"Artikel 11. Yttrandefrihet och informationsfrihet
1. Var och en har rätt till yttrandefrihet. Denna rätt innefattar åsiktsfrihet samt frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning och oberoende av territoriella gränser."
Detta står att läsa i EU:s så kallade rättighetsstadga, som är kopplad till det nya EU-fördraget.
Man kan ju verkligen fråga sig hur de menar att detta går ihop med unionens inskränkningar av yttrandefriheten. Som till exempel förbudet mot att förneka Förintelsen.
Antingen får folk torgföra vilka åsikter och teorier de vill. Även de som är dumma och knäppa. Då har vi yttrandefrihet. Eller också får de inte göra det. Då har vi, per definition, inte yttrandefrihet.
"Rättighetsstadgan" »
Om fördraget går igenom kommer då även den tillhörande rättighetsstadgan att vara juridiskt bindande, eller kommer den bara att vara ren dekoration utan förpliktelser?
SvaraRaderaEn läpparnas bekännelse.
Då har vi, per definition, inte yttrandefrihet.
SvaraRaderaInte enligt din definition, nä. EU har antagligen en annan. Antagligen en implicit pragmatisk en, i stil med "det vi vid varje tillfälle menar är yttrandefrihet är yttrandefrihet".
Det EU menar med "yttrandefrihet" är att tillvaron är fri från yttranden som EU inte tycker om. ;)
SvaraRaderaJa, det grundlaggande europeiska instrumentet for fri- och rattigheter ar ju den europeiska konventionen om manskliga rattigheter som ar knuten till Europaradet. Den har en effektiv domstol (den i Strasbourg), och en jurisdiktion som stracker sig langt utanfor EUs granser. Hur kommer de har rattigheterna att forhalla sig till den konventionen?
SvaraRadera