2008-04-04
Vaktombyte i Bryssel
Nästa år skall vi inte bara välja ett nytt Europaparlament. Då skall även en ny EU-Kommission utses.
Den svenska kommissionären, Margot Wallström, har insett att hon är slut som artist – och börjat packa lådorna. Hon har redan skickat hem gubben för att renovera huset, så att det anstår en ex-kommissionär.
Och i Sverige verkar det som om förre fp-ledaren Lars Leijonborg i vart fall har varit och köpt flyttkartonger. Han sägs vara hoppfull. Men han är inte ensam om att vilja bli kommissionär.
Carl Bildt är naturligtivs självskriven – om han vill och får "rätt" portfölj. (Och om han inte blir utrikesminister för EU.) Centerns Lena Ek är väldigt hoppfull. Andra namn som nämns är Olle Westberg, Urban Bäckström, Chris Heister, Gunnar Hökmark och Jens Spendrup. Politiker som skulle kunna bli sparkade snett uppåt är Mats Odell, Beatrice Ask och Sven Otto Littorin. I den grå eminensen finns tänkbara kandidater som Clase på statsrådsberedningen, Belfrage på UD och Lennmarker i riksdagen. (En dark horse är Saco-ordföranden, ifall regeringen vill flirta med facket.)
Fick jag själv önska vore listan: Fia Stegö (kultur), Eva Björling (handel), Christofer Fjellner (handel) eller Henrik von Sydow (rättsfrågor).
Detta bygger naturligtvis på att vi får en svensk kommissionär. Med det nya EU-fördraget kommer det inte att finnas plats för alla medlemsstater i EU-Kommissionen...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vaktombyte i Bryssel
SvaraRaderaDet finns ingen regel i stil med om "varannan damernas" för tjänstemän i kvartsimperitet vad jag vet.
Din lista är för kort.
Skicka Bo Bylund som nu är ledig när Littorin ideologisäkrar Ams.
micke,
SvaraRaderabo bylund borde skickas till en saltgruva i Sibirien;=)
Vad gäller nästa års eu-parlamentsval hoppas jag att alla goda liberaler stannar hemma.
Hax:
SvaraRadera"Detta bygger naturligtvis på att vi får en svensk kommissionär. Med det nya EU-fördraget kommer det inte att finnas plats för alla medlemsstater i EU-Kommissionen..."
Det här låter väldigt sunt. EU skall inte vara en plats för nationalella byråkrater utan styras av folket. Ett första steg är att ta bort denna nationalistiska låsning. EU-Kommissionen borde tillsättas som en vanlig regering.
Jonas V:
"Vad gäller nästa års eu-parlamentsval hoppas jag att alla goda liberaler stannar hemma."
Det där tycker jag är oerhört cyniskt och anti-demokratiskt. Jag är förvånad över att en vettig liberal som du kan tycka sådant.
Liberaler i alla tider har varit kritiska till att (även demokratiska) stater tar sig för stora befoogenheter - men har alltid respekt för folkets rätt att rösta fram sina företrädare. Även om dessa inte tycker liberalt. Detta gäller givetvis stater, kommuner och EU.
Att hålla sig borta från ett val är gravt anti-liberalt och defatistiskt. Det blir dessutom provisiellt om man samtidigt anser att man skall rösta i Sverige men att man är för fin att rösta med Europeerna. En liberal kämpar istället för det parti som han/hon gillar bäst eller röstar på "minst dåliga" alternativet. Om inte har man blivit en slags evig sur gibbe som bara sitter och gnäller.
Personligen ser jag det hela i ljuset av Europas blodiga historia och tycker att det är extremt coolt att kunna rösta till samma parlament som portugiser, tyskar, litauer och greker. Tänk om våra 1600-tals förfäder kunde fått uppleva det istället för religiösa krig och massmord?
johan hedin,
SvaraRaderapå vilket sätt är det anti-demokratiskt att jag utnyttjar min rätt att inte gå och rösta i låtsas-parlamentet?
Uppenbarlighen ser jag lite annorlunda på saken än Johan Hedin.
SvaraRaderaSom jag ser det så har europaparlamentet enorma legitimitetsproblem tack vare att så få röstar i de valen. Eftersom jag själv är en start motståndare till europaparlamentet som företeelse så vill jag inte ge dem någon legitimitet genom att rösta på dem.
Enkelt utttryckt så kan man väl säga att jag tycker att eu borde vara mer löst sammanhållet och enbart hålla sig till vad EG sysslade med. Vill länder inom eller utom EU samarbeta inom något annat område så ska de kunna lösa det utan att blanda in EU. Som jag upplever saken idag är att det går i riktningen att så fort det är tal om någon form av samarbete mellan länder som är med i EU så måste alla länder inom EU vara med och det är ju helt befängt.
Om parlamentet dessutom får mer legitimitet ökar även legitimiteten för EUs "statsbildningliknande" inslag, och det är något jag vill undvika till varje pris.
micke,
SvaraRaderaså du menar att det tidigare inte har varit ideologiska motiv bakom vilka GD sossarna utsåg?
Nej. Till skillnad från den nuvarande regeringen utsåg den tidigare alla statliga chefer enbart enligt grundlagens krav på förtjänst och skicklighet.
SvaraRaderaDet är bara en slump att de alla råkade vara sossar (eller rätt naturligt, smarta männiksor är ju sossar).
När moderaterna utser moderater är det pga ideologi, om sossar utser sossar är det pga kompetens
Ang Wallström är min stående fråga och undran:
SvaraRaderaVar har hon gjort av alla sina pengar???
Enl den redogörelse som hon avgivit (den finns på nätet nånstans) så är hennes förmögenhet i klass med ett sjukvårdsbiträdes.
Hon har ju under EU-tiden varit minst sagt väl avlönad, så som det anstår en megasosse.
Ingen som har en spade??
Borde finnas hur mycket som helst att gräva i.
så du menar att det tidigare inte har varit ideologiska motiv bakom vilka GD sossarna utsåg?
SvaraRaderaJo fast det var inte sossarna som sen sa att dom helt och hållet skulle sköta tillsättningar av tjänstemän och representanter utifrån kompetens och inte alls utifrån politiska hänsyn.
Det var inte sossarna som byggde en stor del av sin valrörelse på löftet att inte bygga en ny nomenklatura när dom krossat den gamla.
Det var ju som bekant högern.
Dom har kommit rätt långt redan på sin monolit med tanke på hur kort tid dom suttit
Angående Anonyms fråga (18:03) rörande Wallströms ekonomi:
SvaraRaderaMitt i prick. Det var ju elefanten i vardagsrummet som ingen ville se, men som gjorde det självklart att Margot W aldrig skulle kandidera till partiledarskapet i (s).
Var pengarna tagit vägen? Tja, Luxemburg ligger ju inte så långt från Bryssel - men de har säkert gått till välgörenhet......
Wallström behöver inte ens åka till Luxemburg, belgiska banker håller också hårt på sekretessen. Om Wallström inte lever väldigt extravagant, vilket hon inte ger intryck av, borde hon ha kunnat lägga undan en hel del. 2004 tjänade en kommissionär 217.280 euro och en vice ordförande 241.422 euro. Skatten är marginell. Hon borde utan ansträngning ha kunnat spara en miljon kronor per år. Och efter tio år i kommissionen...
SvaraRaderaEn liten rättelse: Det är från år 2014 som det kommer att finnas färre kommissionärer än medlemsländer.
SvaraRadera