2007-12-28

Pojken som ville bli kung


Det är något ofrivilligt komiskt och milt oroande över Svenska Dagbladets julintervju med statsminister Fredrik Reinfeldt.

I artikeln berättar statsministern bland annat om sina möten med Folket. Tidningen skriver "Han har under året alltså haft ett projekt som påminner om de klassiska myterna om härskare som i hemlighet ger sig ut bland folket för att själva ta reda på vilka oförrätter och missförhållanden som plågar undersåtarna."

Pojkboksmässigt, så det förslår. Och det fortsätter i samma stil "Jag går sida vid sida med folket, vars förtroende jag bär, säger Fredrik Reinfeldt med det högstämda allvar som ibland präglar honom."

Oh-oh..!

Jag förstår att Reinfeldt vill framstå som statsmannamässig. Men själv blir jag bara full i skratt. Speciellt som det inte är särskilt svårt att räkna ut hur resonemangen har gått bland hans spindoctors i Rosenbad.

Fredrik Reinfeldt är och förblir en kille i övre medelklassen som mumsar kaviarmackor och önskar att han vore full i Thailand istället. Därför blir det så fel när han försöker blåsa upp sig till majestätiska proportioner. Någon Winston Churchill, Gustav VI eller François Mitterand kommer han aldrig att bli. Det blir bara så fel när han försöker. Underhållande, förvisso. Men aningen obalanserat och omdömeslöst. Lite som Göran Persson, fast utan pondus.

För att återvända till pojkboksromantiken så kanske Reinfeldt snarare borde frukta att det lurar en och annan Edmond Dantès där ute...

Till intervjun...

3 kommentarer:

  1. Röstfiske som skön konst, som kryptoreligiös akt... Vår Ledare stiger ner bland oss fattiga och eländiga, växlar ett ord och botar skrofler genom beröring...

    Annars frågar man sig hur effektiv metoden är, rent taktiskt. Han pratar och pratar, lyssnar och lyssnar, men alla dessa sjukvårdsbiträden, kokerskor och gatuläggare röstar ändå på (s) av gammal vana.

    Att borgarna antagligen förlorar makten nästa val behöver sen inte bero på Reinfeldt. Det är snarast lag i vårt land att borgarna tar över smärre perioder, medan sossarna står för de längre maktinnehaven.

    SvaraRadera
  2. Töntigt, är ett ord jag inte får använda ofta. Men nu...

    SvaraRadera
  3. Men herre jävlar... Fredrik Fucking Reinfeldt, statsminister av guds nåde!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.