2008-06-06

En storlek passar inte alla


Ett sätt att närma sig frihetens idéer är att titta på folk.

Till att börja med har vi långa, korta, smala och feta. Och så er däremellan. Vissa klär sig elegant medan andra gör ett statement av att de skiter i hur de ser ut. En del är väldigt högljudda. Några är vackra. Somliga är inte speciellt uppmärksamma. En och annan har sås på slipsen. Vissa saknar fullständigt smak. Det finns uppenbarligen väldigt många olika sexuella preferenser. Per Nuder är arg.

Tittar vi sedan inuti folks huvuden... så ser vi en grå klump omsluten av ben.

Vissa tror på gud. Några retar sig på alla utlänningar. En del är oroliga för pengar. Somliga vill få Nobelpriset. Någon tycker egentligen bättre om Pepsi. Det finns de som vill åka på en retreat. En annan kämpar för socialismen. Jag tror att somliga vill ha en öl till. Per Nuder är arg.


Att människor är olika är inte bara trevligt. Det är bra också.

Det vore förfärligt om det bara fanns en sorts tvål i affären. Man skulle inte få köpa den tvål man helst vill ha. Det skulle ingen annan heller kunna göra. Utom möjligen Lars Ohly. Alla är olika. Människorna alltså. Det bör tvålarna också vara. Jag tycker att vi behöver fler tvålmärken.

Och tänk om det bara fanns utrymme för en åsikt vid makten åt gången. Tänk vad arga de skulle bli då, socialdemokraterna. Eller folkpartiet. Eller, vänta nu...


Det handlar om att vara lycklig.

Vad är det för mening med ditt liv om du inte får vara lycklig? Du kanske blir lycklig av att arbeta hårt, hjälpa uteliggare eller fasta inför påsk. Så trevligt. Själv blir jag lycklig om jag kan ha det bra utan att behöva slita för mycket.

Och jag är inte beredd att chansa på att din lycka är det samma som min lycka. Därför skall du inte lägga dig i hur jag vill leva.

Då får du också bete dig som du egentligen vill.

Har vi en deal?


Bra! Då skall vi bara hitta några andra att hunsa och domdera över.

Nej, fan. Det kan vi ju inte. För att alla andra också bör få bete sig som de vill. För att de också är människor. För att även de skall respektera din och min frihet.

Att hunsa andra och domdera över folk är politikens och religionens jobb. Inte mitt.

Nej.

Ju mindre makt folk med makt har ju bättre. Och ju färre de är. Då kan de inte lägga sig i så mycket.

Då kan vi få vara lyckliga i fred.

13 kommentarer:

  1. socialister erbjuder konsekvent och illasinnat en frihet från, - liberaler erbjuder en frihet till. Socialister erbjuder dig möjligheten att inte behöva välja, för en liberal är mångfalden och valet centralt, själva esensen med livet. Därmed inte sagt att alla val bör medföra konsekvensneutralitet.

    olof den andre

    SvaraRadera
  2. Hax:
    Varför vill du bestämma över mig och pracka på mig att jag måste vara just "lycklig". Borde jag inte ha rätt att välja livsmål själv?

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. "Varför vill du bestämma över mig och pracka på mig att jag måste vara just "lycklig". Borde jag inte ha rätt att välja livsmål själv?"

    Därför att Per Nuder är arg ;)

    SvaraRadera
  5. Varför får jag alltid en känsla av att Hedin och jag talar förbi varandra? Men menar ungefär samma sak... Uttrycker jag mig så dimmigt?

    Hedin har naturligtvis all rätt att vara olycklig, om det skulle göra honom "lycklig". ;-)

    Hagvall: Nä. Det är David Boaz som jag plockade uttrycket från. Och Norberg, tror jag.

    SvaraRadera
  6. Hax: Haha... jo

    Men du har nog ändå fel här. Eller tja "fel"... men i varje fall liberalt "fel".

    Det är inte vidare liberalt att hitta på ett begrepp och utse detta till kollektivt livmål för alla. Och det är ju det du gör här, eller?

    SvaraRadera
  7. Du måste slå på "rimlig tolkning" på din kontrollpanel. ;-)

    Med "lycklig" menar jag naturligtvis att människor får leva på det sätt som passar dem själva bäst. Det krävs inte att man går omkring och flinar för att man skall vara nöjd. Mår man bättre av att vara en deppig missantrop, då går det också bra.

    Skillnaden jag försöker peka på är att när det bara finns en modell - då kan folk inte göra de val som passar dem själva bäst.

    Och att de har sämre förutsättningar att bli "lyckliga" än de som vår välja och göra sina livsval efter eget huvud.

    SvaraRadera
  8. Alla människor strävar efter sin egen lycka helt enkelt eftersom vi är genetiskt programerade att göra detta, det är ingenting man "hittar på".

    SvaraRadera
  9. Hax:
    Det kan också bero å att jag bedriver en minikampanj emot det liberalism baserad på en positiv frihetsidé.

    Du skriver ju nu att människor skall "leva på det sätt som passar dem själva bäst". Fine.
    Men sedan ramlar du direkt tillbaks i att de skall vara "nöjda" och "må bättre".
    Mindre bra.

    SvaraRadera
  10. I ett liberalt samhälle är det inget som hindrar exempelvis socialister att leva under fortsatt förmynderi om de så önskar.
    De får upprätta hur stora socialistiska kollektiv som helst och rösta om huruvida de ska betala 66 eller 99% i skatt till kollektivets ledning.

    Därmed kan de fortsatt försäkra sig om att Bosse Ringholm eller någon annan stor ledare fattar alla jobbiga beslut som rör skola, vård, omsorg, bistånd, spel, alkohol, läggdags et. c åt dem.

    Folk som väljer att stå utanför deras kollektiv ska de däremot inte ha makt över. Alla ska inte med. Bara de som vill.

    Vad är problemet? Vari består tvånget?

    SvaraRadera
  11. Det får du se när det klättrats klart efter att du plockat bort alla spärrar.

    SvaraRadera
  12. Väldigt fint inlägg. Bokmärkt för framtida bruk.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.