2008-02-12

Det fria ordet måste försvaras!


Bör hunden på bilden bli ihjälslagen? Bör personen som tagit bilden bli ihjälslagen?

För dig som ännu inte hunnit få på läsglasögonen heter bilden "Can you see Jesus?" och är vanligt förekommande på internet.

Naturligtvis skall ingen slå ihäl vare sig hunden eller fotografen.

I en demokrati med yttrande- och tryckfrihet är människors rätt att framföra kritik central. Och kritik blir som regel bättre och tydligare om den framförs med ironi, med humor eller som satir.

Och hundarslet ovan är intressant och relevant. Det är en humoristisk kommentar till religiös hysteri där människor påstår sig se Gud eller Jesus i rostade brödskivor, luddiga sommarmoln och allt annat där det uppstår slumpmässiga mönster. (Och som sedan använder detta som förevändning för olika stollerier.)

Bilden visar också att vi är ett öppet och demokratiskt samhälle som tolererar olika åsikter – även när dessa kan betraktas som provocerande eller stötande av vissa. Också på detta sätt är bilden viktig.

Till och med om man reducerar bildens budskap till ett enkelt "kristendom är skit" – eller något ännu enklare och vulgärare – så är det viktigt att även den åsikten faktiskt får föras fram.

(Man kan också konstatera att det budskap som bilden eventuellt framför aldrig hade nått lika många om det hade formulerats i ord, till exempel på en blogg. Satir i bildform fungerar.)

Det är så här det funkar. Och det är så här det skall funka.

Det är därför de avslöjade mordplanerna mot "Muhammedkarikatyrernas" danska tecknare är så extraordinärt upprörande.

Till att börja med är det, naturligtvis, inte OK att försöka mörda folk. Men mordplanerna är även ett angrepp på vår demokrati – på tryckfriheten, yttrandefriheten, religionsfriheten och den fria debatten.

Det finns människor som vill tysta det fria ordet och den fria debatten. Viker vi en enda tum i kampen mot dem, då är vi illa ute.


Länkar om de avslöjade mordplanerna: SvD | DN1 | DN2 | Aftonbladet

4 kommentarer:

  1. haha, apa tycka, apa skriva, detta är sant, jag lovar. Jag tänkte skriva det samma.

    SvaraRadera
  2. Alla som tittar på bilden bör ju i ordningens namn också bli ihjälslagna.

    SvaraRadera
  3. Jag ser Bempa Eriksson. Bilden är en förolämpning mot oss bandyälskare. Det här kan bara kompenserar med ett massivt skattestöd till bandysporten.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.