2008-01-18

Har man väl börjat prisreglera...

Först prisreglerade EU kostnaderna för internationell roaming vid mobiltelefonsamtal – trots att det fanns frivilliga lösningar som var billigare.

Sedan beslutade man att mobiltelebolag måste släppa in konkurrenter i sina nät – vilket gör det meningslöst för operatörerna att bygga nät som är bättre än konkurrenternas.

I nästa steg vill man nu reglera debiteringsintervallet för samtal och kostnaden för SMS.

Snart har vi en helt politiskt reglerad mobiltelemarknad i EU. Detta kommer att snedvrida konkurrensen, hämma investeringar och bromsa den tekniska utvecklingen.

Länk »

8 kommentarer:

  1. "Sedan beslutade man att mobiltelebolag måste släppa in konkurrenter i sina nät – vilket gör det meningslöst för operatörerna att bygga nät som är bättre än konkurrenternas."

    Men nu ÄR det ju faktiskt kostnadseffektivast och överhuvudtget bättre att bygga ett (1) gemensamt nät som har täckning i princip överallt. Finansieringen och utvecklingen får man lösa på något sätt, den fria marknaden är ingen naturlag som måste följas även när något annat vore bättre. Ett exempel är t.ex. det offentliga vägnätet, tänk vad dåligt det skulle bli om man byggde flera vägnät som grävde tunnlar under varandra och inte var anslutna.

    SvaraRadera
  2. Med samma resonemang som Aewhoros för kan man komma till den slutsatsen att ägare av pizzerior skall vara skyldiga att låta konkurrenterna sälja pizzor i den egna pizzerian.

    Vad gäller telefoni finns det exempel på helt fristående nät som utan lagstadgad skyldighet släppt in sina konkurrenter, helt enkelt därför att NN har ett telefonnät och XX ett annat, och NN låter XX:s kunder ringa upp de kunder som finns i hans nät, men XX:s kunder inte kan nås av NN:s kunder, så är NN:s nät mycket mera attraktivt än XX:s nät med den påföljden att antingen XX tillåter samma sak eller går omkull.

    Detta är bevisat i Somalia, där det inte finns någon fungerande lagstiftning alls.

    SvaraRadera
  3. Jag kan tänka mig att en tvingande lag för nätdelning och dess prissättning är på sin plats om det tidigare bara funnits ett statligt monopol vars nät betalats av skattebetalarna. Exempelvis så har det varit mycket svårt för andra aktörer att konkurrera med Telia på ADSL tidigare då Telia prissatt detta via sitt dotterbolag på ett sätt som undanröjt risken för priskonkurrens.

    Är nätet privat finansierat så är det givetvis bolagets beslut om de vill dela med sig av nätet.

    SvaraRadera
  4. Om Telia satt priset så lågt att konkurenterna inte finner det mödan värt att gå in i den marknaden, finns inget problem med Telias så kallade monopol.

    SvaraRadera
  5. "Om Telia satt priset så lågt att konkurenterna inte finner det mödan värt att gå in i den marknaden, finns inget problem med Telias så kallade monopol."

    Om det vore så att problemet var att Telia höll för låga priser så visst.
    Men nu satte Telia nätkostnaden till ett överpris på nätaccessen genom sitt dotterbolag, Skanova. Detta var givetvis inte den kostnad som Telia hade själva och därmed så var marginalen för låg för aktörer som inte hade egna nät för att kunna konkurrera med Telia på ADSL-tjänster, vilket ledde till att kostnaderna gentemot slutkund hölls uppe.

    Detta var situationen för några år sedan. Jag vet inte om den förbättrats nu.

    SvaraRadera
  6. Ett exempel är t.ex. det offentliga vägnätet, tänk vad dåligt det skulle bli om man byggde flera vägnät som grävde tunnlar under varandra och inte var anslutna.

    Vad baserar du detta på? Varför skulle de inte ansluta näten till varandra? Vad har du emot tunnlar?

    Konkurrens är bra. Det pressar priserna. All erfarenhet bekräftar detta faktum. Att hävda någonting annat kräver omfattande bevisning och argumentation.

    Argumentet att det är effektivare med monopol går ju att använda på alla branscher, om man ignorerar verkligheten. Tänk vad effektiv exempelvis biltillverkningen skulle bli om det bara fanns en tillverkare i hela världen. Och visst finns det fördelar med att serietillverka i så stor skala som möjligt. Problemet är bara att konkurrensens prispressande effekt är mycket större, och att stordriftsfördelarna blir mindre och mindre ju större tillverkningen blir.

    Vidare räcker det att ta en titt på det patetiskt efterblivna vägnätet i t ex Stockholm för att se att monopol är skräp.

    SvaraRadera
  7. Wohoo, tillbaks till Televerket!

    SvaraRadera
  8. "Sedan beslutade man att mobiltelebolag måste släppa in konkurrenter i sina nät – vilket gör det meningslöst för operatörerna att bygga nät som är bättre än konkurrenternas."

    Vet du något mer om att detta har beslutats? /me är skeptisk

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.