2007-10-10

Hönan och ägget

SR Ekot rapporterar i dag om en rapport från BeroendecentrumMaria Ungdom.

Tesen är "Personer som experimenterat med droger i ungdomen löper stor risk att som vuxna drabbas av sociala problem, även om de bara använt droger vid enstaka tillfällen."

OK. Den som tar sig för att gömma sig för sin omgivning, bryta mot lagen och prova droger – samtidigt som han eller hon håller utkik efter polisen riskerar alltså att få problem senare i livet.

Det är faktiskt en rätt hög tröskel man skall över där.

Såpass hög att jag faktiskt tror att människor som redan har problem eller begynnande psykisk ohälsa oftare går över denna tröskel än "vanligt folk". Det skall en del till innan man sätter en spruta heroin i armen, typ.

Så det är alltså inte alls uppenbart vad som är hönan och ägget här.

Dessutom tycker jag att det är ohederligt att baka ihop allt under rubriken "droger". Det är en väldig skillnad ellan vin och cannabis å ena sidan och crack och heroin å den andra.

Det verkar som om artikeln vill odla myten att den som en gång till exempel röker en feting kommer att dö i rännsten. Vilket alla som är äldre än 12 år vet är skräckpropaganda.

[Länk]

2 kommentarer:

  1. Om folk någon gång kunde lära sig att korrelation inte är detsamma som orsakssambande skulle vi slippa sådant här. Om A och B är korrelerade storheter så finns tre möjligheter: 1: A orsakar B. 2: B orsakar A. 3: C orsakar (direkt eller indirekt) både A och B. Den ena av 1 eller 2 brukar kunna uteslutas av tidsordningsskäl. Det knepiga är 3. Det klassiska exemplet är att det finns en korrelation mellan skostorlek och läskunnighet. Denna korrelation uppkommer av att barn har mindre fötter än vuxna, och i allmänhet har mindre utvecklad läsförmåga. Ett annat exempel är studierna som hävdat att en liten alkoholkonsumtion är nyttigare än att avstå helt, men där man inte tagit hänsyn till att det finns en stor andel helnykterister som är helnykterister på grund av något tidigare uppkommet hälsoproblem (när dessa tas med i statistiken får man därför en korrelation mellan frånvaro av alkoholkonsumtion och dålig hälsa). Och nu verkar vi vara där igen, alltså. Statistik är och förblir uppenbarligen svårt.

    SvaraRadera
  2. Tyvärr vet inte alla över 12 detta. Känns som att bara surfare på swecan.org eller flashback har en susning. Annars talas det för döva öron när såna här som dina inlägg uttrycks. Man måste försöka informera och våga ifrågasätta målet av ett narkotikafritt samhälle: är det verkligen nödvändigt för att ha ett tryggt samhälle?

    http://kattungejavel.blogg.se

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.