt att lägga om kursen igen. Att återupprätta de gamla principfasta, kompetenta och konsekventa moderaterna är inte gjort i en handvändning. För mycket av grunden är redan raserad. Dessutom skulle det uppfattas som vingligt och förvirrande av väljarna.

Så, det är nog bara att konstatera att de gamla moderaterna inte finns längre.

Reinfeldt har fört sitt parti för långt på pragmatismens stigar, för att det skall gå att hitta hem igen.


Att det fortfarande finns motståndsfickor, med ideologiskt klartänkta människor, här och var i partiet – det är visserligen vackert. Men tyvärr ingen räddning.

SvD: M nere på lägsta nivån efter valet

17 kommentarer:

  1. Alliansen i allmänhet och Moderaterna i synnerhet förtjänar usla siffror och att förlora nästa val.

    Visst, det är orealisiskt att förvänta sig att de ska bedriva alltför liberal politik med tanke på att det är Sverige vi talar om, men det vore rimligt om politiken vore åtminstonne skiljbar från högerfalangen inom (s).

    Att inte ens ifrågasätta rimligheten i en högsta inkomstskattenivå på 57%, eller att fack i princip får styra och ställa som de vill med lagens stöd är ryggradslös ynkedom.

    Alliansen och Moderaterna har visat att de är mer intresserade av att få sin tur vid köttgrytorna, än vad de är av att driva någon faktisk politisk linje.

    SvaraRadera
  2. När den här mandatperioden är över kommer den här regeringen att ha varit den som sänkt skattetrycket mest i Sveriges historia sedan drottning Kristinas dagar. Jävla gnallspikar

    SvaraRadera
  3. Någon inom (s), med all sannolikhet inte Mona Sahlin, har haft förstånd nog att börja vrida om kniven i moderaternas kött. Idag hade Mona Sahlin en debattartikel i DN om försvaret. Hon låter faktiskt vettigare än Fredrik R - vilken nesa att en moderat statsminister förlorar försvarsfrågan* till en vänstersosse!

    Om - jag säger om - Mona Sahlin går ut idag eller i morgon och undrar varför Alliansen och ffa stats- och utrikesminstrarna inte öppet tagit ställning för vår tryckfrihet och mot dödshoten mot Lars Vilks då är ju moderaterna räddningslöst förlorade.

    Man får inte lov att lämna så många öppna målchanser åt motståndarna.

    * Visst det är ett fantastiskt hyckleri med tanke på vad (s) sysslat med under de senaste åren, men moderaterna kan inte ta upp gårdagens politik eftersom den har man själva kastat överbord.

    SvaraRadera
  4. sid vicious du är förmodligen billös student men låt oss anta att du har rätt.

    Jävlar vilken sänkning det skulle bli, på slutet av mandatperioden.
    Just nu står dom på ca: 12.000.-, minus
    ( obs röd siffra ) som jag gladeligen tar tillbaka och ändå är det inte dom höjda skatterna som är värst utan deras vänsterpolitik som har fått ett halvkommunistiskt land som vårat att generellt bli ännu rödare.
    Aldrig hade jag trott det för ett år sedan och jag hade verkligen inte velat veta att den politiska färgen i Sverige börjar på bebisrosa och går mot mörkt,mörkt röd-brunt.

    SvaraRadera
  5. sid: De stora skatterna före drottning kristina var i huvudsak extra krigsskatter för Gustav II Adolfs härjningar i samband med 30-åriga kriget.

    De flesta av dem avskaffades av hennes förmyndarregering innan hon tog makten, du vet Axel Oxenstierna och alla hans släktingar som satt som riksråd mm på den tiden

    SvaraRadera
  6. Skattetrycket har ju också sjunkit under sossestyre, tex mellan 1989 och 1991 sjönk det med 4% enheter. Det var på en halv mandatperiod(nuvarande längd). Konjunkturen spelar så klart in med det ska bli intressant att se om vi ens får en sådan ynkasänkning under moderatsocialisternas tid.

    Under 70-talet så höjde borgarna skatterna och under 90-talet admnistrerade de en gigantisk prisreglering på räntan. Vilka var det då som införde folkhälsoinstitutet? Vilka är det idag som kommer göra a-kassan obligatorisk? Skillnaden mellan blocken är minimal i praktiken. Det blir lite socialism och lite liberalism. Det enda som skiljer en aningens aning är retoriken.

    SvaraRadera
  7. Leif det är möjligt att du ligger minus än så länge men den totala skattekvoten har sjunkit från nästan 50% till 48% och beräknas vara 47% år 2008.

    Om vi får en inbromsning i ekonomin pga lågkonjunktur i USA så ökar utrymmet för offensiva skattesänkningar. För första gången någonsin har vi en regering som inte kommer att möta ökad arbetslöshet med meningslösa AMS-åtgärder.

    Det finns en politisk naivitet bland svenska liberala bloggare som bådar illa för borgerligheten. Vad regeringen kan och inte kan göra begränsar sig till det mandat man skaffade sig i valrörelsen. Det går inte som många tycks tro att genomföra en revolution, och avskaffa LAS eller ansluta Sverige till NATO bara för att man fått 50,3% i ett riksdagsval. Det funkar inte så.

    SvaraRadera
  8. sid vicious.. Det går däremot utmärkt att avskaffa Sveriges försvar eller höja bensinskatten.
    Har lite kort minne men jag missade att dom ”gick till val” med
    vi kommer göra er (för)svarslösa eller
    Vi tror att Al Gore har rätt – så vi höjer bensinskatten, och det är bara början på vår satsning som
    ”det nya miljöpartiet.”

    Jag är nog mer övertygad om att dom inte vill sitta kvar, utan bara få sina fyra år i ljuset.
    Fyra år vid köttgrytorna
    Men fortfarande är vänstervridningen av hela samhället den största skadan dom gör.

    Att dom sen svek oss med den uteblivna EU omröstningen är naturligvis bara en naturlig fortsättning..

    För övrigt..Din skattekvot är ju finurlig. Den bygger på att skatterna blev avgifter, något som för ett år sedan kallades dolda skatter fast det var ju när sossarna införde dolda skatter. Det är naturligtvis skillnad.

    SvaraRadera
  9. sid vicious. Det är ju ingalunda så att man inskränker sig till att göra det man har mandat för, man gör tyvärr mycket man inte alls gick till val på:
    Att höja bensinskatten till exempel, att införa rumsskrivning i folkbokföringen för att övervaka folket och FRA-avlyssningen är andra saker.

    SvaraRadera
  10. Det finns en politisk naivitet bland svenska liberala bloggare som bådar illa för borgerligheten. Vad regeringen kan och inte kan göra begränsar sig till det mandat man skaffade sig i valrörelsen.

    Självklart är det så, och det är därför jag inte tror det kommer bli någon förändring. Även om man mot förmodan skulle ha viljan så har man inte mandatet.

    När det blåste liberala vindar för 20 år sedan så sänkte sossarna marginalskatterna kraftigt. Något som de nya Moderaterna inte skulle våga drömma om. Det skulle ju vara "orättvist". Skillnaden var att man då drev idéerna hårdare. Att det sen var sossarna som genomförde det hela kan kvitta. På 70-talet var det det omvända. Vänstern dominerade debatten och tom. folkpartiet var då för löntagarfonder.

    När Thatcher drog sig tillbaka efter 12 år vid makten så fick hon frågan vad hon var mest nöjd med under sin tid. Hon svarade:

    - New Labour!

    Jag antar att Göran Persson tänker ungefär likadant efter sin tolv år vid makten när det gäller Moderaterna.

    SvaraRadera
  11. Den här sidan innehåller en ganska egendomlig blandning av nyliberaler och reaktionärer. De förra vill lägga ner FRA och släppa invandringen fri och de senare vill ha sänkt bensinskatt och mer pengar till försvaret. Om borgerligheten ska kunna behålla makten över nästa val så måste man naturligtvis söka sig utanför den här kretsen av ideologiska fanatiker.

    SvaraRadera
  12. Att ifrågasätta att dom nya någonting, bedriver miljöpartiets försvarspolitik betecknas som
    ” ideologiska fanatiker.” eller hur sid vicious?
    Spännande, skratt, hmm harkel.

    Skatt är Stölds exempel om Thatchers uttalande om New Labour, är förutom lysande också troligen lååångt ovanför både din, sid vicious och regeringens horisont.
    Insikten om regeringens horisont, eller rättare sagt avsaknad av, var en mindre chock för någon som mej.

    -: ideologiska fanatiker..
    Du har problem..
    Riktiga problem.

    SvaraRadera
  13. Roande att receptet på bristen på förtronde för högerns politik uppenbarligen anses bör lösas med att dela ut ännu mer pengar.

    SvaraRadera
  14. När Thatcher drog sig tillbaka (not: eh... blev hon inte kickad av partiet?) efter 12 år vid makten så var den offentliga sektorn i Storbritannien aningen större än vad den var vid hennes tillträde.

    SvaraRadera
  15. Ska man vinna "makten" så är det viktigaste att vinna den ideologiska och kulturella striden.
    Det försöker inte ens moderaterna i dag.
    Därför kommer det att gå åt helvete.
    Regeringsmakten är inte ens det viktigaste. Gösta Bohman påverkade som mest de två tillfällen han lämnade regeringen.

    SvaraRadera
  16. Regeringsmakten är inte ens det viktigaste.

    Inte för oss ideologer. För politiker och andra vars utkomst är direkt beroende av partiets närhet till köttgrytorna är förstås regeringsmakten det absolut viktigaste.

    SvaraRadera
  17. Inte för oss ideologer.

    Detta blir en kursiv text i kommentarer


    Nej för ni vet ju liksom maoisterna på 70 talet att ni tar er fram till köttgrytorna ändå.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.