2007-12-18

Byggnads - Go Home!

I dag kom så EG-domstolens dom i det så kallade Vaxholmsfallet.

Och den är tydlig: Facket förlorade. Man får inte ta till oproportionerliga stridsåtgärder för att försöka tvinga någon annan att skriva på ett avtal.

Dessutom är fackets agerande ett hinder för den fria rörligheten inom EU.

Och så en intressant twist:

Att svenska Byggnads betedde sig så kantigt och buffligt att denna dom tvingades fram – det är något som ses med förfäran av både fack och arbetsgivare i många andra europeiska länder. Till exempel har danska LO och SAF varit rasande.

Där har man försökt ha en hygglig och pragmatisk arbetsordning. Man har kommit överens, inte ställt saker på sin spets, sett mellan fingrarna med ett och annat så länge ingen har klagat och varit tämligen öppna för utländsk konkurrens.

Men nu har alltså svenska Byggnads betett sig så idiotiskt att EU tvingats läsa lagen. Därmed är det också slut med den danska flexibla inställningen på ett antal områden. Oavsett hur domen hade fallit hade detta blivit resultatet.

Danska LO har således, från och med i dag, minskade möjligheter att komma överens med arbetsgivarna i godo. Enda alternativet nu är väl... revolution, typ.

På många andra håll i Europa är reaktionen den samma.

Och allt är svenska Byggnads fel.

Länkar: Europa-Nytt | SvD | DN | Aftonbladet | Expressen

3 kommentarer:

 1. Och Svenskt näringliv förklarade i dagens eko frankt att för deras del var målet med hela affären att sänka dom svenska lönerna.

  SvaraRadera
 2. Ähum... va?
  De erkände att de ville sänka lönerna? Tja, det är väl bra antar jag men... oj.

  ---

  Byggnads fel? Njae, jag skyller gärna på EU. Har man en lag och en domstol så är det väl alltid bra att incidenter testas och prejudikat bildas. Om sedan dessa får negativa konsekvenser så är det lagarna man ska skylla på.

  SvaraRadera
 3. Ähum... va?
  De erkände att de ville sänka lönerna? Tja, det är väl bra antar jag men... oj.


  Jo förvisso är strejker muntra tillställningar men dom är knappast bra bra för ekonomin.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.