2008-01-16

Vad "Rättvisemärkt" inte berättar...

Är det bättre för bönderna att vi handlar vanligt kaffe än "rättvisemärkt"?

Förmodligen.

Läs mer här och tanka hem en ny rapport i ämnet.

12 kommentarer:

  1. Allt talar för rättvisemärkt, inget emot. Nyliberaler är bara rädda för att det är en socialitisk idee som vissa säger. Sanningen är att det är en produkt på den marknad vi idag känner. En helt vanlig produkt. Skillnaden är att den är ekologisk och att bönderna får lite extra i fickan. Helt naturligt på en fri marknad.

    SvaraRadera
  2. det är ett märke på produkter*

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Helt naturligt på en fri marknad.


    En frimarknad är inte rättvis och följaktligen gillar inte riktiga liberaler strävan efter rättvisa.

    SvaraRadera
  5. Rättvisemärkt tar 75 procent av pengarna. Bönderna får 25 procent.

    SvaraRadera
  6. Rättvisemärkt tar 75 procent av pengarna. Bönderna får 25 procent.

    Det tror jag säkert.
    Dom kan knappast idka planhushållning på en fri marknand och följaktligen är det bara i en del av ledet dom kan ägna sig åt ideologi.Dom har samma mellanhänder hela vägen ut till affären så fort kaffet lämnat platangen.

    Eller påstår du att herr direktören för rättvisemärkt tar 75 själv för att ordna det roliga?

    SvaraRadera
  7. En fri marknad gör ju att kapital (vilket är makt som kan användas och används för orättvis konkurrens vilket förstör poängen med en fri marknad) koncentreras i allt större anhopningar hos ett fåtal personer. I en fri marknad dras pengar till pengar, inte nödvändigtvis till dem som producerar och tillför mest.

    Dessutom fungerar det utmärkt att lura folk i en fri marknad genom t.ex. marknadsföring. Undanhålla konsumenten vilken vara som verkligen är bäst vilket också förstör poängen med en fri marknad. Den vara som är bäst och billigast ska ju sälja bäst, men så är det ju inte eftersom folk inte vet om det.

    Så du har helt rätt, Micke. En marknadsekonomi är inte alls rättvis. Men de liberala grundvärderingarna med negativa rättigheter och hela klabbet är en, om än något begränsad, teori om rättvisa.

    Riktig rättvisa kommer dock från vänster. Förutom att den ännu inte har kommit fram :P

    SvaraRadera
  8. aewheros: Tvärtom är det ju faktiskt så, att en fri marknad minskar koncentrationen av makt. Även i den privata sfären. Om du inte menar makt över sin egen situation då, vilket du ju iofs verkar göra.

    SvaraRadera
  9. aewheros,

    om det du skriver vore sant varför är då inte GM världens största företag längre? Eller för den Ford? Eller varför har IBM reducerats till att vara ett bland många IT-företag och inte det ledande på alla punkter? Microsoft startade 1975 och är idag mer värt än IBM.
    Även stora företag måste fylla sina kunders behov. Annars går de under.

    SvaraRadera
  10. Om jag förstår rapporten rätt så lämnar konsumentens köp för en begränsad summa pengar av konventionellt kaffe mer över till producenten än motsvarande summa gör hos Rättvisemärkt kaffe.

    SvaraRadera
  11. Riktig rättvisa kommer dock från vänster. Förutom att den ännu inte har kommit fram :P


    Ja den delar ju den egenskapen med all annan rättvisa så den är inte på något sätt unik i det fallet ...eller i nåt annat fall.

    Det är ju nämligen så att det är inte primärt politisk åskådning som avgör hur långt (eller nära) individen och däärmed också kollektivet har till dom mörka bråddjupen och att det är lika långt (eller nära) till helvetet oavsett om man går till vänster eller till höger och det finns inget automatiskt nödstopp åt någondera hållet.

    SvaraRadera
  12. Hej!
    Intressant diskussion! Läs gärna hela vårt svar på: http://www.rattvisemarkt.se/cldoc/475.htm

    Bästa hälsningar
    Henric Barkman, Rättvisemärkt

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.