2008-06-14

Belfastiseringen av Italien

I Italien skall man nu skicka ut 2.500 soldater för att upprätthålla ordningen på gator och torg.

Well, det svåra är inte att höja insatserna – utan att en dag sänka dem.

Länk»

7 kommentarer:

  1. Vad är skillnaden mellan soldater och carabinieri? Carabinieri är en statlig halvmilitär styrka, som motsvarar spanska guardia civil. Lägg till det alla andra halvmilitära italienska polisstyrkor. Gör nog ingen skillnad om man slänger in ännu en.

    SvaraRadera
  2. Jag antar att Italien inte har en lag, som de flesta demokratier har, som förbjuder militären från att sköta polisiära uppgifter.

    Sedan så är det iofs så att sådana lagar blir ganska urholkade när staten utrustor polisen med samma saker som militären..

    SvaraRadera
  3. Tja, det var ju inte så länge sedan de (Berlusconi förra vändan tror jag) försökte återupprätta någon slags ordning i Neapel med hjälp av fallskärmsjägarförband. Det gick "sådär"... (dvs fiasko). Men men, varför försöka lösa gamla problem på nya sätt när man kan ösa pengar över en gammal metod som inte har fungerat tidigare?

    SvaraRadera
  4. Jag ser att Berlusconibashningen är i full gång som vanligt när det talas om Italien. För att nyansera bilden lite kanske man (som boende i Italien) kan få komma med ett par kommentarer:

    1) Det ÄR full kris i Neapelområdet, till stor del pga att tidigare regeringar (inklusive såväl förra Berlusconiregeringen som Prodiregeringen) gjort alldeles för lite, men även pga att Camorran har sina händer djupt inne i avfallshanteringen och pga att det napoletanska folket, precis som på många andra ställen i syditalien, vant sig vid att leva på bidrag och illegala verksamheter istället för att ta sig i kragen och ta tag i sina liv.

    2) Berlusconi har sedan han kom till makten för någon månad sedan blandat mindre lyckade utspel (såsom förmodligen detta och inlägg i debatten om Alitalia) med betydligt mer begåvade såsom
    - att ha igångsatt en ordentlig upprensning av den offentliga sektorn som (om den lyckas) är bland de mer radikala i västeuropeisk samtid
    - en tillbakarullning av polisens mojligheter att "bedriva signalspaning" på sina egna medborgare (kan vara bra att ha i minnet så här i FRA-tider)

    SvaraRadera
  5. Well, enligt Tomas Lappalainens bok "Maffia" är enda gången i Italiens historia som maffian gått tillbaka under fascisterna. De hade det enkelt, de åkte bara hem till maffiafamiljerna, ledde ut dem på gården och sköt dem i huvudet.

    Italien är inne på en extremt farlig väg nu.

    SvaraRadera
  6. Maffian sysslar väl med frivilliga överenskommelser?
    Varför ska staten lägga sig i det?

    SvaraRadera
  7. Micke/
    Gör dig inte dummare än vad du är.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.