2008-04-09

Ett par intressanta rapporter...

Per Hortlund:
Är fler eller färre regleringar rätt medicin mot finanskriser?

Isobel Hadley-Kamptz:
Är individuella fiskekvoter, som går att köpa och sälja, bästa sättet att vårda fiskebestånden för framtiden?

3 kommentarer:

  1. Individuella fiskekvoter är givetvis en bra idé. Men hur blir det med övervakningen? Går det att övervaka utan att det blir polisstat av det hela?
    Och hur är det med respekten för ett system med ägande av fiskerättigheter i haven? Kan detta verkligen fungera i ett samhälle där det anses helt OK att fiska musik och filmer gratis på nätet?

    SvaraRadera
  2. Min rapport är ju fyra eller fem år gammal, så sådär hemskt aktuell är den ju inte. Det som då däremot framstod som science fiction, att genomkorrupta fiskfientliga europeiska fiskepolitiken skulle reformeras, är i dag nära nog inom räckhåll. tacka de utrotade firrarna för det.

    Till Hedins fråga. Tanken med individuella överförbara kvoter är ju framförallt att de ska skapa drivkrafter för enskilda fiskare att följa uppsatta fiskeregler. När en fiskare äger en viss procentsats av torskfisket även om 10 eller 15 år så hoppas man att han ska vilja säkerställa att den andelen är värd så mycket som möjligt då. Till skillnad mot i dag då ingen fiskare har något egenintresse av att spara fisk eller respektera lekområden osv, eftersom någon annan ändå bara tar upp den i såfall. På Nya Zeeland har man genomfört ITQ-system som fungerar väl, med egen förvaltning av näringen där näringen på eget bevåg inför hårdare regler och strängare sanktioner än vad en centralmakt hade kunnat göra.

    Det stora problemet med ITQ är fördelningen av dem. Vissa förordar en strikt försäljning av kvoterna, men det skulle man aldrig få med sig fiskarna på. Modeller med utdelning efter historisk fångst skulle gynna den som anpassat sig bäst efter dagens korrupta system, vilket ju inte heller är idealiskt.

    Sedan är frågan hur man ska se på sportfisket, ska det ske inom samma kvotsystem?

    En avgörande skillnad mellan fisk och filer är förstås också att den förra bara kan paneras en gång. Ergo - skillnaderna mellan äganderätter och upphovsrätter. Men den diskussionen behöver vi inte ta här.

    SvaraRadera
  3. "Kan detta verkligen fungera i ett samhälle där det anses helt OK att fiska musik och filmer gratis på nätet?"

    Om man kopierar fisken istället för att dra upp den ur vattnet så är det fullt okej ;)

    Men om man kunde göra det så skulle det inte talas om kvoter.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.