2008-05-19

Bodströmstaten rycker närmare

Den nya teledatalagringen kommer att bli verkningslös när det gäller att bekämpa brott.

Det skriver de ledande it- och nätverksexperterna i sitt remissvar till regeringen.

De som vill gömma sin kommunikation kommer att kunna göra det även om all teledata lagras.

Men polisen är positiv. Från polisens it-brottssektion säger man att det ändå ger viktiga pusselbitar att kunna kartlägga mail- och teletrafik hos människor som myndigheterna vill veta mera om. (I klartext: Även om det inte sker något brottsligt, så tycker polisen att det är kul att kunna kartlägga människors sociala nätverk och rörelsemönster.)

Teledatalagringen kommer att lagra uppgifter om all din e-post, dina telefonsamtal och dina SMS. Staten kommer att kunna veta vem du kommunicerat med och när. Och använder du mobil kommer dess data även att avslöja var du har hållit hus vid olika tidpunkter.

Men att experterna tycker att förslaget är kass betyder ingenting. EU har bestämt att alla medlemsländer måste införa teledatalagring. Och det var Sverige och vår dåvarande justitieminister Thomas Bodström (s) som drev fram och igenom förslaget.

Senast den 15 mars nästa år kommer teledatalagringen att vara genomförd.

Vi måste alltså införa en teledatalagring som är dyr, tekniskt krånglig, meningslös när det gäller att bekämpa brott och terrorism – och oerhört kränkande vad gäller vanliga, hederliga människors integritet.

Tacka Bodström för det!

Länk»

5 kommentarer:

  1. Så är det! Det finns massor av meningslösa lagar. Ta alla de miljarder som investerats för att tillgodose lagarna om penningtvätt. Det mesta är helt verkningslöst. Men det är alltid samma personer som betalar: konsumenter och skattebetalare.

    SvaraRadera
  2. Det gäller å vara på sin vakt.

    Bodströms och mina vägar korsades en dag å yrkets vägnar och då gjorde han i alla fall klart att han just nu är f.d. blivande Justitieminister. ;-)

    Så vem vet vad han samlar i idélådan i skrivbordet för en eventuell fortsatt framtid hos Justitia.

    /LD

    SvaraRadera
  3. Och SR råkade t.om nämna Bodström... vid namn. (antagligen har de bara uppstått nån liten miss i ämbetet nånstans) För Bodströms roll har annars konsekvent mörklagts och tystats ner i medierna.

    SvaraRadera
  4. Återigen finns anledning att påminna om Inez Uusmans klassiker:

    "Internet kan vara en fluga som blåser förbi"

    Yttrat av en svensk kommunikationsminister år 1996.

    Och nu när folk visat eftersläntrarna vad som är möjligt att göra på nätet, så passar det alltså att vara intresserad.

    SvaraRadera
  5. Kan inte nån börja sno Bodströms privata post, sprätta upp den och lagra högupplösta kopior av den online för att sedan återbörda den till honom med en liten lapp som förklarar vad som gjorts?

    Jag menar, har han inte gjort något fel kan han väl inte ha något att dölja?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.