2008-04-27

Fiendens fiende


Tibet...

Kineserna är skurkar. De har visserligen gett många tibetaner en del av livets praktikaliteter och bekvämligheter som undervisning, el och vatten. Men de har också dödat tibetanska frihetskämpar, satt tusentals i fängelse och förtryckt strävanden mot demokrati och yttrandefrihet.

Kinesernas ockupation av Tibet måste få ett slut.

Men det innebär inte att Herr Dalai Lama är rätt person att leda landet.

Till att börja med har hans efterföljare uppvisat närmast barnslig grymhet mot människor som inte har sig själva att skylla. Jag talar om kineser som tvångsförflyttats till Tibet, som en del av den kinesiska regimens kinesifiering av landet. Många av dessa fick ordentligt med spö och sin egendom ödelagd under upploppen härför leden. Vilket var onödigt, dumt och förfärligt på många sätt.

Men det motiverar i sig inte kinesernas ockupation och förtryck.

Så, åter till Dalai Lama och hans kompisar...

Minns att när den styrande teokratiska klassen av munkar lämnade Tibet 1959 var det inte precis picknick-stämning i landet. Deras styre var omodernt, odemokratiskt, vidskepligt, brutalt och grymt.

Vilket inte heller motiverar att ett förtryck ersätts med ett annat.

Fiendens fiende är inte din vän. Och det mindre av två onda ting är också ont.

Tibetanerna måste få sin frihet, demokrati, rättsstat, yttrandefrihet, människorätt och makt över sitt eget land. Den kinesiska ockupationen måste få ett slut. Och den 14:de Dalai Lama kan stanna bland sina fans bland skådisarna i Hollywood!

(Denna bloggpost, skall erkännas, är något inspirerad av Penn & Tellers Bullshit - avsnittet Holier Than Thou. Alla avsnitt av P&TBS finns att tanka hem här.)

78 kommentarer:

 1. Buddhismen har på nåt vis en missvisande och teoretisk snällhetsstämpel över sig som nog många i västerlandet inte riktigt har klart för sig.

  Det asiatiska bockandet och bugandet med händerna framför bröstet, till exempel, är ingen religiös åtbörd i vardagen, det är för att asiater inte tar i hand av hygieniska skäl.

  Men det är en av de vanligaste missuppfattningarna om att Buddhister/asiater är så fromma och religiösa i vardagen (läs nu inte in att jag menar att de är tvärtom. Jag är inte ute efter att generalisera) och att religionen och Buddha genomsyrar allt som alla människor gör i Asien.

  /LD

  SvaraRadera
 2. Till att börja med har hans efterföljare uppvisat närmast barnslig grymhet mot människor som inte har sig själva att skylla. Jag talar om kineser som tvångsförflyttats till Tibet, som en del av den kinesiska regimens kinesifiering av landet. Många av dessa fick ordentligt med spö och sin egendom ödelagd under upploppen härför leden. Vilket var onödigt, dumt och förfärligt på många sätt.


  Med vad styrker du att det är Dalai Lamas "efterföljare" som använt våld och inte andra grupper?
  Det skulle vara intressant att veta med tanke på att det finns andra än Dalai Lamas direkta efterföljare som kräver förändring för Tibet och DÅ mycket mer långtgående än Vad Dalai Lama gör?

  SvaraRadera
 3. Hur många av de svenskar som argumenterar för tibetanskt självstyre är för självstyre för samerna?

  Om inte, vad är egentligen skillnaden?

  /J

  SvaraRadera
 4. Och den 14:de Dalai Lama kan stanna bland sina fans bland skådisarna i Hollywood!


  Det rimliga är att Tibetanerna själva får ta ställning till det.

  Dalai Lama har dessutom inte krävt att han ska styra Tibet.

  Han driver kravet att Tibet ska ha en högre grad av självbestämmande och att kommunisternas förbud mot all andlig verksamhet oavsett om den är religös eller inte ska tas bort.

  Rimliga krav för alla skulle jag vilja påstå.

  SvaraRadera
 5. ja att folk inte vet om att Tibet var hemskt innan Kina.

  http://surabloggen.wordpress.com/

  SvaraRadera
 6. En annan missuppfattning bland många är för övrigt att dalai lama är ett namn, inte en titel...

  SvaraRadera
 7. Okej, lappland till lapparna och tornedalen till kvänerna. Då kan vi börja prata om tibet eller...:-)

  SvaraRadera
 8. Penn och Teller som näms är mycket bra! De tar upp saker och skiter helt i pk frågan. Vanligaste orden är fuck, motherfucker och asshole underbart.
  Roberth Ström

  SvaraRadera
 9. Njae, tycker mest det är hycklande att högljutt snacka om, och propagera för Tibets frihet och självstyre, samtidigt som man bortser från att vi faktiskt har samer i Sverige, som också vill ha självstyre... och som inte heller har blivit så bra behandlade.

  Vad har man störst chans att påverka? Den kinesiska regimen, eller den svenska regeringen?

  /J

  SvaraRadera
 10. Penn & Tellers program Bullshit, är bullshit! Dom vill bara skapa debatt och gör konstiga vinklingar på programmen. Som senast jag såg försökte dom påstå att det var något fel med "hälsohysterin" - Hela programmet verkade gå ut på att säga att man ska låta "tjockisarna" vara och inte informera dom om att det är ohälsosamt att äta KFC-kycking och vara överviktig.

  Gällande Tibet, så kan jag säga att tibetanska regimen innan ockupationen inte styrdes på ett mer brutalt sätt än kinesiska kejsardömet eller republiken.

  SvaraRadera
 11. Samerna kräver inte självstyre så som tibetanerna och samisk-svensk historia är annorlunda än sino-tibetanska. Svenska regeringen fängslar, mördar och torterar inte heller samerna bara för att de är samer och lever utifrån sin kultur. Vi tvångsdeporterar inte heller samerna.

  Bara för att svenska riket har behandlad samerna fel tidigare, betyder det inte att det som händer i Kina och Tibet är försvarbart eller ok.

  Kinas regering/regim är en "skurkregim"!

  /Mighty Mouse

  SvaraRadera
 12. Den allmänna okunskapen om Kina och Tibets historia är en effektiv grogrund för att ställa sig enbart på den ena sidan av de kämpande.

  Men sakta och säkert tränger det fram en mer nyanserad beskrivning av Tibet-problematiken.

  SvaraRadera
 13. "Bara för att svenska riket har behandlad samerna fel tidigare, betyder det inte att det som händer i Kina och Tibet är försvarbart eller ok."

  Absolut inte... det är inte ens i närheten av att vara försvarbart. Men det är inte heller de övergrepp som har skett på samerna.

  "Kinas regering/regim är en "skurkregim"!"

  Absolut!

  /J

  SvaraRadera
 14. Bara för att människor inser att en teokrati inte är något hållbart, betyder det inte att åsikter eller synen på Kinas regim är annorlunda. Dom begår fortfarande samma avskyvärda brott. Jag tror inte heller att människor som stått eller står på Tibets sida någonsin har propagerat för återgång till ett teokratiskt styre.

  När Tibetanerna var "good cop" var omvärlden "bad cop" och nu är det tvärtom.

  Det handlar bara om att föra debatten vidare. Problemet är fortfarande desamma.

  SvaraRadera
 15. "Okej, lappland till lapparna och tornedalen till kvänerna. Då kan vi börja prata om tibet eller...:-)"

  Lappland har inte en majoritet bestående av samer. Skulle vi utgå från att var de flesta samer bor för närvarande så skulle nog Stockholm vara ett troligare alternativ. En bättre slogan är Lappland åt dem som bor där för närvarande. Vill en majoritet ha självständighet så varsågoda. Har svårt att se att svensk militär skulle börja tortera/skjuta norrbottningar som kräver självständighet i dessa moderna tider.

  SvaraRadera
 16. "Fiendens fiende är inte din vän. Och det mindre av två onda ting är också ont."

  Jag kommer påminna dig om det inför nästa riksdagsval HAX =)

  SvaraRadera
 17. "Lappland åt dem som bor där för närvarande. Vill en majoritet ha självständighet så varsågoda."

  Låter som en bra ide.

  /J

  SvaraRadera
 18. Vad är det för dumheter...om 1,3 milijard kineser är skurkar så lever du förmodligen inte imorgon. Var försiktig med det du säger, eftersom kineserna finns precis överallt, förargar du kineserna är du illa ute.

  Det finns inga tibetanska frihetskämpar, det finns bara tibetanska separatister och terrorister. Alla de SKA och MÅSTE in i fängelse, även de som finns utomlands! VI har de en efer en!

  Och tillsist "Kina befriade Tibet!" Deal with that!

  /Kinesen i Solna

  SvaraRadera
 19. Kinesen i Solna/
  Åååååkeeejjj......?
  Får man kritisera Nazi-Tyskland eller? ("50 milj. tyskar var väl inte skurkar" "Det fanns inga franska eller polska frihetskämpar bara separatister och terrorister" "Och tillsist "Nazi-Tyskland befriade Österrike, Polen, Tjeckien, Frankrike o.s.v.)

  SvaraRadera
 20. Kinesen i Solna ditt resonemang är lite motsägelsefullt och felaktigt.

  1. Om Kina befriade Tibet, varför har då kinesiska regimen dödat, tvångsdeporterat och fängslat 1000-tals Tibetaner? Hur är de fria?

  3. Om Tibetanerna är terrorister och separatister varför talar de då främst om autonomi och inte självständighet? Varför har de tills nyligen fört en kamp utan våldd??

  3. Jag har inte sagt att alla Kineser är skurkar. Jag sa den kinesiska regimen!

  Till sist måste jag fråga dig "kinesen från Solna" - anser du att Kina är ett fritt och demokratiskt land??

  Enligt min mening, som jag har rätt till i detta "fria" land - Är de som styr Kina inget annat än skurkaktiga korrupta kommunistiska imperialister!

  SvaraRadera
 21. Hela programmet verkade gå ut på att säga att man ska låta "tjockisarna" vara och inte informera dom om att det är ohälsosamt att äta KFC-kycking och vara överviktig.

  Ja, man skall låta andra människor vara ifred. Du skall väl skita i andra människors hälsa. De kan själva välja hur de vill äta och leva. Klåfingriga byråkrat.

  SvaraRadera
 22. Abngaende "Kinesen i Solna" sa vill jag hoppas att detta inlagg ar ett skamt. Tyvarr ar det nog allvarligt menat, och hans eller hennes asikter ar valdigt vanliga bland ineser.

  Nationalismen i Kina ar mycket utbredd, och ryggradsreaktionen hos manga kineser ar att om nagon pekar pa nagot som ar problematiskt i Kina sa ar det en personlig forolampning.

  Tyvarr ar kollektivismen djupt rotad, och nationalismen och stoltheten over framstegen pa senare tid gor folket blinda for regimens overtramp. Vad spelar det for roll med litet fortryck och korruption sa lange vi ar en stark nation som resten av varlden tar pa allvar och fruktar?

  Det finns mycket som pekar pa fascistisk katastrof i Kina, men ocksa en hel del som gor att man kan hoppas pa att det ska bli battre nar samhallet oppnas upp och de mest medeltida attityderna utmanas.

  OK, nog med generaliseringar nu.

  Mr Lovelace

  SvaraRadera
 23. Det är självklart att vi kineser håller ihop! Om vi kineser sammanfatta vad ni västläningar har gjort mot oss så är det klart att vi är stolta över vem vi är och nationalismen ökar. Läs följande fakta:
  1. When we were the sick man of Asia, we were called the yellow peril.
  2. When we are billed to be the next superpower, we are called the threat.
  3. When we closed our doors, you smuggled drugs to open markets.
  4. When we embrace free trade, you blame us for taking away your jobs.
  5. When we were falling apart, you marched in your troops and wanted your fair share.
  6. When we tried to put the broken pieces back together again, Free Tibet you screamed, it was an invasion!
  7. When we tried communism, you hated us for being communist.
  8. When we embrace capitalism, you hate us for being capitalist.
  9. When we have a billion people, you said we were destroying the planet.
  10. When we tried limiting our numbers, you said we abused human rights.
  11. When we were poor, you thought we were dogs.
  12. When we loan you cash, you blame us for your national debts.
  13. When we build our industries, you call us polluters.
  14. When we sell you goods, you blame us for global warming.
  15. When we buy oil, you call it exploitation and genocide.
  16. When you go to war for oil, you call it liberation.
  17. When we were lost in chaos and rampage, you demanded rules of law.
  18. When we uphold law and order against violence, you call it violating human rights.
  19. When we were silent, you said you wanted us to have free speech.
  20. When we are silent no more, you say we are brainwashed xenophobics.

  Damned if you do, damned if you don’t.

  /Kinesen i Solna

  SvaraRadera
 24. Re: At 28 april, 2008 23:20, Anonym said...

  "1. Om Kina befriade Tibet, varför har då kinesiska regimen dödat, tvångsdeporterat och fängslat 1000-tals Tibetaner? Hur är de fria?"
  -Eftersom dessa tibetaner lyder inte lagar, eftersom dessa tibetaner respekterar inte mänskliga rättigheter, eftersom dessa tibetaner är separatister, eftersom dessa tibetaner tar betald ifrån exil-regering för det "kamp" de utgör som i sin tur tar betald av Väst(CIA?) som vill splitra Kina.

  "2. Om Tibetanerna är terrorister och separatister varför talar de då främst om autonomi och inte självständighet? Varför har de tills nyligen fört en kamp utan våldd??"
  -Exil regering vill inte ha autonomi utan självständighet. Deras "kamp" är blodiga och våldsamma. Tibetanska ligister är kallblodiga odjur. Om tibetaner vill göra upp mot regimen varför ger de på oskyldiga civila? Om inte ens det kallas för är terrorism, va fan är det?
  http://www.youtube.com/watch?v=uSQnK5FcKas

  "3. Jag har inte sagt att alla Kineser är skurkar. Jag sa den kinesiska regimen!"
  -Men du skrev i din blogg, kinesernaär skurkar. Fan ska det betyda?

  "Till sist måste jag fråga dig "kinesen från Solna" - anser du att Kina är ett fritt och demokratiskt land??"
  -Svar: Kina är inte demokratiskt, eftersom majoriteten av kineser anser att Kina är inte mogen för demokrati än. Men Kina kommer att bli demokratisk en dag, det är jag övertygad om, men det bestämms av kineserna själva, inte Väst. Många Svenska-kineser anser att Kina är mycket friare än Sverige på många sätt. Själv anser jag att det svenska media är mer kommunistiska än det kinesiska.

  /Kinesen i Solna

  SvaraRadera
 25. Svar till Kinesen från solna: Jag kan säga att jag har svårt att förstå hur du menar att tibetanerna är terrorister? kinesiska regimen använder mycket mycket mer våld och dödande än vad tibetanerna någonsin gjort. Upploppen är inte terrorism utan om något "våldsamt upplopp". Sen att Tibetanerna tar till våld efter 50 år av förtryck är inte så konstigt. Jag hade gjort det tidigare! Det finns inte heller någon "blodig" tibetansk kamp som du talar om.

  Den där listan du skrivit, som INTE är FAKTA, om västs syn på Kina är felaktig och drar alla i väst över samma kant. Att dra upp en massa historiska saker förändrar inte heller faktumet att tibetanerna är förtryckta. "Vi" i väst har exempelvis inte kritiserat Kina eller kineserna för att ni fått mer frihet och inte heller för att ni blivit rikare eller en stormakt. Vad som är farligt är när en stormakt är antidemokratisk och imperialistisk. Det handlar inte bara om Kina!

  Att Kina utvecklas håller jag helt med om, men jag tycker att det är en självklarhet att jag och andra ska kritisera regimer då de är odemokratiska och förtryckande.

  Om Kina (regimen) skyddar mänskliga rättigheter och inte gör något fel, varför slängde de då ut alla utländska journalister? Varför får inte turister röra sig fritt? Varför har 1000-tals tibetaner dödats och tempel rivits?

  Jag förstår att man vill vara stolt över den man är och sin nationalitet, men att försvara en förtryckande och odemokratisk regim är aldrig rätt!

  /Mighty Mouse

  SvaraRadera
 26. "kinesiska regimen använder mycket mycket mer våld och dödande än vad tibetanerna någonsin gjort. Upploppen är inte terrorism utan om något "våldsamt upplopp". Sen att Tibetanerna tar till våld efter 50 år av förtryck är inte så konstigt."

  Det är tibetanerna själva som har använts mest våld och förtryck mot tibetaner. Vem förtryckt tibetanska folket innan Tibet belv befriat? Jo, Daila Lama och hans adliga anhängarna/munkar! De äger mer än 99,7% av tillgångar i Tibet. När kineserna delade upp jordbruk och makt till tibetanerna flydde dessa adaliga tibetaner, ca 100000 till Indien, där de kalla sig för Exil-tibetaner. Medan de fattiga folk i Tibet togs hand om av kineserna. Efter 50år har tibetanerna i Kina aldrig fått så hög levnadsstandard i historia, och medellivslängd har fördubblas.

  Det finns ingen "våldsamt upplopp", det finns endast terrorism! 1989 när kineserna var förbanade över sin regering var det våldsamt upplopp, men kom ihåg...kineserna såls mot tungbeväpnad militär, de stod kvar fram för stridsvangna, de gav fan inte på oskyldiga civila som tibetanerna har gjort! Det är skillnad!

  Den "odemokratisk regimen" som du kallat för har rest 1/5 av världsbefolkningen ur absoluta fattigdom på ca 20 år. Medan demokratis storabror U.S.A har krigat i Asien, mellan-öster, Afrika, Jugoslavien...som orsakade hundra miljontals människor mist sitt liv. Om människor i världen får välja ett politisk system, så tror jag att de flesta välj självklart den "odemokratisk regimen". Kina räddar liv, medan Väst dödar i namn av demokratin.

  SvaraRadera
 27. Läs det här innan du svara kinesen igen: http://www.aftonbladet.se/kultur/article2340369.ab

  SvaraRadera
 28. Kinesen i Solna ska lära er den kinesiska nationalsång!

  http://www.youtube.com/watch?v=oWe1TpgxTgc&feature=related

  SvaraRadera
 29. 19-punktslistan:

  Jag är motståndare till kommunism.

  Jag tycker att det vore trevligt med ett fritt, demokratiskt Tibet.

  Men i övrigt skäller du nog under fel träd.

  SvaraRadera
 30. Det finns ingen "våldsamt upplopp", det finns endast terrorism! 1989 när kineserna var förbanade över sin regering var det våldsamt upplopp, men kom ihåg...kineserna såls mot tungbeväpnad militär, de stod kvar fram för stridsvangna, de gav fan inte på oskyldiga civila som tibetanerna har gjort! Det är skillnad!


  Ja och skillnaden är att dom är tibetaner och att ni är kineser samt att många uppenbarligen anser att kineser har rätt att resa sig mot diktatur men inte tibetaner.

  SvaraRadera
 31. Mark Twain sade en gång: "Patriotism is supporting your country all the time, and your government when it deserves it."

  Förtjänar verkligen den kinesiska regeringen något stöd?

  SvaraRadera
 32. Den här "kinesen i solna" låter väldigt lik Niklas Miriamstjärna/dougherty som är pekings megafon här i Sverige. Samma raljerande stil om att tibetanerna är terrorister, media är helt lurad alternativt konspirerande. Allt hemskt är fejkat och är egentligen tvärtom, det är tibetanerna som mördar och vill införa medeltid om de nu bara blev självständiga!

  Det är ungefär som dårpipparna som försvarar Kuba genom att slå ifrån sig allt. det finns ingen trovärdighet i sådant argumenterande.

  SvaraRadera
 33. Oavsett om man är tibetaner eller kines så har man inte rätt att använda våld mot skyldiga civila för att föra fram protest mot statsmakten.
  Kineser använder inte våld mot civila när de gör upp mot regimen, men det gör tibetaner. Det är skillnad!

  SvaraRadera
 34. Det finns miljontals bilder och filmer på hur det nepalesiska polisstryka använder övervåld mot tibetanska demostranter i Nepal de senaste veckorna. Det är anmärkningsvärd att inte NÅGON, inte en enda regering, inte ens Amnesty kräver det Nepalesiska regeringen drar ner på övervåldet. Medan all kritik ska riktas mot Kina och det kinesiska folket. Snacka om organiserad attack mot Kina från Väst. :=)
  /Kinesen i Solna

  SvaraRadera
 35. Re: Henrik Alexandersson

  Om du ska bekämpa kommunism, börja i Sverige. Sverige är MYCKET mer kommunisktisk än vad Kina är.

  SvaraRadera
 36. Det är ingen idé att fortsätta diskutera med speciellt "kinesen från Solna" - Han/hon ursäktar bara en regim som förtrycker och mördar människor med att andra gjort det tidigare. Vilket är helt sjukt. Sen är hans/hons fakta verkligen inte fakta.

  Kinesen i solna borde läsa mer om politisk teori och kritiskt granska sina faktakällor.

  Sverige är verkligen inte kommunistiskt och det är fakta baserad på vad den kommunistiska ideologin innebär och på hur sveriges lagar och politiska system är utformat. Att tibetanerna skulle ha vara mer terrorister än kineserna på himmelskafridenstorg är absurt.

  Frihet kommer genom öppenhet!

  /Mighty Mouse

  SvaraRadera
 37. När en kines står ensam framför stridsvagnar kallar jag det för frihetkämpen. När en tibetan/munk håller en kniv i hand(som man ser här: http://www.youtube.com/watch?v=uSQnK5FcKas ) och bränner fem flickor(oskyldiga civila) till döds kallar jag det för terrorism.

  SvaraRadera
 38. Re: Mighty Mouse

  Det var ett tag sen jag såg kineserna använder våld. Nu händer det! Verkligen på tid. :=) Hoppas verkligen att få träffa dig "M-Mouse" under OS i BeiJing! Glömmer inte tar med tibetanska flaggan!

  http://www.youtube.com/watch?v=NEUPuTy_Fb8&feature=related

  SvaraRadera
 39. http://www.youtube.com/watch?v=4Fe5LlZEoGk

  SvaraRadera
 40. http://www.youtube.com/watch?v=TWwn4YLQeO0&feature=related

  SvaraRadera
 41. Kinesen i Solna:

  Det trakiga med nationalismen och kollektivismen i Kina ar ju att korrumperade ledare utnyttjar den for egna andamal.

  Att du identifierar dig med en miljard manniskor och buntar ihop vast pa det vis du gor ar precis vad dessa ledare vill da detta ar kallan till deras makt.

  Situationen har stora likheter med det efter andra varldskriget orattvist behandlade tyskland. Och hur det sedan gick med de fullstandigt vansinniga ledarna som fick total makt med malet att ateruppratta nationens stolthet ar historia.(Hej Godwin)

  Jag hoppas verkligen inte att Kina utvecklas pa samma satt som tyskland innan andra varldskriget, men nar man laser kommentarer som dina ar ser man att det ar en hogst verklig risk.

  Mr Lovelace

  SvaraRadera
 42. "Situationen har stora likheter med det efter forsta varldskriget orattvist behandlade tyskland."

  Sa ska den meningen se ut.

  SvaraRadera
 43. "Situationen har stora likheter med det efter forsta varldskriget orattvist behandlade tyskland."

  Precis. orättvist behandlade! Vill ni inte uppleva 3:e världskriget så får ni fan behandlar Kina som vilken annat nation som helst och framför allt med respekt. Annars kan jag garanterar dig att 99,99% av kineser ställa upp i ett nytt krig. Förmodligen kommer Kina allieras med 20-30 andra länder mot Väst.

  SvaraRadera
 44. Haha, vad gulligt. "Om ni inte är snälla tänker vi döda er, och vi är många fler!"

  Hur fan ska man kunna respektera någon som resonerar så? Frukta möjligtvis, men aldrig respektera.

  SvaraRadera
 45. http://you.video.sina.com.cn/b/12762854-1222978121.html

  SvaraRadera
 46. Re: Alkanen
  Nu tar du väl i lite. Ingen har påstått kineserna ska död dig om du inte lyder efter order. Tar det lugnt. Det jag menar är att om Väst fortsätter orättvis behandla Kina så kommer kineserna för eller senare sluter sig bakom sin statsmakt och är beredd att gå i krig mot vilket Anti-Kina nation som helst.

  Jag hoppas bara att ni förstå hur känslig läget är just nu. Tror du verkligen ungdomarna i Kina skulle bryr sig om några västlänningar respekterar dem eller inte?

  De kommer inte att respektera dig för fem öre om du inte behandla dem som jämlika partner. Tvärtom du kan bli hjälslagen i Kina om du viftar en tibetansk flagga. Trots att han/hon är medveten om att riskera livtidsfängelse eller dödstraff, så många gör det, eftersom de älskar sitt land så jävla mycket.

  Den typen av nationalism är fruktansvärd farlig och är nu svårt att få stop på. Snedvriddar raporteringar av västländsk media i kombination med våldsamma OS-protest i Paris har tydligen väckt den sovande dragen.

  SvaraRadera
 47. Ni kanske känner till Opiumkriget? Den 3 november 1839 öppnade det brittiska örlogsfartyget HMS Volage eld mot en kinesisk flottstyrka vid Chuanbi i provinsen Guangdong. Det blev inledningen till den första större konfrontationen mellan en västerländsk stormakt och den ”himmelska dynastin” Qing, som då regerade Kina.

  För kinesisk del blev kriget en katastrof. Det visade sig att de kejserliga trupperna inte hade något att sätta emot de tekniskt och militärtaktiskt överlägsna britterna. Eftersom dessa framgångsrikt kämpade för det nobla syftet att fritt få sälja opium till en växande marknad av kinesiska narkomaner, är det här kriget känt som Opiumkriget. Det följdes senare av ett andra opiumkrig och andra militära konfrontationer och straffexpeditioner, som alla hade till syfte att påtvinga kineserna kolonialmakternas vilja och att lägga så mycket som möjligt av landet under västerländsk – och japansk – kontroll. Kanoner och biblar varvades som övertalningsmedel.

  Den moderna kinesiska historien kan därför sägas börja 1839. Därefter har nästan allt i Kina till syende och sist handlat om två saker: att rädda nationen från undergång och att återupprätta dess storhet och styrka.

  Så tror ni verkligen att kineserna behöver era respekt efter all konfrontationer med Väst? Knappast. Kineserna har all anledningar vara jävlig förbannad på västlänningar.

  Den unika Olympiska spelen 2008 i Kina hade kunnat bli en välkommen slutpunkt för mer än ett århundrade av splittring och konfrontation och inledningen till en ny era av samarbete. Men många av er västlänningar har tydligen fortfarande inte fattat galoppet, eller kanske i rent avsikt att fortsätta hålla konfrontationerna uppe mot Kina. Vill ni har det så, OK, fine. :=) Väntar bara, time for the payback kommer.

  /Kinesen i Solna

  SvaraRadera
 48. Solnamannen:

  Suck, jag maste alltsa tydliggore min poang annu mer for att det ska trilla ner. Visst, vissa fraktioner och politiker i vissa vastlander har betett sig oforlatligt i historien. Detta utnyttjas av de kinesiska ledarna for att piska fram nationalism och for att utoka den egna makten.

  De stora forlorarna i den kinesiska nationalismen ar just kineserna sjalva. Nationalism av detta slag leder ju till storre koncentration av makt hows ett fatal ledare, ett mindre oppet och fattigare samhalle (for folket, inte for ledarklicken), och i varsta fall till forodande krig. Allt detta ar daligt, framst for kineserna, men ocksa for vast.

  Mr Lovelace

  SvaraRadera
 49. "Annars kan jag garanterar dig att 99,99% av kineser ställa upp i ett nytt krig. Förmodligen kommer Kina allieras med 20-30 andra länder mot Väst."

  Antar att du menar andra vidriga diktaturer?

  "Ingen har påstått kineserna ska död dig om du inte lyder efter order."

  Trevligt. Ingen blir dödad om de bara lyder order.

  "De kommer inte att respektera dig för fem öre om du inte behandla dem som jämlika partner."

  Jämlika? Jag trodde att vi skulle lyda?

  "...Svammel om gångna tiders oförrätter..."

  När jag läser texter som dina så kommer jag att tänka på andra Storrikespuckon såsom Storturkar, Storryssar och Stortyskar. Ni måste verkligen ha dåligt självförtroende som måste justifiera era kränkningar av mänskliga rättigheter genom att peka på gångna tiders kränkningar. Två fel gör inte ett rätt.

  Om du tror att du gjort mig mer förstående för ditt lands kränkningar av mänskliga rättigheter så har du fel. Jag avskyr bara din regim och dig desto mer. Åk hem och njut av förtrycket!

  SvaraRadera
 50. Re: Mr Lovelace

  Jo, jag håller med dig att ingen vinner på ett krig. Självklart att det är främst civila som drabbar hårdast, oavsett om de är kineser, fränsmän, svenskar eller amerikaner. Bland kinesiska folket finns också en stor del som har goda kontakter med Väst, samma gäller i Väst, bland västlänningarna finns också de som tycker om det kinesiska kulturen och folket. Dessa människor förtjänna verkligen inga fler konfrontationer mellan Kina och Väst.

  Det som jag inte håller med dig är att nationalismen eldas inte av den kinesiska statsmakten, utan det kommer ifrån den kinesiska folkets själ. Kineserna i Kina bildar tusentals olika opioner på nätet med ett gemensamt mål, d.v.s. stödjer ett enat Kina, de gör det utan något som hellst koppling med staten. De hundra milijontals utlandskineser(som har informationskälla som dig, som knappast påverkad av kinesiska media) har gått ut på demostration med samma avsikt. Tror du verkligen att dessa utlandskineser blev påtvingad av "regimen" när de försökte får sina röster hörda?

  Det finns ingen kommunistisk regimen som piskar på dessa patrioter för att utöka egna makt. Det behövs inte! Kineserna älskar sitt land när Kina en dag blir den absoluta supermakt, kineserna älskar mer sitt land när Kina blev attackerat/svartmålat av västlänsk media, kineserna älskar ännu mer sitt land när Väst försöker splitrar Kina och kineserna älskar så mycket sitt land att de skulle offrar sina liv för att försvara Kina i ett krig!

  Dessa över en miljard kinesiska patrioter älskar sitt land på sin egen vilja. Så Deal with that!

  Jag kan däremot inte påstå att kineserna älskar sin regering, men de älskar sitt land! Och jag garanterar dig att 99,99% accepterar nuvarande regeringen...tills vidare. Men en stark regering måste det bli, eftersom en svag regering leder oftast till instabilitet i landet.

  /Kinesen i Solna

  SvaraRadera
 51. Re: Byggaren

  Du verkar vara en person som bara läser det du vill läsa, tolkar ord/text som du vill tolka. Isåfall missar du chansen att diskutera med en "äkta" kines, vars jag tror att jag kan representera Kina-kineser i gemen. Eftersom jag bor, lever, jobbar, tjänar mina pengar i Kina (ShenChen) mer än 300 dagar per år, här i Sverige betalar jag endast skatt, fastighetsskatt, försäkringar, konsumerar och njuter av naturen när jag är ledig.

  Kineserna vet ju hur "ni västlänningar" tänker, vet du hur kineser tänker? Och varför tänker de som de gör? Finns det några kinesiska röster som hörs över huvudtaget i väst?

  Om du redan har en förbestämt inställning till Kina så får du står för dig själv. Det finns ingen som tvinga dig att utvecklas och kommer på efter kälken, det bestämmer du själv.

  Kinesen i Solna

  SvaraRadera
 52. "Du verkar vara en person som bara läser det du vill läsa, tolkar ord/text som du vill tolka."

  Det är svårt att tolka din text på något annat än auktoritärt.

  "...jag tror att jag kan representera Kina-kineser i gemen."

  Fantastiskt. Jag kan absolut säga att jag inte kan representera 9 miljoner svenskar eller 1 miljon Stockholmare ens men du anser att du kan tala på över 1 miljard kinesers vägnar.

  "Kineserna vet ju hur "ni västlänningar" tänker..."

  Att du överhuvudtaget skriver detta pekar på att du inte har en aning.

  "...vet du hur kineser tänker?"

  Har ingen aning.

  "Finns det några kinesiska röster som hörs över huvudtaget i väst? "

  Där håller jag med dig. Rapporteringen från fritänkande kineser har varit dålig, speciellt gällande Tibetkrisen. Jag anser också att rapporteringen har varit vinklad.

  "Om du redan har en förbestämt inställning till Kina så får du står för dig själv."

  Här begår du ett generalfel genom att sätta likhetstecken mellan dig och Kina och mellan diktaturen och befolkningen. Det jag ser dig skriva äcklar mig. Att du är kines innebär inte att jag ska ha mer förståelse för dina vidriga fascistiska åsikter än om du vore svensk.

  Jag anser att kineser/tibetaner likväl som "västerlänningar" förtjänar mänskliga rättigheter. Jag anser också att en majoritet i en del av ett land har rätt att frigöra sig från landet om de vill. Det kanske är så att folket i Tibet inte vill frigöra sig från Kina. Låt dem få uttrycka detta genom en folkomröstning i så fall. Ingen regim har rätt att fängsla och tortera sina eller andras invånare pga deras åsikter. Visst var det värre i Kina under den planekonomiska epoken och jag hoppas att Kina så småningom kommer att bli ett land som respekterar sina och andras invånares mänskliga rättigheter.

  SvaraRadera
 53. Re: Byggaren

  Ja du...enligt din senaste inlägg ser jag att du sätta samma värde oavsett om man är kineser, tibetaner och västlänningar, bra, fortsätter så.

  Jag stödjer också en folklig omröstning gällande tibetfråga. Men isåfall måste omröstningen vara nationellt i hela Kina, ink HongKong(90% av hongkongneser är mot självständighet i Tibet bara så du vet).

  Samma sak gäller i Sverige, om samerna vill bli självständiga så måste alla svenskar deltar i omröstningen.

  Du har också erkänt att du har ingen aning om hur kineser tänker och resonerar, nej, jag vet att du inte har. Dags att börja? Du ställer frågor, jag svarar. Du är även välkommen till mitt företag i ShenChen om du är intresserade att träffar fler kineser, mina kollegor bland annat, de kan bra engelska.

  "Det jag ser dig skriva äcklar mig. Att du är kines innebär inte att jag ska ha mer förståelse för dina vidriga fascistiska åsikter än om du vore svensk."
  -Med personliga attack vinner du inga "slaget". Dessutom är mina uttalande inte på något sätt fascistiska! Jag har endast påstått att kineserna älskar sitt land, och att Kina är orättvis behandlad av Väst, vilket kan det leda till krig och att kineserna är beredd att ställa sig bakom sina ledare när kriget kommer även om de inte "älskar" sina ledarna.

  /Kinesen i Solna

  SvaraRadera
 54. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 55. Buddhism är skitfarligt.
  Henry David Thoreau var i praktiken Buddhist om man plockar bort den religösa aspekten.
  Han var skitfarlig.
  Satt på trappen och gjorde ingenting i flera timmar.
  Kan det bli värre?

  SvaraRadera
 56. "Jag stödjer också en folklig omröstning gällande tibetfråga. Men isåfall måste omröstningen vara nationellt i hela Kina, ink HongKong(90% av hongkongneser är mot självständighet i Tibet bara så du vet)."

  Ungefär som att låta britter rösta om USA's självständighet mao. Eller att Estlands självständighet var något för Ryssland att rösta om. Självklart är det de boende i Tibet som ska avgöra om de vill tillhöra Kina eller inte. Eftersom du är så säker på Kinas popularitet i Tibet så har du inget att oroa dig för.

  "Samma sak gäller i Sverige, om samerna vill bli självständiga så måste alla svenskar deltar i omröstningen."

  De flesta samer bor i Stockholm. Pratar vi om att göra en region självständig så är det givetvis upp till invånarna i denna region att bestämma detta. Sverige har också haft regioner som velat frigöra sig. Norge var en sådan.

  "Du har också erkänt att du har ingen aning om hur kineser tänker och resonerar, nej, jag vet att du inte har. "

  Jag erkänner öppet att jag inte har en aning. Du påstår att du vet hur "västerlänningar" tänker vilket faller på sin egen absurditet. Jag vill jättegärna veta hur kineser tänker. Men detta innebär inte att jag accepterar att jag ska "lyda" eller blunda för kränkningar av mänskliga rättigheter.

  "Dessutom är mina uttalande inte på något sätt fascistiska! "

  Ditt uttalande om att man inte blir skjuten bara man lyder är fascistiskt.

  "Jag har endast påstått att kineserna älskar sitt land, och att Kina är orättvis behandlad av Väst, vilket kan det leda till krig och att kineserna är beredd att ställa sig bakom sina ledare när kriget kommer även om de inte "älskar" sina ledarna."

  Jag håller med dig om att Kina blivit orättvist behandlade av VISSA länder i väst och öst. Att detta skulle justifiera några krig i nutid är rent löjeväckande. Att ni som nation skulle ha rätt att känna er kränkta ställer jag mig mycket frågande till. Kollektiv kan inte bli kränkta. Det kan bara individer.

  SvaraRadera
 57. Hur går det till när folk blir företagare i länder där alla produktionsmedel tillhör folket?

  SvaraRadera
 58. Re: Byggaren

  Det är en självklarhet att alla i en nation ska få rösta om en provins vill bli självständigt. Är inte det som kallas demokratin? Om majoriteten av han-kineser, kines-muslimer, maio-kineser, bai-kineser, kines-tibetaner, gui-kineser...och ytterligare 50 kinesiska minoritet kommer överrens om en självständigt Tibet. Ja... då är det inga problem, och allting skulle sker på ett fredligt sätt och självständigheten i Tibet kommer också att hålla länge. Haja du?

  "Ditt uttalande om att man inte blir skjuten bara man lyder är fascistiskt."
  -Men...gud! Först trodde jag att du bara hade dålig självförtroende, nu insåg jag att du är barnslig också. Jag har aldrig påstått att skjuta någon om de inte lyder. Så här skrev jag i mitt tidigare inlägg: "Nu tar du väl i lite. Ingen har påstått kineserna ska död dig om du inte lyder efter order. Tar det lugnt. Det jag menar är att om Väst fortsätter orättvis behandla Kina så kommer kineserna för eller senare sluter sig bakom sin statsmakt och är beredd att gå i krig mot vilket Anti-Kina nation som helst." Det är en jäkla skillnad på "Ingen har påstått att kineserna ska död dig om du inte lyder efter order." och "Om du inte lyder mig så skjuter jag dig"! Förstår du lille vän?

  "Att ni som nation skulle ha rätt att känna er kränkta ställer jag mig mycket frågande till. Kollektiv kan inte bli kränkta. Det kan bara individer."
  -Då vet du alldeles för lite om oss kineser. Om du påstår att vi kineser bör inte känna oss kollektivt kränkta när ni gång på gång förnedrar vårt land, varför i hellsike gick vi ut (mer än 2000 personer den 26/4 i Sthlm) på demostration? http://www.youtube.com/watch?v=UrU3H2x1bDk
  Varje kränkning mot Kina är en kränkning mot oss individer. Så resonerar vi kineserna. Försök att acceptera det.

  Kan du inte det så försöker tänka så här: Sverige fick OS 20xx, när det svenska OS-facklan skulle passerar olika delar av världen, gick samerna ut på våldsamma upplop, ett tjugotals svenskar har dog av rent misshandel, 5 svenskar tjejer dog i ett förlagd modbrand. Vad gör resten av världen? Jo, de hyllar samerna för sin "självständighetskamp", de bränner det svenska flagga, attakerar den svenska OS-facklan som en sympol för fred och ambassader utomlands, de kräver att Sverige ska samtala med en exil-samer-regering som egentligen inte ens existera annars är bojkott ett faktum, media fortsätter att svarmåla Sverige precis som de vill, och du som svensk har ingen chans att göra din röst hörd...skulle du på något sätt känna minsta kränkt som en svensk? Inte vet jag...kanske du inte gör, men kineserna gör det.

  Deal with that!

  http://www.youtube.com/watch?v=x9QNKB34cJo

  Kinesen

  SvaraRadera
 59. "Det är en självklarhet att alla i en nation ska få rösta om en provins vill bli självständigt. Är inte det som kallas demokratin?"

  Det är inte demokrati utan förtryck. Med din logik så skulle Ryssland ha kunnat fortsätta förtrycka sina randstater utan att ha begått något fel. Så länge som ryssarna är fler än dessa så är det OK enligt dig.

  "Varje kränkning mot Kina är en kränkning mot oss individer. Så resonerar vi kineserna. Försök att acceptera det. "

  Det är mycket möjligt att ni/du resonerar så men det betyder inte att jag måste anpassa mina yttringar efter detta. Lika lite som jag måste anpassa mig efter muslimers uppfattning om kollektiv kränkning.

  "Kan du inte det så försöker tänka så här: Sverige fick OS 20xx, när det svenska OS-facklan skulle passerar olika delar av världen, gick samerna ut på våldsamma upplop, ett tjugotals svenskar har dog av rent misshandel, 5 svenskar tjejer dog i ett förlagd modbrand. Vad gör resten av världen? Jo, de hyllar samerna för sin "självständighetskamp", de bränner det svenska flagga, attakerar den svenska OS-facklan som en sympol för fred och ambassader utomlands, de kräver att Sverige ska samtala med en exil-samer-regering som egentligen inte ens existera annars är bojkott ett faktum, media fortsätter att svarmåla Sverige precis som de vill, och du som svensk har ingen chans att göra din röst hörd..."

  Här får vi skilja på protester mot Kinas förtryck av dissidenter/minoriteter och medias vinkling av tibetaners våldsdåd mot oskyldiga kineser. Det förstnämnda stödjer jag och det sistnämnda fördömer jag.

  Om vi lämnar Tibetfrågan därhän. Anser du att Kinas förtryck av oliktänkande är en intern fråga för Kina?

  SvaraRadera
 60. Re: byggaren

  Så demokratin enligt dig är följande: Vi har 30 elever i en klass, och alla ska på en klassresa. 2 av eleverna vill åka till Oslo men resten vill till Paris. Om hela klassen inte gör som de 2 eleverna säger, så är de 2 eleverna, enligt dig förtryckta av klassen? Hehe...ursäkta mig, men din logik kring demokrati liknar mer diktatur.

  Helst vill jag inte koppla ihop Ryssland och Kina. Eftersom dessa två länder har en hel annan historisk bakgrund. Men en storskillnad är att de flersta ryssar brydde sig inte så mycket om vitryssland när landet blev självständigt. Men Tibet har varit en del av Kina sen 1200 talet och det bor/bott milijontals kineser där, vilker gör detta inte alls så enkelt att ropa ett självständigt Tibet.

  Hur som helst...jag förnekar inte att förtryck förekommer i Tibet, XingJing, BeiJing, ShangHai, o.s.v. jag känner mig själv förtryckt när jag inte fick gå med naken överkropp på öppen gatan i ShenChen trots att det är 40 grade varmt ute, eller min kollega fick betala straffavgiften på 100 yuan efter han spottade tuggummin på gatan. Samtidigt, vi bröt mot lagen.

  Så är det ju...så länge man inte får göra som man själv vill, kan man alltid förklara det som att man är förtrykt. Fast, om en civilisation ska funka kräver också att medborgarna lever efter dennes lagtexten.

  Kina är ett unikt land som förändras otroligt snabbt, den består också av 56 minioritet samt 1/5 av världbefolkning, den är fortfaradne ett u-land med 700 milijoner bönder, men också över 200 miljoner kineser som har samma levnadsstandard som vilken europe som helst. Att styra ett sådant kontrastrikt land kräver ett unikt system. D.v.s. ett system som måste hela tiden förändras och anpassas. Som individ tycker jag att man bör iallafall göra sitt bästa att följa lagtexten, annars skulle systemmet kollapsar.

  Det kinesisk politisk systemet är byggd på följande sättet (tror jag) att den följa majoritet av folketsviljan, eftersom det är det enda sättet att behålla makt som ett en parti styre. Det kanske är en annan sorts demokrati...vad vet jag?

  Hur som helst, "Anser du att Kinas förtryck av oliktänkande är en intern fråga för Kina?" -Ja, det är ingen bra fråga. Svårt att ge dig ett bra svar. Vad menar du med oliktänkande? Vi alla tänker ju olika...Om man tar tuggummi-exempel så tycker jag definitivt att det är en intern fråga för Kina. :=)

  /Kinesen

  SvaraRadera
 61. "Så demokratin enligt dig är följande: Vi har 30 elever i en klass, och alla ska på en klassresa. 2 av eleverna vill åka till Oslo men resten vill till Paris. Om hela klassen inte gör som de 2 eleverna säger, så är de 2 eleverna, enligt dig förtryckta av klassen? Hehe...ursäkta mig, men din logik kring demokrati liknar mer diktatur."

  Din liknelse är infantil. Är det några liknelser som kan dras så är det de historiska utbrytningar som skett mot moderlandets vilja såsom exempelvis Rysslands randstater eller forna Jugoslaviens delstater. Om majoriteten av Tibets invånare skulle vilja bryta sig fri är du och dina landsmän moraliskt skyldiga att låta dem göra detta. Allt annat är förtryck. Nu påstår jag inte att majoriteten i Tibet vill bryta sig fri då jag inte har en aning om det är så.

  "Helst vill jag inte koppla ihop Ryssland och Kina. Eftersom dessa två länder har en hel annan historisk bakgrund."

  Bakgrunden spelar egentligen ingen roll. Det gör däremot principen.

  "Men en storskillnad är att de flersta ryssar brydde sig inte så mycket om vitryssland när landet blev självständigt. Men Tibet har varit en del av Kina sen 1200 talet och det bor/bott milijontals kineser där, vilker gör detta inte alls så enkelt att ropa ett självständigt Tibet."

  Detta gör det svårare att genomföra men principiellt är det ingen skillnad. Om det bor många kineser där så borde det inte vara så svårt att få en majoritet i Tibet som vill tillhöra Kina.

  "Hur som helst...jag förnekar inte att förtryck förekommer i Tibet, XingJing, BeiJing, ShangHai, o.s.v. jag känner mig själv förtryckt när jag inte fick gå med naken överkropp på öppen gatan i ShenChen trots att det är 40 grade varmt ute, eller min kollega fick betala straffavgiften på 100 yuan efter han spottade tuggummin på gatan. Samtidigt, vi bröt mot lagen."

  Snygg glidning att jämföra tortyr och fängslande av dissidenter med förbud mot tuggummikastande men jag tror inte att någon går på detta.

  "Kina är ett unikt land som förändras otroligt snabbt..."

  Vilket ni ska ha en eloge för.

  "Det kinesisk politisk systemet är byggd på följande sättet (tror jag) att den följa majoritet av folketsviljan, eftersom det är det enda sättet att behålla makt som ett en parti styre. Det kanske är en annan sorts demokrati...vad vet jag?"

  Detta har jag hört förut från den diktaturkramande vänstern. Det finns ingen "annan sorts demokrati". Det är bara ett annat ord för diktatur. Jag förstår att förändringar inte kan komma över en natt men att acceptera något annat än demokrati som slutmål är inte acceptabelt.

  "Vad menar du med oliktänkande? Vi alla tänker ju olika...Om man tar tuggummi-exempel så tycker jag definitivt att det är en intern fråga för Kina."

  Du vet exakt vad jag menar och det är inte tuggummi-exemplet.

  Om du hade haft en annan approach i din retorik där du försökte förklara kinesers attityd till olika frågor hade jag varit betydligt mer förstående och velat lära mig mer. Nu försvarar du myndigheters övergrepp mot sina medborgare och det kan jag inte acceptera. Universella mänskliga rättigheter gäller för alla eller inga.

  SvaraRadera
 62. "Samtidigt, vi bröt mot lagen."

  Finns det någon lag som enligt dig är så fel att det är rätt att bryta mot den, eller anser du att staten är ofelbar och man måste lyda dess minsta infall?

  SvaraRadera
 63. Re: byggare

  Det syns mellan raderna att du har en väldig stark diktatorisk attityd att tvinga andra länder (som du inte vet någonting om) införa demokratin, oavsett om de vill eller inte, om avsett om det är bra eller dålig.

  En diktator som dig saknar de grundläggande kunskaperna att strya ett land, i slutänden blir du Hitler-nr2. Tittar bara på Irak. Personer som dig som tror blind på demokrati, bombade och tvingade Irak blir demokratiskt, vad händer nu? Folk dör! Varje dag! I priset av en påtvingad demokratiskt. Det är personer som dig som är den största och äckligaste skurk.

  För mig gäller följande: Det spelar inte roll om landet är en demokrati eller auktoritärt, bara att den kan garantera stabilitet, enhet och välstånd. Politiska termer och metoder är bara en verktyg, det är lyckan som folket vill ha och som är det viktigaste.

  "Detta har jag hört förut från den diktaturkramande vänstern. Det finns ingen "annan sorts demokrati". Det är bara ett annat ord för diktatur."
  -Den traditionella indelningen av demokrati har varit direkt demokrati och representativ demokrati. Den direkta demokratin brukar anses ha fötts i staden Athen i antikens Grekland, och innebär att alla röstberättigande beslutar själva i alla frågor, vilket har förutsatt att befolkningen är relativt liten. I antikens Athen utövades den direkta demokratin genom att alla fria män samlades på ett torg och fattade beslut med handuppräckning. Samma system, med bistånd av viss modern teknik, används än i dag exempelvis i Schweiz' kantoner och i kommuner med lågt befolkningstal i till exempel USA. Informationssamhället med datorer i snart varje hushåll anses öppna för möjligheten av system med direkt demokrati även om befolkningstalet är stort. Folkomröstningar i enstaka frågor är idag den enda formen av direkt demokrati i kommuner, regioner eller länder med högt antal röstberättigade. I Sverige är emellertid folkomröstningarna endast vägledande – statsmakterna eller kommunen behöver inte rätta sig efter folkomröstningens utfall.

  Representativ demokrati eller indirekt demokrati är idag den dominerande formen av demokrati, och innebär att de röstberättigade väljer ombud som exempelvis får utgöra en förenings styrelse. På nationell, regional och kommunal nivå är det nästan uteslutande så att medlemmar av de politiska partierna (politiker) har kommit att fungera som ombud i beslutsprocessen. De politiska partierna är även valorganisationer som tillhandahåller politiker för folket att rösta på. Politiker tillhörande partier är således representanter som med öppna mandat bestämmer å folkets vägnar i någon form av församling eller parlament, som i sin tur utser en styrelse eller regering. Parlamentet har den lagstiftande makten och regeringen den verkställande makten.

  Världens äldsta parlament återfinns på Island, där Alltinget grundades år 930. Även i de övriga nordiska länderna förekom olika former av ting och beslutande församlingar, långt innan begreppet demokrati nått Norden. Alla landskap i Sverige praktiserade ting, och exempel är bl.a. Jamtamot i Jämtland och Gutatinget på Gotland. På dessa möten hade dock, liksom i antikens Grekland, endast män rösträtt. Ibland omnämns denna form av demokrati som bondedemokrati. Den lokala formen av ting var sockenstämman.

  Begreppet liberal demokrati demokrati har inget med liberala partier att göra, utan står för den ursprungligen västerländska form av demokrati som även innefattar och garanterar mänskliga rättigheter och friheter, hänsynstagande till minoriteter, yttrande- och pressfrihet samt människors rätt till egendom.

  En annan demokratiterminologi som har sitt ursprung i marxismen är indelningen i politisk demokrati, social demokrati och ekonomisk demokrati, liksom i indelningen borgerlig demokrati och socialistisk demokrati. Politisk demokrati står för avskaffandet av vad socialisterna uppfattar vara diktatur (se borgerlig demokrati) genom avskaffandet av monarkin och bourgoisin. Social demokrati står för för ett samhälle där alla har lika värde och ursprungligen handlade det om att alla väljares röster skulle ha samma värde oberoende av väljarens inkomster. Ekonomisk demokrati i marxistisk terminologi står för en socialistisk fördelning av samhällets resurser och produktionsmedel, vilket är anledningen till att beteckningen "demokratiska republiken" ingår i namnet på länder som Östtyskland och Vietnam.

  ("Vad menar du med oliktänkande? Vi alla tänker ju olika...Om man tar tuggummi-exempel så tycker jag definitivt att det är en intern fråga för Kina."

  Du vet exakt vad jag menar och det är inte tuggummi-exemplet.)

  -Om det är fängslande av dissidenter du menade så måste vi tar ett fall i taget. Och det räcker inte bara med att du ger mig ett namn, utan jag vill även ha dissidentens handlingar, artiklar, och bevis i detalj varför han fängslade. Utan dessa nödvändiga material kan jag inte ger dig ett bra svar. Eftersom jag måste ju veta vad/vem vi diskuterar om.

  SvaraRadera
 64. Kinesen i Solna/
  Och du påstår att du inte är fascist! Herre Gud!!

  SvaraRadera
 65. Solnabo/
  Dessutom tyder en del av dina uttalanden på att du är konspirationsteoretisk och rasistisk, alltså antar jag att det är lönlöst att diskutera med dig.

  SvaraRadera
 66. Re: jojjo/jojjjo (samma person?)

  Vad är det för dumheter, jag är absolut inte rasist. "Kines rasism"? Hehe...:=) Nej...men däremot så är jag övertygad om att "byggare" är en sådan äcklig fascist som tror att man har rätt att bomba fram en demokrati och att man har rätt att döda i namn av demokratin och att länderna som inte är demokratiskt förtjänar heller inte respekt.

  Re: alkanen
  "Finns det någon lag som enligt dig är så fel att det är rätt att bryta mot den, eller anser du att staten är ofelbar och man måste lyda dess minsta infall?"
  -Det är väl oliktänkande och yttrandefrihet du syftade på eller hur? Vad det gäller MR/yttrandefrihet har Kina gjort stora framsteg senaste 20-30 åren. Allt är inte bra men mycket har blivit bättre. Generellt anser jag inte att man har rätt att bryta mot lagen, men eftersom lagen om yttrandefrihet är ganska abstract beskriven i Kina så har jag redan brutit antal gånger mot lagen, eftersom jag bloggar och skriver/säger i princip vad jag vill.
  Det väl underförstått att kineserna i gemen är medveten om att den kinesiska staten är inte ofelbar. Därför skrev jag också i tidigare inlägg: "även om alla kineser inte älskar sin regering så älskar de sitt land."
  Varken en svensk eller en kines lyder lagen in i det minsta.

  /Kinesen

  SvaraRadera
 67. Så allt ditt prat om att man måste följa lagar, och att tibetanerna är hemska som inte följer kinesiska lagar är just det, tomt prat?

  SvaraRadera
 68. Re: Alkanen
  Jag har aldrig sagt att "man MÅSTE följa lagar", men man bör göra det för att bidra med sin del att bygger upp en civilisation som består 1/5 av världsbefolkning. Den som inte följer lagar får tar konsekvenser. Fria val!

  Lever man i Sverige bör man följer efter den svenska lagtexten, lever man i Kina följer man den kinesiska. Svårare än så är det inte.

  Känner man sig orättviss behandlad av systemet kan man göra följande:
  1. Lämna landet och flyttar till ett nytt.
  2. Klagar/protesterar. I dagens kina är det lagligt att kritisera/klaga på regeringen/myndighet hur fan mycket du vill, så länge du inte samlar eller organiserar en större grupp mot statsmakten.
  3. Blir mer politisk engagerad i försöket att påverka.
  4. Accepterar det och lever vidare.
  5. Skaffar sig kunskap inom juritik och hittar kryphål i systemet.

  Det man INTE ska göra är:
  Brutalt terrorist angrepp mot oskyldiga civila i protest mot staten som tibetanerna(tibetanska ligister, dock inte alla tibetaner) gjorde.

  Frågor till er demokrati anhängarna "Alkanen"/"byggare"/"jojjo":
  1. Anser ni att tibetaner har rätt att misshandla/döda/stena oskyldiga civila i Larsa den 14/3?
  2. Varför ingen, inte någon, inte en enda västländska statsmakt, inte ens amnesty anklagade Nepal för dennes övervåld mot demostranter?
  3. Anser ni att demokrati är bäst för Kina just nu?
  4. Om vi lämnar MR/yttrandehet åt sidan, vad finns mer i Kina som är kommunistiskt?
  5. Hur många politiska fångar per 100000 invånare har Kina, USA, Ryssland, resp Sverige? Vilket land har den högsta siffra resp lägsta?
  6. Vilka demokratiska länder idag är involverade i ett/fler pågående krig? Är kina involverade i något krig?

  /kinesen

  SvaraRadera
 69. Solnabo/
  Svar på frågor:
  1. Nej
  2. Jag har ingen aning om varför Amnesty och olika regeringar inte har kritiserat detta men jag har sett ett flertal kritiska reportage i TV, fler än reportagen om Kina.
  3. JA!!!
  4. GULAG-lika fångläger, användande av slavarbetskraft, omfattande expropriering av mark o.s.v. Dock har Kina (vilket har påpekats gång efter gång utan att du tycks lyssna) gjort stora framsteg.
  5. Vet ej men gissar:
  Sverige: 0
  USA: 0,1
  Kina: 1
  Ryssland: 3
  6. Jag antar att du syftar på USA och kan bara konstatera att det, trots Bush, Guantanamo och krigen, är ett mycket, mycket mer sympatiskt land än Kina.

  SvaraRadera
 70. Svar på frågor:
  1. Nej
  -Är inte dags att börja kritiserar tibetanska ligisterna? Jag har inte läst en enda kritisk reportage mot dessa ligister. Min tolkning blir då: västländsk/svensk media är extream rasistiska mot Kina, och att man ska hylla varje angrepp och hot mot Kina, och förtrycker kineserna in i det sista?

  2. Jag har ingen aning om varför Amnesty och olika regeringar inte har kritiserat detta men jag har sett ett flertal kritiska reportage i TV, fler än reportagen om Kina.
  -Knappast, har inte sett ett enda kritiskt reportage om Nepal i TV/tidningen! "har ingen aning...blabla", det är klart att du inte har någon aning, du är liksom de flersta andra västlänningar, ni bryr egentligen INTE ETT SKIT OM tibetanerna! Amnesty bryr sig heller inte om mänskliga rättigheter i Nepal, men Kina ska bana mig kritisera hård mot! (Amnesty = stödja kränkning mot tibetansk MR i Nepal? Eftersom det har gått över 50 dagar, de har fortfarande inte gjort ett skit i Nepal, det enda Amnesty har gjort i Nepal är att blunda.)Tibetaner är bara ett verktyg för er att attackera/splitra Kina med. Erkänn att "era kallblodiga fascisterna" undermedvetande är avslöjad!

  3. JA!!!
  - Hur naivt kan man vara egentligen? Du vet ju egentligen ingenting om Kina. Vem skulle leda en demokratiseringsprocess i Kina, och vilket parti skulle folket rösta på om det blir allmän rösträtt, vilka ledare skulle kineserna välja? Det finns ett parti i Kina idag som föra Kina sakta mot demokratin, det kommunistisk partiet bara så du vet.

  4. GULAG-lika fångläger, användande av slavarbetskraft, omfattande expropriering av mark o.s.v. Dock har Kina (vilket har påpekats gång efter gång utan att du tycks lyssna) gjort stora framsteg.
  -Slavarbete är kapitalistiskt ej kommunistiskt, den användes av Väst under kolonialtiden bara så du vet. Finns verkligen ingen mer i Kina som är kommunisktiskt? :=)

  5. Vet ej men gissar:
  Sverige: 0
  USA: 0,1
  Kina: 1
  Ryssland: 3
  -Ytterligare ett bevis på att du inte vet vad du pratar om.
  “Kina har 1.5 miljon människor i fängelse. USA mer än 2.5.”
  “Eller rättare sagt har USA 715 fångar per 100,000 invånare, medan Kina har 119 fångar per 100,000 invånare. Sverige har 75, som en jämförelse. Ryssland 584, Vitryssland 554, Ukraina 416, Sydafrika 402, Taiwan 250 för att ta några fler.”

  6. Jag antar att du syftar på USA och kan bara konstatera att det, trots Bush, Guantanamo och krigen, är ett mycket, mycket mer sympatiskt land än Kina.
  -Sympatiskt att starta krig och ge stöd åt terrorism?! Talibanerna i Afghanistan, Iran-Contras affären, USA tillåter tortyr som förhörsmetod, erkänner ej internationella domstolen i Haag. Kom igen! Hur kan du veta att ett land är sympatiskt el osympatiskt om du inte ens varit där?
  USA, Storbritanie, Frankrike, Tyskland, Spanie...o.s.v. är involverade idag i kriget om olja som inte tillhör dem. Antal krig som Kina involverade i = 0!

  /Solna

  SvaraRadera
 71. Du börjar med att fråga om POLITISKA fångar, sen när du själv besvarar frågan så är det helt plötsligt vilka fångar som helst? Snygg debatt-teknik...

  Sen så är det nog inte så svårt för Kina att ha ett relativt lågt antal fångar med tanke på att de har avrättningsbussar. Fångstatistiken går ju trots allt ned med en individ varje gång man skjuter nån av dem. Hurra!

  Sen vet jag inte varför du kallar mig demokratiivrare. Bara för att man anser att det är fel att avrätta meningsmotståndare och förtrycka en miljard människor betyder det inte nödvändigtvis att man anser att pöbelvälde är bra. Det är bättre, men fan vet om det egentligen är bra.

  Angående lagar och huruvida man ska följa dem. Var fick du yttrandefrihet ifrån? Jag menar taskiga lagar rent allmänt. Och du påstår att man har ett fritt val när det gäller att följa lagar. Det är förvisso tekniskt sett korrekt, man kan välja om man vill följa lagen eller bli avrättad, men det är fanimej inget riktigt val. Hela poängen med lagar är att begränsa mängden val.

  SvaraRadera
 72. Re: alkanen

  Jahaja...så nu är det dödstraff som gäller. Vill bara påpekar att det finns gott om människor i demokratiska länder som är för dödstraff. Tar USA och Japan som exempel. Dessutom jag som generellt är emot dödstraffet anser att östrikaren som låst in sin dotter i källare i över 24 år förtjänar ett dödstraff!

  Det finns 1,5 miljoner fånger i Kina, USA 2,5 miljoner. Antal dödstraff per år i Kina är kring 2000. Det påverkar fan inte statisktiken ett dug. Medan USA, Frankrike, Engelands ingrepp i Irak orsakar 500000 människor mist sina liv, varje år! Indirekt dödstraff i namn av demokratin?

  "förtrycka en miljard människor betyder det inte nödvändigtvis..."
  -Har du frågat alla dessa människor om de känner sig förtryckta? Kom inte med sådan idiotisk kommentar om du inte vet vad du pratar om.

  "Det är förvisso tekniskt sett korrekt, man kan välja om man vill följa lagen eller bli avrättad, men det är fanimej inget riktigt val."
  -Är du fan helt dum i huvud? Man blir fan inte avrättad för att spotta tuggummi på gatan, slår ned en vakt, stjäl en bil, kritiserar staten...osv ex: Hu Jia fick 3,5år fängelse för sitt brott men inte avrättad. HuJia är medveten om att han riskerade fängelsestraffet när han tänjade lagensgräns, fria val som sagt! Dödstraff i Kina behandlar främst mot brott inom droger, mord, korruption, människorhandel, våldtäkt.

  "Jag menar taskiga lagar rent allmänt." -Du har ingen aning om vad som står i Kinas lagtexten.

  /Kinesen

  SvaraRadera
 73. Är Kina kommunistiskt?

  SvaraRadera
 74. Som sagt, omöjligt att diskutera, det slutar bara med en massa "A men du då!".

  SvaraRadera
 75. Har man inga bra argument så...

  SvaraRadera
 76. Fel fråga tydligen.
  Fanns inget facit till den.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.