2008-04-14

Borgerligheten och FRA

Emellanåt kan jag tycka synd om regeringen. De ärvde förslaget om att FRA skall få avlyssna tele- och internettrafik som passerar landets gränser av sossarna. Och sedan blev de kritiserade av samma sossar för att de lade fram det.

Men det är ingen ursäkt. Regeringen är ansvarig för alla papper den lägger fram.

När förslaget var uppe för första gången, i början av förra sommaren, ven partipiskan ordentligt. Alla borgerliga riksdagsledamöter fick klart för sig att detta inte är en fråga som man röstar som man vill i.

Några har försökt fila bort de värsta kantigheterna i FRA-förslaget. Till exempel har Annie Johansson (c) fått till en del förbättringar ur integritetssynpunkt. Men det hjälper ju inte så mycket, eftersom hela förslaget är kass.

Och snart skall det röstas igen. Det är samma förslag som förra året. Den här gången kan det inte bordläggas. Det enda som kan stoppa förslaget är om regeringen drar tillbaka sin proposition. Och det lär inte hända – eftersom kritiken och debatten har tystnat. För politiker backar bara om de fruktar att deras förslag kommer att drabba deras egna opinionssiffror.

1 kommentar:

 1. Annie Johansson intervjuades förra veckan av Pär Ström. Lyssna här. Det var intressant att höra varför hon röstade ja till FRA-förslaget i fjol:

  1) Hon ville inte underkänna sitt eget arbete med förbättrandet av sossarnas usla ursprungsförslag

  2) Ingen väljare i Jönköpings län verkade vara engagerad i frågan

  Så alla ni i Jönköping med omnejd som läser detta: Hör av er snarast till Annie i FRA-frågan!

  I övrigt var det en välkommen nyhet att hon gärna ser en granskning av FRA:s verksamhet i form av en medborgarkommission.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.