2008-04-17

Naturskyddsföreningen och miljön

CUF-ordföranden, Magnus Andersson, skriver i dag om Naturskyddsföreningen i Aftonbladet.

Han menar att SNF driver en linje som leder till minskad handel, minskad tillväxt och minskad levnadsstandard. Och välstånd är som bekant något som går hand i hand med en bättre miljö.

Magnus Andersson tar också upp exempel på hur SNF stoppar järnvägsbyggen och hur de stryper vattenkraften. Saker som kanske inte är så fiffiga om man vill minska användningen av fossila bränslen.

Han tycker därför att folk i allmänhet och CUF-medlemmar i synnerhet skall gå ur Naturskyddsföreningen.

Det är bra att detta debatteras. Miljörörelsen är inte en miljörörelse längre. Den är i dag en del av den politiska vänstern med sin utvecklingsfientlighet, sitt tillväxtmotstånd, sin antikapitalism och rader av politiska utspel.

Det är synd. Och det finns säkert underlag för en sansad och vettig miljörörelse – för vilken resultaten är viktigare än den politiska ideologin. Återstår bara för "någon" att starta en sådan...

Länk»

13 kommentarer:

  1. Det är förvisso bra att de motarbetar vattenkraft. Där kan man prata om miljöförstöring! Fisket skadas allvarligt och underbara naturområden i form av vattenfall förstörs samtidigt som stora mängder mark läggs under vatten av dammarna.

    SvaraRadera
  2. Men det kanske är nåt man får ta om man vill kunna stänga kol- och oljekraftverk....

    SvaraRadera
  3. Att starta en sådan "opolitisk" miljörörelse vore sannolikt helt omöjligt idag. Poängen med det skulle vara att ta strid mot den linje som existerande miljörörelse driver, och eftersom den är motiverad av vänsterideologiska tankegångar kommer varje alternativ automatiskt att tvingas in i ett högerperspektiv, för att inte tala om att de omedelbart skulle betraktas som en del av den politiska högern. Detta är en omöjlig situation för den som vill hävda politisk obundenhet, eftersom den allmänna attityden i Sverige är att vänstervinklat uppfattas som neutralt, innebärande att allt annat uppfattas som högervinklat.

    SvaraRadera
  4. Vattenkraftens förstörande påverkan är kraftigt överdriven.

    Naturen återhämtar sig snabbt och eventuellt påverkade eller förstörda ekosystem återanpassar sig på sikt.

    /LD

    SvaraRadera
  5. Och nu handlade MA:s exempel om att ,man inte får lov att göra redan existerande vattenkraftverk mer effektiva...

    SvaraRadera
  6. Jadu. Det finns mycket dumhet inom miljörörelsen. Bara man protesterar högt mot någonting så verkar man rädda jorden.

    Tilläggas ska att det finns mycket dumhet inom nästan alla rörelser. Antar att det beror på att alla människor inte är intellektuella och nyanserade.

    SvaraRadera
  7. Hmm... läser du killens blogg ser du snabbt att han knappt är skrivkunnig. Så kommer plötsligt detta välargumenterade alster på nästan perfekt svenska. Vem kan ha skrivit det, tro?

    SvaraRadera
  8. En lite mer nyanserad debatt hade ju sett skillnanden i naturskydd och miljöskydd. Men det kanske är för mycket begärt?

    SvaraRadera
  9. Kan inte se att Magnus Andersson kommer med något nytt i AB. Det kan knappast ha undgått någon att SNF har utvecklats till en politisk rörelse på vänsterkanten som vill omvandla Sverige till ett planekonomiskt samhälle. Och det är det naturligtvis helt fritt för SNF att göra om rörelsen på det sätt man önskar.

    Problemet är att SNF framställer sig som en opolitisk "Naturskyddsförening" och allt för många inom politiken och massmedia har gått på bluffen.

    SvaraRadera
  10. Ett mycket onyanserat debattinlägg av Magnus Andersson. Tyvärr ät det ibland så att olika viktiga naturskydds- och miljöfrågor står mot varandra, som t ex vid Bottniabanan, där politikerna mislyckats att ge banan en annan sträcknig för att undvika att förstöra ett av norra Europas vikitgaste fågelskyddsområden, tillika ett natura 2000-område.
    Konstigt att just Centern går ut med detta påhopp på miljörörelsen, men Centern har väl övergivit sina kärnväljare, bönderna. För är det något som Naturskyddsföreningen gjort är det just att gynna våra svenska bönder. Att köpa svensk mat, gynna öppet landskap och förhindra långväga mattransporter är en av naturskyddsföreningens mest lyckade opinionsarbete. Där har föreningen haft ett oförtutet arbete i många år. Naturskyddsföreningen, som Magnus tycker är politisk på vänsterkansten, kanske skulle uppmana sina medlemmar att inte rösta på Centern, som numera tycks sälla sig till tillväxt-förespråkarna, tillväxt till varje pris.

    SvaraRadera
  11. "Hmm... läser du killens blogg ser du snabbt att han knappt är skrivkunnig. Så kommer plötsligt detta välargumenterade alster på nästan perfekt svenska. Vem kan ha skrivit det, tro?"

    Korrekturläsning är snuskigt billigt.

    SvaraRadera
  12. "Tilläggas ska att det finns mycket dumhet inom nästan alla rörelser. Antar att det beror på att alla människor inte är intellektuella och nyanserade."

    Det är nog till och med så att rörelser med agendan att förändra världen attraherar de inte så nyanserade och smarta.

    SvaraRadera
  13. Det största hotet som vi står inför under detta århundrade är just hotet från klimathysterin. Det man inte lyckades förstöra med socialistisk retorik står man i begrepp att göra med "ekologisk" där även borgarna stämmer in i klagosången.

    Aldrig har väl FDR's citat "Vi har inget att frukta förutom själva fruktan" varit så passande.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.