2007-11-07

Teledatalagringen tar form

"Utredningen föreslår, att operatörerna ska bli skyldiga att lagra uppgifter i ett år, om vem som har ringt till vem, och när, med fast telefon eller mobil. För mobiler ska det också framgå, var mobilen fanns, när samtalet började och när det slutade.

Det ska också gå att se, vem som sms:at eller mailat till vem. Även uppgifter om, när någon loggat in sig på Internet, ska sparas."

Detta är, enligt SR Ekot, det förslag som statens utredare har lagt om hur teledatalagringen skall tillämpas i Sverige.

Teledatalagring är obligatorisk i EU – efter ett beslut som drevs fram av bland andra Sveriges förra, socialdemokratiska, regering. Bodströmstaten är alltså här inom kort.

[Länk]

8 kommentarer:

  1. Alltså, vad fan är det med folk. Normalt skulle man tro att ett sådant här påhitt var rena konspirationsfantasier, men tydligen är verkligheten redan här. Suck.

    SvaraRadera
  2. Hur undviker man det här? Hur kan de egentligen veta vem som mailat till vem? Om jag användet gmail eller hotmail för att skicka ett mail så vet väl inte min operatör om det? Hjälper det att jag använder kontantkort i min mobil eller kan det ändå spåras till mig?

    SvaraRadera
  3. "Hjälper det att jag använder kontantkort i min mobil eller kan det ändå spåras till mig?"

    En direkt följd av förslaget blir antagligen att anonyma kontantkort helt sonika förbjuds. Det har redan varit upp till diskussion tidigare.

    Det som jag finner mest skrämmande är att folk i gemen inte tycks bry sig ett jota om att vi håller på att införa ett kontrollsamhälle som får gamla kommunistsovjet att blekna i jämförelse.

    Medan staten kräver allt mer kontroll över medborgarnas informationsdelning och kommunikation så stryps samtidigt medborgarnas insyn i de styrandes aktiviteter.
    Man tycks ha funnit att hemligstämplingar är ett utmärkt verktyg för att undkomma granskning av sin maktutövning och hemligstämplingar av offentliga handlingar tycks numera ske fullständigt godtyckligt vid "behov" och ofta åberopandes fullständigt bisarra skäl.

    Det här är en skrämmande utveckling och sätter vi inte stopp här så kan det faktiskt snart vara för sent.

    SvaraRadera
  4. Vanligt folk bryr sig inte om sånt här. Det är bara vi politiska finsmakare som har tid och ork med det, tyvärr.

    Vi ses som esoteriska inslag i sällskapslivet som orkar hålla på med "sånt där som politik", tro mig, jag vet.

    Det är lättare "to roll with the punches" som de flesta tyskarna på 30-talet ungefär.

    All möjlig skit som sanktioneras av staten, moraliskt och juridiskt, är gångbart och acceptabelt, tycks folk resonera.

    Det är min sorgliga erfarenhet.

    Idag bryr sig ingen längre om att offentlighetsprincipen (vad fan e det?) urholkas i samma takt som övervakningssamhället kryper allt närmare inpå oss medborgare.

    Det är varmast nära makten.

    SvaraRadera
  5. Fan vad irriterad man blir. Vad var motiveringen nu igen? Terrorister? Organiserad brottslighet? Detta kommer man inte åt genom dessa lagar. Många har det redan nu och allt fler mobiltelefoner kommer ha tillgång till höghastighets-internet inom de närmsta åren. Noll problem att tunnla sina samtal via internet för att undvika spårning. Allt det gör, som vanligt, är jävlas mot vanligt folk.

    SvaraRadera
  6. Norge ligger utenfor EU.
    Runbox ligger i Norge.
    Runbox følger IKKE EU direktiv.
    Vi lagrer IKKE disse data.

    Gudsjelov.

    SvaraRadera
  7. Glöm inte bort att FRA redan i april fick klartecken att lagra svenskars utlandskontakter. Då stiftades en ny lag för ändamålet. Den omfattade samma typer av trafikdata som diskuteras i den aktuella utredningen. FRA MÅSTE visserligen inte lagra allt, men...

    I en senare förordning angavs lagringstiden till 1 år. Samtidigt påpekades att radioanstalten själv kan besluta om förlängd lagringstid.

    Officiellt sker denna inhämtning under förevändningen att FRA måste hålla sig orienterat om "förändringar i signalmiljön". FRA-chefen Ingvar Åkesson bekräftade ju också detta i ekot i våras. Det är endast FRA:s inhämtnings- och lagringskapacitet som sätter gränsen.

    Än så länge gäller allt detta de trafikdata som FRA inhämtar i radiolänk och satellit. Den vilande signalspaningslagen blir sedan kronan på verket. Då kommer också massinhämtning av trafikdata i kabel att bli laglig.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.