2007-10-23

Inte alls konstigt att Nylander arresterades

I går arresterades som bekant spelbolaget Unibets VD Petter Nylander av holländsk polis – på fransk begäran, i enlighet med den europeiska arresteringsordern.

Den europeiska arresteringsordern bygger på principen att EU-länderna skall erkänna varandras straffrättsliga beslut.

Denna gång var det alltså en svensk som greps i Holland, på fransk begäran, för att eventuellt ha brutit mot en fransk spellagstiftning som har sina rötter i 1800-talet. Men då denna spellagstiftning kritiseras av EU har den franska regeringen backat och Nylander skall enligt uppgift nu ha försatts på fri fot. Men att det verkar gå bra den här gången är faktiskt mest tur...

Som vanligt fokuserar media helt på det aktuella fallet, men glömmer samtidigt bort principerna bakom. Sett ur ett EU-perspektiv finns nämligen inget felaktigt eller orimligt i att Nylander arresterades.

Den europeiska arresteringsordern kan lika gärna användas mot till exempel en svensk journalist som avslöjat brittiska regeringshemligheter eller som vägrar röja sina källor för artiklar om någon godtycklig EU-skandal.

Och det behöver inte ske på annat lands mark. Utfärdas en europeisk arresteringsorder, då kan svensk polis tvingas att arrestera och utlämna svenska medborgare – även om de inte begått någon handling som är brottlig enligt svensk lag.

Så vem är egentligen förvånad över att svenskar råkar illa ut, på orimliga grunder? Well... bland annat en del av de människor som är för just nämnda europeiska arresteringsorder.

Det är bara att konstatera att arresteringsordern används precis så vårdslöst som vi kritiker fruktade. Och på ett sätt som – för övrigt – de som drev igenom den påstod att den inte skulle komma att användas.

8 kommentarer:

 1. Dementi på Dina Pengar. Nylander kvar i häktet.

  Unibets vd Petter Nylander är kvar i häktet under natten. På onsdagsförmiddagen ska han höras av polisen igen. Unibets vd Petter Nylander får stanna över natten i häktet vid Schipols flygplats utanför Amsterdam. På onsdagen väntar förhör.

  Dinapengar.se uppgav tidigare under tisdagseftermiddagen felaktigt att Petter Nylander släppts från häktet.

  ---------------

  Precis som HAX skriver, vem som helst kan drabbas var som helst. Svenska myndigheter får inte ens bedöma skäligheten i arresteringsordern, bara att den utfärdats på ett korrekt sätt. Ännu så länge har det inte hörts så mycket kritik om Nylanders häktning. Vi får vänta tills någon journalist råkar ut för samma sak....

  SvaraRadera
 2. Hax:
  Jag, och de flesta andra håller väl med om att arresterinhgsrätten missbrukats.

  Detta däremot:
  "Sett ur ett EU-perspektiv finns nämligen inget felaktigt eller orimligt i att Nylander arresterades."
  ...är ju direkt fel, eftersom EU (och parlamentariker som bl.a. brukar göra reklam här!) kritiserat detta just av samma skäl som du och just ur EU-perspektiv.

  SvaraRadera
 3. Bara risken för att svenskar ska kunna komma i kläm av EU-regler är tillräckligt för att vi inte ska vara med...

  SvaraRadera
 4. problemet här är inte aresteringsordern.

  Problemet är att ordern förutsätter att alla EU länder har en viss miniminifå på sina lagvårdande instanser (polis och domstolar)

  om denna miniminivå inte finns så bler det ju fel eftersom felaktiga ordrar då kommer att utfärdas.

  så det vi behöver göra är och starta ett projekt för att bätra på rätssäkerheten i alla EU-länder
  (och få fransmän )

  vill även påpeka att komentaren om "inte begåt brott i sverige" är en sanning med modifikation, jag citerar regeringens hemsida

  "Som huvudregel gäller också det tidigare kravet på dubbel straffbarhet, dvs. att gärningen är belagd med straff även i Sverige. Överlämnande kan emellertid ske i vissa fall även för gärningar som inte motsvarar brott enligt svensk lag. För att överlämnande ska få beviljas i ett sådant fall krävs att gärningen omfattas av bilagan till lagen - den s.k. listan - och att gärningen kan medföra fängelse i tre år eller mer enligt den utfärdande medlemsstatens lagstiftning."

  se http://www.regeringen.se/sb/d/1915/a/12527
  för mer info.

  SvaraRadera
 5. Christoffer,

  Just det. Icke-statligt spel på nätet räknas i Frankrike som IT-brott. Straffet kan uppgå till 3 års fängelse.
  Enligt den lag som Sverige antagit avseende arresteringsorden så står "IT-brott" som nr 11 på listan över sådana brott som inte behöver vara straffbara i Sverige men ändå innebär att svensk eller uländsk medborgare utlämnas till annat EU-land.

  SvaraRadera
 6. Dags att svenska staten i all sin storhet börjar begärna holländare häktade för cannabisbruk då antar jag? =)

  SvaraRadera
 7. Christian Engström (pp) skriver läsvärt om ämnet också, om att det var exakt sådant här som var själva syftet med den paneuropeiska arresteringsordern, så att svenska politiker (som var med om att införa den) kan sluta leka förvånade.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.