En intressant fråga ur kommentarerna till bloggposten om fredspriset, nedan:
Hur skulle det låta om det vore USA eller för den delen Israel som bedrev kriget i Tjetjenien?
Man kan undra. Och det finns något i detta som känns direkt obehagligt. Nästan ingen tycks reflektera över hur olika måttstockar som används i vår samhällsdebatt.
Nästan ingen tycks reflektera över hur olika måttstockar som används i vår samhällsdebatt.
SvaraRaderaHåller med.
Ena dan har kriget setts som ett övergrepp för att nästa dag ses som ett rättfärdigt försvar mot terror för att sen återgå till att vara ett övergrepp.
Det vore bättre om sakförhållanden avgjorde och inte dom politiska behoven hos dom olika aktörerna..
micke?? ;
SvaraRaderaså det är inte avsikten/motiven med ett agerande som är det viktiga utan en "objektiv" värdering av resultatet och utgångsläget alltså???
olof den andre
Jonas V och HAX!
SvaraRaderaDet finns redan facit på frågan ni ställer. Jämför medias och det "internationella samfundets" beteende för ca ett år sedan.
Över 100 människor dödade under fyra dagars strider mitt i Gaza. Många civila dödade och sårade. Men....
.....nej, israel deltog inte i oroligheterna utan det var "broderpartierna" Hamas och Fatah som hade ännu en av sina många blodiga uppgörelser.
Eller varför inte kasta blicken lite längre norrut.
I maj förra året bröt det ut strider i flyktinglägret Nahr al-Bared efter att libanesiska säkerhetsstyrkor försökt arrestera misstänkta banrånare tillhörande den islamistiska Fatah al-Islam gruppen.
Striderna blev oerhört hårda och långvariga med bla artilleribeskjutning av det tättbefolkade lägret med dess 30 000 invånare. Enligt Wikipedia orsakade striderna ca 450 dödsoffer varav ett 50-tal civilister. Man kan undra över den senare siffran speciellt när man läser den här artikeln, men oavsett om det rör sig om en grov underskattning eller ej; kommer ni ihåg demonstrationerna på Sergels torg mot de libanesiska krigsförbrytelserna och alla FN-resolutioner som krävde omedelbar vapenvila? Inte det? Konstigt.....
professorpelotard! Andreas Malm, av alla, var lite upprörd över blodbadet i Libanon men hans förklaring var en aning udda. Han skrev att Ansar al-Islam var en skapelse av västmakterna.Men så gillade ju i denna organisation och Hezbollah varandra.
SvaraRaderagillade ju inte skall det givetvis vara
SvaraRaderaDet finns en drös krig/inbördeskrig som inga stora medier bevakar just för att det inte går att skylla på USA, islamofobi eller har direkt koppling till väst.
SvaraRaderaSri Lanka håller nu sakta på att besegra de tamilska tigrarna - men det kan man bara läsa om på militärkufsiter, trots att såväl metoder som antal döda torde överskrida allt USA är inblandat i.
I Somalia har kombinationen jihad-inriktade somalier och CNN-immuna etiopier lett till total nyhetstorka jämfört med 1993. När bruna människor dödar bruna människor är det uppenbarligen ointressant.
Tjetjenien är den verkliga höjdpunkten i skilda måttstockar. Om Abu Ghraib avslöjades i Tjetjenien skulle fångvaktarna antingen få medalj eller åtalas för överdriven mildhet mot fångar ...
Bah! Vänstern bestämde sig långt innan 11/9 för att den politiska nordpolen i deras kompass är om USA tar skada. Vem är förvånad?
Johannes!
SvaraRaderaTack för info om Andreas Malm. Jag tycker livet är för kort för att hinna läsa DNs kultursidor, men det var lustigt att höra att Malm tar fel även när han händelsevis råkar luta åt det som är rätt. Typiskt!
Gertkvist!
Utomordentlig kommentar. Mitt i prick!
gertkvist.
SvaraRaderahur många Guantanamo Bay håller sig ryssarna med? Jag ahr svårt att tänka mig att ryssarna ä speciellt öppna med vad de gör med de tjetjener de tillfångatar? Eller gör man som under slaget vid Stalingrad där till sist inga fångar togs?
Det togs väl en massa fångar i Stalingrad (200.000-300.000). Men endast en tiondel av dem återsåg hemlandet på 50-talet.
SvaraRaderaSå länge som nyheterna rapporteras av människor kommer det alltid att finnas olika måttstockar.
SvaraRaderaJag tror inte att det finns någon objektiv journalistik. Även om de flesta journalister säkert strävar efter att rapportera objektivt kommer deras egna åsikter, värderingar etc att vara grunden för vilka nyheter som anses ha nyhetsvärde och hur dessa nyheter skildras. En stor del av journalistkåren har vänsteråsikter och därför får vi de måttstockar som förekommer i media.
Sen är Israel och USA fria länder där journalister, utan risk för liv och lem, kan skriva negativt om respektive land. Det är inte möjligt att göra det i skurkstater och därför är kritisk rapportering från dessa stater mycket mindre förekommande och ingående.
I USAs fall kan dessutom journalisterna läsa USA-kritiska källor från USA utan att behöva be om översättning.
gunnar ii,
SvaraRaderaSovjetunionen ringade in cirka 300 000 soldater. Av dessa tillfångatogs drygt 90 000. En del av de 210 000 övriga flögs ut ur kitteln medan resten stupade. ASv de 90 000 fångarna kom endast 6 000 hem varav de flesta så sent som 1955. Tala om att ha förlorat sitt liv.
I vilket fall undrar jag vad som händer med de fångar ryssarna tar i Tjetjenien. Sätts de i läger?