2007-11-22

Lördag: Buy Something Day


Nu anläggs moteld mot vänsterns "Buy Nothing Day".

På lördag är det Buy Something Day!

Läs mer här!

24 kommentarer:

 1. Tycker du inte det räcker med de miljardbelopp som handeln redan lägger ut på reklam för att få oss att köpa mer? Deras ansträngningar för att förvandla fars dag, mors dag, halloween, jul etc till inget annat än en anledning till att shoppa så mycket som möjligt?

  Men för all del, kampanjen kan göra viss nytta genom att visa att det inte längre handlar om att köpa sådant som man behöver utan att shoppandet blivit ett självändamål där det inte spelar någon roll vad man köper bara man köper något.

  SvaraRadera
 2. När man köper nånting köper man nånting man vill ha och vill man ha det så behöver man det och sen är det bara att skita i de som tycker det räcker med ett par kalsonger och en risskål för att leva lyckligt.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är aptrist och ofta jobbigt att shoppa - men jag får väl masa mig ut och köpa något då.

  Thomas:
  Du verkar vara allseende och veta väldigt väl vad "vi behöver", samt att "det räcker" med vissa belopp för reklam. Om du nu inte är Gud så undrar jag hur du så tvärsäkert kan veta allt detta?

  Tyvärr missar du (avsiktligt?) hela poängen med kampanjen. Handel med fattiga är det enda vettiga sättet att bygga bort fattigdomen för de fattiga. Inget annat funkar. tar du bort detta dömer du dem till evigt liv i fattigdom. Det är väl detta "buy something day" handlar om - att säga stopp till förnumstiga vänsterlänningar som tar ifrån fattiga deras enda chans till riktig ekonomisk utveckling. Allt detta för moralistiskt svansföring och näshöjande.

  Man kan väl också konstaera att vi skall vara innerligt glada att världens rika länder inte gjorde detsamma gentemot Sverige för ca 100 år sedan när vi var de där fattiga landet som gavs chansen att genom hårt arbete och handel jobba oss ur fattigdomen.

  SvaraRadera
 4. Reaktivt och obstinat. Visst är det bra med fri ekonomi men det innebär inte att man behöver se shopping som livets mening. Här har vänstern faktiskt rätt på många sätt. Den som söker sin lycka i hos teknikmagasinet är nog fel ute och bidrar till ett slöseri med naturresurser. Inte heller så minskar man tillväxt eller något annat om man sparar sina pengar, eftersom de finansiellla systemen ändå ser till att de lånas ut till investeringar.

  Undantaget är givetvis om man köper en McEnroe. Där kan man prata om förbättring av livskvalitét.

  SvaraRadera
 5. <ironi> Oooo jag är en vänstermänniska, oj jag kan inte hejda mig när jag ser reklam, det är som om de bänder upp armen bakom ryggen min och tvingar mig att handla, ooo jag har ingen fri vilja</ironi>

  Var det något sådant du tänkte på Thomas?

  SvaraRadera
 6. Johan, kunde du inte lika gärna riktat din kritik till denna grupp som anser att det inte finns tillräckligt med uppmaningar att konsumera i samhället? Anser inte de sig lika "allseende" när de säger att vad som behövs är mer reklam för konsumtion?

  En koll på HAX länk ger inget stöd för tesen att det skulle handla om att handla med fattiga. Bara man handlar är arrangörerna nöjda. Det där med fattiga är något du verkar lagt till själv.

  Peder, uppenbarligen så känner i alla fall Johan att han fått armen uppvriden bakom ryggen och tvingas handla på lördag trots att det är "aptrist".

  SvaraRadera
 7. pelpet:
  Men i så fall: Exakt VEM är det som ser "shopping som livets mening"?
  Mitt svar: Ingen.
  Liberaler: Nej.
  Kapitalister (de som säljer prylar): Nope.
  De som shoppar: Nej

  Alltså: Ganska exakt ingen som är inblandad i att förespråka eller bedriva handel tycker att "shopping är livets mening".

  Det här är ju bara en i raden av konstiga vänstermyter. Ett rent slagordsmässigt påhitt för att uppfinna något att agitera emot.

  SvaraRadera
 8. Thomas:
  Jag hade inte kollat länken utan Facebookgruppen - som istort sett bara handlar om att handel som fattigdomsbekämpning. Något jag gärna "lägge till" om det behövs. Det är även därför jag stödjer detta.
  Till sakfrågan: Du anser tydligen inte att jag har fel i detta, då du avstår från kritik? Dvs konsumtion/handel minskar fattigdom.

  Resten av dina påståenden är mkt märkliga.
  Givetvis är ju inte ett dugg "tvingad" (av vem i så fall?). Men det händer att jag gör politiska saker trots att de är tristare än annat.
  I övrigt begriper öht jag inte din första mening. Om någon vill uppmana till handel så får de väl göra det - men jag reagerar på politiska uppmaningar som bara leder till att rycka bort mattan under världens fattiga.

  SvaraRadera
 9. Jag har redan köpt massvis med saker till jul. Jag känner mig dock ihålig. Det är nåt som fattas mig. Jag vet, jag köper en sak till.

  SvaraRadera
 10. Äsch. länken funka inte. jag e inge bra på göra länkar i kommentarer de e tydligt.

  SvaraRadera
 11. pelpet,

  vad tycker du att dessa investeringar skall bestå av?

  SvaraRadera
 12. Kul ide. Det är alltid produktivt att retas. Finns det något facebook-event?

  SvaraRadera
 13. Johan:
  Klicka här.

  Det räcker ju med att titta runt omkring sig för att konstatera att många i princip försöker köpa sig ett liv. Om det så handlar om att shoppa rätt kläder (allt från DG till Second Hand), boende på rätt ställe, ståndsmässig bil, modern mobil mm i jakten på social status. Jag är skeptisk till att det är en framkomlig väg till lycka. Det är effektivare att lära sig vara nöjd med sig själv.

  Jonas V:
  Jag vill inte hålla på att bestämma vad pengar skall investeras i. Jag är ju som sagt för en fri ekonomi. Däremot så gör man inte någon nytta bara för att man köper något [onödigt]. Det är lite som den gamla missuppfattningen om BNP och sönderslagna fönster. Om jag slår sönder ett fönster så bidrar det till att BNP ökar eftersom fönstret måste ersättas, och då missuppfattar några det som att det på något sätt vore bra för ekonomin att slå sönder ett fönster. Samma argument brukar man höra om krig också; att krig skulle vara bra för ekonomin eftersom det höjer BNP. Men om man inte snärjer in sig i för mycket ekonomiska mått så är det ju rätt enkelt att begripa att det aldrig är bra med förstörelse. Det är ju någon som får lägga tid på att laga det, istället för att göra något vettigt. Och på samma sätt förhåller det sig med onödiga prylar som du köper i den felaktiga tron att du skall bli lycklig av dem. Slöseri med tid och resurser.

  Jag ska dock inte komma med pekpinnar och tala om för dig vad du blir lycklig av, och framförallt vill jag inte reglera det. Däremot tycker jag att det är värt en tanke

  SvaraRadera
 14. "Julen är en mardröm för shoppingberoende"
  "Det finns inga svenska undersökningar som visar hur vanligt köpberoende är. I USA bedömer man att omkring 6 procent av befolkningen är köpberoende,"
  http://www.e24.se/pengar24/dinekonomi/familjeekonomi/artikel_102569.e24

  SvaraRadera
 15. pelpet:
  Nonsens. Du hittar ju inga belägg alls för att "shopping skall vara meingen med livet". Bara dina egna lösa gissningar genom att "titta runt omkring".
  Fine. Det finns hos några få en statusjakt som har med pryklar att göra. Knappast "meningen med livet". Och fortfarande är det absolut ingen som försöker "sälja" detta.
  Men då bör du ju fundera över vad t.ex. statusjakt beror på. Det mest slående är ju avsaknaden av ANDRA vettiga projekt för "meningen med livet". DÄR hittar du det stora debaclet i den moderna världen. jag kan förstå att folk shoppar lite i brist på detta - men det är fortfarande bara lite tröst och bekvämlighet i avsaknad av riktig mening. Ingen "riktig" mening som säljs.

  SvaraRadera
 16. Vad skulle ett ev 'shoppingberoende' hos en viss andel av befolkningen vara ett argument för eller mot?

  Liknande 'argument' framförs i princip ständigt! Och för vilka infall (eller syften!?) som helst.

  SvaraRadera
 17. Thomas:
  Ja. Man kan vara beroende av det mesta numera. Det är en slags sjukdom som drabbar vissa och som leder till deformerat belöningssystem i hjärnan. Det har inte ett smack att göra med shopping/konsumtion i sig självt, det kan lika gärna röra sig om droger, spel, sex eller whatever.

  (Inte kul för de drabbade förstås - men ändå ett lyxproblem jämfört med fattiga som svälter ihjäl).

  SvaraRadera
 18. Är det sant att högern kan ägna sig åt lika korkade upplägg som vänstern?

  SvaraRadera
 19. Detta torde vara nästintill omöjligt, Micke.

  SvaraRadera
 20. Åh fan vad kallar du då Buy something day?

  Liberal spetskampanj?

  SvaraRadera
 21. Nej, jag kallar det inte 'liberal spetskampanj'


  Behövde du verkligen fråga?

  SvaraRadera
 22. Av mig behöver du inte köpa något Micke! Som du vet vill jag inte ta betalt för allt det jag ger dig.

  Det kallas medmänsklighet och omtanke. Och nu lackar mot jul och igen. Vad vill du ha i din strumpa Micke? Något du saknar gissar jag? Vad sägs om lite argument (igen)?

  Ho ho ho...

  OP

  SvaraRadera
 23. Ja oavsett vilket behöver jag inga argument från en nyfascist.

  SvaraRadera
 24. Käre Micke, sedan barnsben har din julstrumpa blivit fullproppad med tomma slagord som förtäljer om var alla onda människor finns (och hur de ser ut). Vad är det då för fel med att farbror OP även vill att du underbygger dem med lite fylliga argument?

  Då kanske du kunde klara av att åtminstone försöka förklara varför jag skulle vara "nyfascist". Det har jag bett dig om tidigare, men har som svar bara fått fler tillmälen riktade mot mig. Inte snällt alls!

  Eftersom jag inte är vänster kan jag inte, per definition, varken vara ny- eller gammelfascist. Däremot tycker jag väldigt illa om båda företeelserna. Därför ogillar jag också Hugo Chavez.

  mvh

  OP

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.