2007-12-19

Minimilön i Sverige?

Både socialdemokraterna och borgarna har suttit i regeringsställning utan att riktigt fatta att Sverige är med i EU – och vilka konsekvenser det får. På samma sätt har både LO och Svenskt Näringsliv stuckit huvudet i sanden.

Konsekvensen kan bli den som ingen vill ha, som är riktigt dålig och som är politisk dynamit – minimilöner i Sverige.

Så här... I Vaxholmsmålet anser EG-domstolen att Byggnads tog i för mycket för att försöka tvinga det lettiska byggföretaget att teckna ett svenskt kollektivavtal. Domstolen menar vidare att det i princip räcker med att företag har avtal i sina hemländer.

Men domstolen ser inget fel i att en facklig organisation tar strid för skäliga arbetsvillkor och rimliga löner. Vad nu det egentligen är. Och det är här det blir problem. EG-domstolen skriver att "gemenskapsrätten inte förbjuder medlemsstaterna att med lämpliga medel säkerställa att deras bestämmelser om minimilön iakttas av sådana företag".

Men som bekant har vi inte några minimilöner i Sverige. Staten har hållit sig på mattan. Arbetsmarknadens parter har betett sig rimligt – i just denna fråga. Och ingen aktör är för att staten skall fatta något sådant beslut.

Samtidigt är vi med i EU – och måste respektera den fria rörligheten.

Så nu är det snubblande nära att det kan bli politiskt nödvändigt att börja fundera på det där med minimilöner. Eller ännu värre – om ett mål till går till domstol kan EU få för sig att lägga sig i och försöka tvinga fram minimilöner i Sverige.

Allt bara för att våra politiker och arbetsmarknadens parter inte brytt sig om konsekvenserna av det svenska EU-medlemskapet i tid. Och av att Byggnads använt sig av maffiametoder.

Det hade gått att hantera denna fråga på ett rimligt sätt. Det kanske ännu inte är för sent att undvika att minimilöner blir en akut fråga. Men tiden rinner ut snabbt...

Läs även Europa-Nytts analys...

9 kommentarer:

  1. Kanske är det bäst med minimilöner ändå, det minskar fackens makt och sätter rimligtvis fokus på det vansinniga skattetrycket för låginkomsttagare. Samtidigt öppnas arbetsmarknaden för talrika invandrare och andra i utanförskap. De får en möjlighet att ta sig in och klättra vidare inom arbetslivet.
    Nu betalas utanförskapet av världens högsta skatter för låg o medelklassinkomsttagare. Vad är det för vits med det?

    SvaraRadera
  2. hugo,

    problemet är på vilken nivå minimlönerna sätts. I USA har minimilönerna inte höjts på rätt många år vilket innebär att de i praktiken inte längre finns.
    Hur många arbeten skulle försvinna om minimilönen sattes till t ex 100 kronor i timmen?

    SvaraRadera
  3. Så sant Jonas, de varierar mellan delstaterna om jag minns rätt. I Florida är den satt till strax under 9 Dollar å andra sidan betalar du 7-8% skatt.

    SvaraRadera
  4. Om staten sätter minimilöner - då blir det väldigt lätt att driva valrörelse i framtiden...

    SvaraRadera
  5. Ett mycket enklare och bättre sätt aundvika hela detta elände är att lämna EU.

    SvaraRadera
  6. Ja, det är väl bara att ge upp. Av tjänstedirektivet bidde en fingertutt och EU utvecklas allt mer mot överstatlighet med ytterligare ett lager av onödiga självutnämnda politiker.
    På sikt kan det bara gå åt ett håll. I så måtto är jag en dysterkvist.

    SvaraRadera
  7. Flavian klöv den Gordiska knuten med ett välriktat Alexanderhugg. Heder åt honom.

    SvaraRadera
  8. Skulle precis föreslå detsamma. Vad har vi fått för fördelar med att vara med i EU... de har bara satt upp regler och förordningar som är sämre än våra egna och dessutom är det DYRT.

    Listan på nackdelar är så många gånger längre än listan på fördelar att det är löjligt.

    SvaraRadera
  9. Aewheros

    Nagra fördelar vi har fatt är att manga saker har blivit billigare, tex livsmedel. Men även annat.

    En annan fördel vi har fatt är att Europaradets lagar om de mänskliga rättiheterna har införlivats i Sveriges lagstiftning. Dessutom har (sannolikt) de värsta stolligheterna vad godtyckliga lagar som gynnar särintressen inte blviit av. Alltsa, vi har fatt en nagot bättre prövning och stiftning av lagar.

    Sen har den fria rörligheten gynnat folk i gemen pa manga andra sma sätt.

    Det finns ocksa en massa baksidor med EU-medlemskapet, och det är inte lätt att väga för och nackdelar mot varandra.

    Och det har inte att göra med hur lang listan är.

    För Svenne-banan är nog fördelarna klart positiva i det korta siktet. För honom är det de ekonomiska fördelarna som räknas.

    Men om EU utvecklas till en stollig byrakratisk koloss för avdankade fd politiker (utan aterhallande kontrollmekanismer) kan resultatet pa sikt bli värre.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.