2007-10-18

Fulspel i sprutbytesdebatten

I Sydsvenskan kan man i dag läsa en debattartikel av Björn Johnson som är lektor i socialt arbete vid Malmö Högskola.

Artikeln visar hur sprutbytesmotståndarna försökt manipulera debatten och de politiska beslutsfattarna med felaktig och undermålig information.

Läs artikeln här...

4 kommentarer:

  1. En fråga:
    Handlar inte sprututbytesprogrammet om att ta skattepengar för att finansiera nya sprutor till narkomaner? Hur kan man i så fall, som libertarian, stödja det?

    SvaraRadera
  2. Bättre vore naturligtvis om det gick att köpa sprutor på apotek, vårdinrättningar och av människor som arbetar med missbrusvård. De kostar ju bara några kronor...

    Men den möjligheten finns inte i dag.

    Ställt i det perspektivet föredrar jag nog att skattebetalarna får betala en slant för sprutor, framför att missbrukarna drabbas av till exempel AIDS (vilket kostar oss mer).

    Men principiellt har du naturligtvis rätt. Nu handlar det dock om hur det ser ut i Sverige, i dag.

    SvaraRadera
  3. Förvisso, fast då ger man på ngt sätt upp debatten om skatt och skattepengar... eller som Richard Dawkins beskriver det i sin nya bok; att man böjer sig framåt och medger ngt som invaliderar den totala poängen för att vinna en liten vinst.

    Genom att föreslå vad skatter ska eller borde gå till medger man implicit att skatter är bra... och det invaliderar ju hela poängen med att man vill skära ner på skatterna eftersom man tycker det är omoraliskt och stöld.

    Man kommer alltid kunna debattera vad skattepengarna ska gå till... det är väl just det som har lett till att vi har 50-60% i skattetryck i det här landet. Alla saker skatterna går till är ju bra för ngn liksom...

    Jag är sympatiskt inställd till sprututbyetsprogrammet, men förstår inte varför det måste till skattepengar och tvång för att finansiera droghjälpmedel.

    Som du säger, det går inte att köpa sprutor idag... ok, men är då lösningen att man ska dela ut det gratis? Logiken känns tveksam.

    Skulle inte staten, istället för att ge ut sprutor utan kostnad till missbrukare, sälja dom? Sprutorna kostar ju bara några kronor. Det skulle ju vara en bättre lösning iom att det spenderas mindre skattepengar. Borde man inte propagera för det istället?

    SvaraRadera
  4. Det är ett förslag som varje libertarian mör tycka om, då det är en svängning i liberal riktning i narkotikafrågan. Man kan inte dra skatt är stöldmantrat i varenda jävla fråga för då är man sannerligen korkad.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.