2007-09-04

Reinfeldts värld

Regeringens kommunikationsstrategi blir allt mer obegriplig. Man kan undra om alliansen över huvud taget vill ha väljare? I senaste utgåvan av veckomagasinet Fokus kan man bland annat läsa följande...

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) säger "När jag känner mig pressad, då sänks tröskeln för vad jag orkar ta in. Då blir jag irriterad. När jag är utvilad inser jag att man förmodligen inte förstått förnyelsen av moderaterna, man har inte förstått alliansen, inte förstått vilken uppgift vi har. Det är inte så mycket jag kan göra."

Efter detta något defatistiska uttalande säger han vidare, om Alliansen, att "Vi regerar, vi håller ihop och vi fungerar. Det är överordnat något slags dagspolitisk idé om att vi skall uppträda med ballonger för att verka glada."

Glada, positiva och harmoniska politiker som stärker sitt gemensamma varumärke – nej, hur skulle väljarna kunna gilla något sådant..?

Centerledaren, näringsminister Maud Olofsson uppges ha avfärdat frågan om varför regeringen inte marknadsför sitt arbete med att jämföra med ett krisföretag. "Du börjar inte med marknadsföringen, först måste vi leverera vad vi lovat och det skall ske snabbt. Sen kan vi ha en stark kampanj." Det finns åtskilliga som inte skulle hålla med henne. Politik som bedrivs i tysthet är bortglömd på en kafferast. Missade poäng ligger inte och väntar vid mållinjen.

I artikeln hävdar även utbildningsminister Lars Leijonborg (fp) att alliansens tapp i opionen är "en planerad strategi". I så fall är det, om ni ursäktar, en rätt klen strategi.

Vad hoppas de på? Ambassadörsposter?

5 kommentarer:

 1. Det måste vara många som undrar samma sak just nu. Saknar alliansen bra folk, har de resignerat eller vad är det som händer?

  Leijonborgs uttalande är ju så korkat att det (nästan) saknar motstycke. Det är väl självklart att ingen regeringen PLANERAR att lägga sig sisådär åtta procent efter oppositionen i opinionen. Det mest oroväckande är kanske inte tystnaden, den osynliga regeringen, utan att de inte ens verkar tycka att det är något FEL.

  Gör Jan Björklund till statsminister eller något. Gör vad som helst!

  SvaraRadera
 2. Moderaterna + de andra är paniskt besatta av att statsfinanserna är i ordning till 2010 så att inte sossarna kan spela det kortet. Därför skyndar de långsamt.
  Men jag saknar ballonger jag med.

  SvaraRadera
 3. Att göra svåra saker först är naturligtvis en rimlig strategi.

  Men odlandet av denna... myt! Vi visste att det skulle gå ner. Vi har en plan, vi har kontroll. Det skall vara så här. Jodå. Cirkulera, här finns ingenting att se!

  Sanningen är ju att dom inte *vet* något om kommunikation, politisk marknadsföring, gruppers psykologi, dynamiska åsiktsmönster, medias dramaturgi och att bilda opinion.

  Det är samma sak med regeringen som med dom nya moderaterna. Modsen kan inte längre bilda opinion, för de har inga åsikter att bilda opinion för. Med detta släpper dom greppet om opinionsbildningen, om agendan, om marknadsföringen. För det gick ju bra ändå och då skall det nog gå bra igen. Vi behöver inte hantera det här. Sanningen skall göra Eder fria!

  Hmmmpf...

  SvaraRadera
 4. Ni är alldeles för kritiska. Det enda man kan bekylla allianser för är att man är litet för legalistisk och inte vill gemomföra saker som man inte gick till val på. Jag tror att vid första tecken på lågkonjunktur kommer vi att få se kraftiga skattesänkningar (oavsett vad Borg säger) och andra åtgärder som ingen socialistisk regering skulle kunna tänka sig att genomföra.

  För övrigt är jag en ny moderat som inte tror att Sveriges pronlem består av LAS i första hand. Jag tror på en politik som försöker attrahera vanligt folk, och även de som tjänar en smula sämre än vanligt folk.

  SvaraRadera
 5. sid, det är ju de som tjänar lite (dvs de som inte kan få något jobb) som har mest att tjäna på att LAS slopas.

  Sen att ni nymoderater bara är sossar i kostym, det är väl ingen större nyhet.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.