2007-10-28

Herrefolket

Åter i Stockholm efter en tur till Tallin. Det är en trevlig stad. Synd bara att vi inte upptäckte ölstugan Svejk förrän framåt eftermiddagen...

Men det här med att åka båt. Hmmm. Tallinfärjan tycks vara något slags sista tillflyktsort för svenskar som tror att de minsan är lite bättre, finare, rikare, mer utvecklade och mer högtstående än grannfolken. Det är fan inte vackert.

Och efter att ha varit oförskämda i baren, spydiga mot alla "utlänningar" och gapigt irriterande vid buffén drar herrefolket ner i hytterna för att föröka sig.

Jag antar att den estniska personalens stoiska lugn beror på att de vet att deras land satsar på tillväxt och företagande på ett helt annat sätt än Sverige. Så om sisådär 15-20 år, då är det vi svenskar som är de efterblivna och fattiga kusinerna från landet.

8 kommentarer:

  1. Mitt nuvarande uppdrag är för ett företag vars moderbolag är svenskt.
    Mina brittiska kollegor klagar relativt ofta på hur svenskarna på huvudkontoret "har en oberättigad känsla av överlägsenhet där de tror att alla andra nationaliteter är fullständigt oförmögna att tänka själva eller ta egna goda, oberoende beslut".
    ..till saken hör att det brittiska kontoret är koncernens överlägset mest lönsamma..

    Det är fult att generalisera, men man kan inte annat än notera att svenskar ofta har just en oberättigad känsla av överlägsenhet och total avsaknad av självdistans.
    De flesta svenskar blir ju som bekant nästan aggressiva och förolämpade om man insinuerar att Sverige och svenskar inte är bäst i världen på allt..

    SvaraRadera
  2. I sverige är det väldigt fult att vifta med flaggor och hänge sig åt "klassisk" patriotiska symboler och seder - man misstänks omedelbart för att vara rasist eller ännu mörkbrunare.

    Däremot anser väldigt många att svenska produkter har överlägsen kvalite. Tysk korv är garentarat gjord på industriavfall och dessutom salmonellasmittad medans den svenska korven är gjord på glada svenska grisar med knorr på svansen - hederlig och rejäl korv.

    Likaså blir man bemött med djup misstro och ibland till och med aggresivitet om man skulle råka jämföra "svensk skola" eller "svensk sjukvård" med sina utländska kollegor - oavsett hur väl underbyggda argument man har.

    Man kan bara konstatera att om man har gått i en kristen skola slutar man oftast skolan med höga tankar om kristendomen, hag man gått i en statlig skola så ... Ja - du får själv fortsätta resonemanget.

    SvaraRadera
  3. Fortsättning av resonemanget...

    Om man går i en privat skola så får man höga tankar om vinstdrivande företag?

    SvaraRadera
  4. HAX: Har samma erfarenhet från byggbranschen där inga andra är lika bra som en infödd svensk. Sen gäller det bara att se till att de andra inte får chansen att motbevisa oss...

    Min flickvän tycker att detta drag är en delmängd av jantelagen. Där man inte får framhäva sig själv offentligt men samtidigt är otroligt självgod innerst inne.

    SvaraRadera
  5. Wille: Är du ute i Guildford och jobbar?

    SvaraRadera
  6. Byggaren:
    Inga är lika bra som infödda svenskar? På vad? Fika? I min erfarenhet tycks många svenska byggarbetare och liknande hantverkare ha fikarast ca 6 timmar om dagen, och ta betalt för kalaset.

    Ang. Guildford: nej, håller för tillfället till i en av de hemska "new towns", Hemel Hempstead.

    SvaraRadera
  7. "Inga är lika bra som infödda svenskar? På vad? Fika? I min erfarenhet tycks många svenska byggarbetare och liknande hantverkare ha fikarast ca 6 timmar om dagen, och ta betalt för kalaset."

    Din observation stämmer ganska bra med min.

    SvaraRadera
  8. "Ang. Guildford: nej, håller för tillfället till i en av de hemska "new towns", Hemel Hempstead."

    OK. Tyckte att tag att det var Ericsson som du beskrev.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.