2007-12-14

Ytterligare en oppositionell röst

Naturliga orsaker bakom global uppvärmning
2007-12-13
Pressmeddelande från Göteborgs universitet

Ny forskning från Göteborgs universitet och Griffith University i Australien visar att den globala uppvärmningen kan ha naturliga orsaker. Genom att studera partiklar och kemiska föreningar i torvmarker visar professorerna Lars Franzén och Roger Cropp att klimatet varierar i en tusenårscykel, och att det verkar kunna styras genom inflödet av kosmiskt stoft.

Det kosmiska stoftet är rikt på olika mineraler som kan påverka produktionen av alger i världshaven. En hög algproduktion under tider med stort kosmiskt inflöde ökar molnbildningen i atmosfären, vilket i sin tur minskar strålningen från solen till jordytan. Under sådana perioder blir det kallare på jorden. När det kosmiska inflödet är lågt minskar istället molnigheten och vi får ett varmare klimat.

Tusenårscykeln, som i sin tur verkar styras av variationer i solens aktivitet, kan tydligt ses genom historiens gång.

Bronsåldern, romartiden och vikingatiden är exempel på varma tider, medan de kalla perioderna sammanfaller med de så kallade Dark Ages. Kalla perioder i historien är till exempel fimbulvintrarna i övergången mellan järn- och bronsåldern, folkvandringstiden och nu senast lilla istiden.

– Är våra teorier riktiga går vi just nu mot varmare tider, som kommer kulminera om cirka 300 år. Sedan blir det nog kallare igen, säger Lars Franzén.

Franzen och Cropp presenterar också en teori för varför istiderna kommer och går, vilken även den är baserad på studier av torvmarker.

– Hade inte människan släppt ut en massa koldioxid, så hade vi kanske redan varit i en istid igen, menar Franzén.

Resultaten presenteras i decembernumret av den vetenskapliga tidskriften Geografiska Annaler.

Se där en nyhet som har förbigåtts med tystnad i de flesta media. (TT har kört ett telegram och TV4 har det på sina nätsidor, men i övrigt verkar intresset vara svalt.)

Forskning.se | Geografiska Annaler

(Tipstack: Oscar)

9 kommentarer:

  1. Bäst att vänta tills den är granskad innan man drar några växlar på det, skulle jag tro. Det låter lite lattjo :-)

    SvaraRadera
  2. Oavsett om den här studien stämmer eller inte så är det ett nästan universellt erkännt faktum att vattenånga är den växthusgas som har absolut störst inverkan. Det är något som media sällan nämner... att det finns flera växthusgaser än koldioxid.

    De viktigaste i betydelseordning är vattenånga, koldioxid, metan, lustgas och ozon.

    Vattenångan i atmosfären regleras ju nu givetvis av regn så vi behöver lyckligtvis inte oroa oss för männskliga utsläpp av vattenånga. Jämfört med andra växthusgaser så har vattenånga en extremt kort livstid i atmosfären och männskliga utsläpp är bara en bråkdel av det som avdunstar från skogar och hav.

    Vad metan beträffar så har den en betydlight kortare livslängd i atmosfären än koldioxid men har ändå betydelse eftersom den är starkare som växthusgas.

    SvaraRadera
  3. Fast bara 4 gånger starkare, har jag för mig. Värre är det då med freoner och sådant som är flera tusen gånger effektivare som växthusgaser och har i princip oändlig livslängd i atmosfären. Men man får ju väga in hur mycket det är. Inte så mycket såna utsläpp nuförtiden.

    Men lustgas är det ju en del utav, eftersom katalysatorer på bilar ökar utsläppet av denna gas. Tralala!

    SvaraRadera
  4. Tänkte att jag, nåja, klimatsvammel bidrar med en ”nyheten” till vårt censurerade(*), primitiva land .
    100 forskare vädjar till FN att upphöra med att bekämpa klimatförändringar och istället satsa på klimatanpassning.
    Du kan läsa vidare Här
    *********************************
    ( ledsen om jag skickar iväg dina kommentatorer till en annan blogg, Henrik.)
    -: det är för den goda sakens skull ;-)
    ***********************************
    Det finns hur många som helst, som försöker bromsa idiotin hos klimatsekten, men det kommer ALDRIG fram i våran svenska, demokratiska ( host,host ) press.

    (*) Håller du inte med om censuren? Var glad
    ( eller nåt ), för då vet du inte ens vad du slipper få veta, genom den ständiga, eviga röda censuren, bedriven av fullständigt odemokratiska, Människor befriade från någon form av professionalism eller yrkesheder.
    Människor som ser ett kall i att vilseleda dej och resten av landet. Äkta klåpare. Känner du någon journalist?
    -:Var mycket, mycket misstänksam.
    Det börjar bli dags, att vi ger dom det värde dom förtjänar.

    SvaraRadera
  5. Här tas ju fasta på det helt tydliga sambandet kosmisk strålning och temperatur som finns (även om en tramsig forskningsrapport av Lockwood/Fröhlish tramsade om att den inte funnits senaste 20 åren; tramset var att klimatförändringar inte sker på årsbasis, vilket de räknade på), MEN MED EN ANNAN HOOK än dansken Henrik Svensmark, nämligen algtillväxten och deras bidrag som nucleider vid molnbildning.

    Kul. Spännande. Himla intressant! Om några/något decennium så är det nog inga som vågar nämna CO2. Bara inte personliga utsläppsrätter nu införs. Det är ju ren socialism, vilket en socialistisk bloggare euforiskt lät påpeka denna bloggposts.

    Och här är Al som det inte Gore någon nöd på med sin personliga utsläppsrätt. (Det blir allt så att man måste ha siffran 666 inbränd i pannan eller på höger hand! :-/ )

    SvaraRadera
  6. Ett ypperligt tlllfälle för svenska media att rapportera enligt nyhetsvärderingsprincipen så de slipper begå, snarare frigöra sig från, det idiotiska misstaget att framstå som megafoner åt särskilda politiska intressen som uppenbarligen har en agenda med sitt evinnerliga tjat om människoorsakad global uppvärmning.

    När makten kallar dyker alla opportunister (forskare) upp.

    SvaraRadera
  7. Har Henrik någon aning om hur många vetenskapliga artiklar det publiceras varje månad och hur stor andel som dagspressen förbigår med tystnad?

    Jag vill minnas att jag träffat på den där Franzén tidigare då han gjorde en modell där torvmossar tillväxte exponentiellt utan gräns och, inte förvånande, kom fram till att då skulle koldioxiden ta slut och vi få en ny istid. Det går att ställa upp alla möjliga lustiga hypoteser, det är att verifiera dem som är knepigt.

    Aewheros, vattenånga nämns ofta, men då som en positiv återkoppling: varmare klimat ger mer vattenånga i atmosfären och en förstärkt växthuseffekt.

    För alla som tror att "marknaden" löser alla miljöproblem på egen hand såg jag ett kul diagram över hur antalet patent för svavelrening ökade efter Clean Air Act i USA:
    http://cosmicvariance.com/2007/12/13/change-the-incentive-structure/

    SvaraRadera
  8. Thomas Palm: Vad man än kan säga om den nya forskningsrapporten så är den ändå baserad på riktig forskning och inte datormodeller.

    Och visst, det publiceras massor med forskningsrapporter, men hur kommer det sig att samtliga tidningar har en egen klimatsektion och endast tar upp forskningsrapporter som visar på än det ena än det andra sambandet mellan CO2 och dramatiska konsekvenser för jorden

    SvaraRadera
  9. Inressant teori men jag undrar lite över följande som sägs i texten;

    "– Är våra teorier riktiga går vi just nu mot varmare tider, som kommer kulminera om cirka 300 år. "

    "– Hade inte människan släppt ut en massa koldioxid, så hade vi kanske redan varit i en istid igen, menar Franzén."

    Först säger de att vi är på väg mot varmare tider men sedan att vi skulle ha varit i en istid om vi inte släppt ut en massa koldioxid.
    skulle den varmare triden ha kommit senare då utan koldioxid ...eller?
    Kan nån klyftig förklara för en som just har influensa och inte orkar tänka klart?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.