2008-06-27

EU och bloggarna: Det blir reglering!

De goda nyheterna: Kulturutskottet i Europaparlamentet sa nej till Marianne Mikkos förslag om att klassificera bloggarna.

De dåliga nyheterna: Det blir reglering ändå!

Utskottet har sagt ja till att det skall finnas replikrätt på bloggar. (Utöver kommentarsfunktionen.) Vilket är en reglering av innehållet på våra bloggar. Och om man tänker tvinga oss att anpassa vårt innehåll – då måste myndigheterna naturligtvis även veta vilka vi är.

Detta om man inte lyckas ändra eller stoppa initiativrapporten i plenum. Det är alltså fortfarande strid på kniven – även om TT försökte blanda bort korten med ett sällsynt snurrigt telegram i går kväll.

I övrigt är mycket oklart, eftersom något slutligt justerat protokoll från sammanträdet ännu inte presenterats offentligt – trots att det var tre veckor sedan mötet ägde rum.

45 kommentarer:

  1. Men alltså... Hmm... Hur ska man [kliar sig i huvudet]... Är det så att...

    Nej, det blir ingen rätsida på detta. Man kan ju fundera på huruvida TT-texten är en liten maskirovka för att få folk att slappna av lite. Med tanke på hur DN formulerar artikeln och ingressen kan man ju undra, "INGEN AVGIFT FÖR BLOGGARE - En rapport i kulturutskottet i EU-parlamentet har fått fart på bloggvärlden och påståtts bädda för att registrera och avgiftsbelägga bloggare i EU. Men utskottet röstade inte ja till det." [Källa].

    Nej, nu var det dags att dra igång mailmaskinen och maila lite ledamöter och fråga vad de tänker göra åt saken.

    SvaraRadera
  2. Alla EU-medborgare borde givetvis också ha replikrätt på samtliga uttalanden från EU-parlamentet.

    Driv gärna den frågan!

    SvaraRadera
  3. ???

    Det finns ju ingen replikrätt i tryckt media? Det är ju bara en sedvana!

    SvaraRadera
  4. Det här är sjukt stolligt. Replikrätt?
    Det är ju bara att replikera på sin egen blogg eller om man nu inte skulle ha en, starta en.

    Och vad gäller replikrätt, Bloggar om något har gett möjligheter att replikera. Hundra års tolkningsföreträda hos gammelmedia har brutits. Ta bara DN Kultur vs. Johan Norberg.

    EU-folk är ju fan tekniska analfabeter.

    SvaraRadera
  5. Jag ser nu fram till replikrätt hos Svt, TV4 och samtliga dagstidningar och magasin.

    Kan bli lite rörigt, men rätt skall vara rätt.

    SvaraRadera
  6. Den tyske journalisten och bloggaren Thomas Knüwel på Handelsblatt (en tysk motsvarighet till Dagens Industri) snappade upp nyheten från Europaparlamentet för snart två veckor sedan.

    Han försökte bena ut vad förslaget egentligen går ut på, och kontaktade då den tyske MEPen Jorgo Chatzimarkakis (liberal) om vad han egentligen menade med sitt stöd till rapporten.

    Det visade sig (naturligtvis) att Jorgo hade en ganska dimmig blick om vad bloggar egentligen var för något.

    Uppenbarligen ska syftet med initiativet vara att bloggar frivilligt ska kunna registrera sig hos en EU-myndighet, för att på så sätt få ett "seal of approval", som man kan skylta med på sin blogg. Tanken är att läsarna i och med denna märkning bara kommer att välja dessa "säkra" bloggar, och undvika "falska" bloggar som t ex läkemedelsföretag driver under täckmantel som patient för att pusha nya läkemedel.

    Thomas Knüwel påpekar plågat för MEPen att internet-publiken kanske inte riktigt beter sig på det viset som MEParna uppenbarligen föreställer sig.

    Thomas påpekar att vurmen för transparens uppenbarligen inte gäller MEPar själva. Marianne Mikko sitter enligt Thomas Knüwel i styrelsen för ett magasin i Estland (och kan därför tänkas ha ett ekonomiskt motiv för att begränsa bloggare) utan att själv uppge detta. Jorgo själv har arbetat som lobbyist, men deklarerar inte på sin egen hemsida för vilka företag han har jobbat.

    Neue Züricher Zeitung hade snappat upp storyn idag.

    SvaraRadera
  7. Bloggskatt... ja, det vore ju någonting. *kräks*

    Jag vet inte säkert, men det känns som att det pågår ett VM i att jävlas med medborgarna på de flesta olika sätt. Eller EM kanske jag skall säga eftersom just detta förslag är begränsat till att gälla inom EU.

    SvaraRadera
  8. Vad är problemet med att man frivilligt ansluter sig till ett certifikatssystem som ärmskapat för att undvika att folk blir blåsta?
    Om msystemet ÄR tänkt att funger4a som den tyske liberalen beskriver det såär det inga problem alls.

    SvaraRadera
  9. Kommentar? Replik? What´s the bloody difference?

    Det blir väl för bloggar att sortera i replikerna efter eget gottfinnande precis som gammelmedia då. ;-)

    Man slänger bort det som inte passar och tar med det som är slätstruket.
    Vad bra. Ingen blir upprörd och förfasad av debatten, allt blir snällt och fint ute bland alla medborgarkollin.

    The Devil is in the details and he comes in many shapes!

    För övrigt kan dessa förslagsställare och censurmakare ta sig långt upp där solen inte skiner och suga på tumme.


    /LD

    SvaraRadera
  10. Jo Micke, det är givetvis fortfarande ett problem att skattepeng ar läggs på detta.

    SvaraRadera
  11. OK, jag backar en aning.

    Företagsbloggar och kommersiella diton kan väl regga sig frivilligt då.

    Detta förminskar dock inte det faktum som rommedahl hävdar om politiker.

    Jag förivrade mig något i min snäva syn på bloggeriet uppenbarligen.

    Trodde i min enfald (!) att det hela givetvis var ett led i att kväsa kritiskt granskande politiska bloggar och därmed kringskära det fria ordet osv, m.m. etc. Tidevarv som dessa gör att man lätt går i spinn som Libertarian.

    De övriga dagliga snacke-bloggar som känner att den behöver en EU-filt att värma sig under kan/bör väl ingen hindra från det. Lär enbart fungera som ett Vägmärke för Enkelriktad köriktning. Alltså vet man vad man har att vänta sig.

    Den som behöver statligt godkännande för att känna sig berättigad att blogga lär inte ha så mycket att tillföra debatten mer än att vara megafon åt densamma.

    För tänk vad intressanta och kontroversiella åsikter man kommer att kunna ta del av på dessa EU-godkända bloggar.

    Man tar sig för pannan och himlar med ögonen.


    /LD

    SvaraRadera
  12. Det hela sitter ihop med ett mycket större "beställningsverk", googla reding+wallström+approach+media.

    Det som behövs är ett paket med ändringsförslag som både garanterar yttrandefrihet och anonymitet.

    Jag känner bara till ett sätt att göra det ordentligt, och det är genom att 1) vara organisarad och 2) samarbeta med andra organisationer. 3) jobba med jurister som kan koda.

    SvaraRadera
  13. Jag blir så jävla trött så jag går och fredagsstädar...

    och Erik jag ska uppmärksamma "mina" politiker i EU om det du skrev,

    SvaraRadera
  14. micke: Varför inte istället lära folk att vara kritiska och inte köpa allt rätt av, och det gäller ju för allt inte bara bloggar!

    SvaraRadera
  15. Peder: Om folk börjar kritiskt läsa allt de får till sig så kommer de ju ifrågasätta "fel" människor, så vi ska köpa allt som "rätt" människor säger.

    Och det skulle ju vara farligt...

    SvaraRadera
  16. Jo Micke, det är givetvis fortfarande ett problem att skattepeng ar läggs på detta

    Jag har inga problem med skatter och i ett sånt här fall vore det naturligvis fel att lägga ut uppgiften på lägstbjudande.

    SvaraRadera
  17. Varför inte istället lära folk att vara kritiska och inte köpa allt rätt av, och det gäller ju för allt inte bara bloggar!

    Vem ska lära ut vad åt vilka och varför?

    SvaraRadera
  18. Om folk börjar kritiskt läsa allt de får till sig så kommer de ju ifrågasätta "fel" människor, så vi ska köpa allt som "rätt" människor säger.


    Nej visst.

    Vi bör byta "rätt människor" till nya "rätta människor" som kan uppfostra oss om vad som är rätt.

    Kommer ni att ha utbildningsradio också?

    SvaraRadera
  19. Rommerdahl, du skrev:

    "Ta bara DN Kultur vs. Johan Norberg."

    Hur då menar du? Det går väl inte att kommentera på Norbergs blogg?

    SvaraRadera
  20. Min ryggmärgsreaktion på reding+wallström är RED ALERT!. Reding håller på att reglera internet för fulla muggar och kan hon knöla in lagstiftning om ansvar på ett eller annat sätt så gör hon det. Hon vill ju promt ha avstängning från Internet a la Renfors, fastän Europaparlamentet sa tack men nej tack. Wallström om jag inte hört fel håller på att bilda ett tv-bolag som ska pyssla med EU-upplysning. Tänk värsta möjliga utfall av den kombinationen och skriv en packe ändringsförslag som sjuter det i sank så kanske det finns en chans att behålla det vi har idag. Framför allt rätten till kryptering.

    Jag tror man kan säga att INI-rapporter i allmänhet är förberedande övningar för lagstiftning. Om man tittar på vilka som la ändringsförslag till Bono och hur nära det var att IFPIs agenda gick igenom och samkör det med Kommissionens konsultation "Creative Content Online" så ser iallafall jag hur illa det kunde ha gått om det gått enligt planerna.

    Det är därför jag säger att Mikkos INI-rapport bara är en förberedande övning. Det kommer mer i skarpt läge efterpå.

    Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag ser att DN skriver "Rapporten, eller betänkandet, är ett eget initiativ av utskottet och handlar om mångfald och mediekoncentration i EU. Betänkandet är inte relaterat till något lagförslag från EU-kommissionen utan ett försök från utskottet att uttrycka åsikter och påverka EU-kommissionen." (mina bolds).

    Jag tror jag ska gråta.

    SvaraRadera
  21. EU Observer verkar tycka att den svenska mediastormen runt detta är en överreaktion... Vad är sant?

    SvaraRadera
  22. Känns som man backar lite. Risken är naturligtvis oavsett hur det än blir, "frivilligt" eller replikrätt, att det är ett steg i en slice-by-slice metod att kväsa bloggarna.

    P.S. Någon som vill ha vadslagning om hur länge det dröjer innan en centerpartist (tvi-tvi) kommer fram och kallar det "En stor seger"?

    SvaraRadera
  23. Hvordan har de tenkt at dette skal gjennomføres? Skal EU kontrollere alle bloggere i hele verden?

    Og hvorfor skal bloggere kontrolleres mer enn f.eks aviser og tv?

    SvaraRadera
  24. Ut ur EU! Detta är ett tecken på storebrorssamhälle ingen vill ha!
    Roberth Ström

    SvaraRadera
  25. De som tonar ner betydelsen av initiativbetänkandet har fel! Man ska dock inte skälla på DN och TT för det. Det är Europaparlamentets Sverigekontor - och eurokrater i Bryssel - som nu försöker tona ner förslaget eftersom allt som ger EU dålig publicitet i deras ögon ska tonas ner.

    Initiativbetänkande är som Erik Josefsson mycket riktigt skriver förberedelse för lagstiftning. Det blir inte lagstiftning direkt, men är en beställning och en signal till kommissionen om vilken lagstiftning parlamentet önskar.

    Men bara det faktum att ett initiativbetänkande skrivs i Europaparlamentet skvallrar om att kommissionen arbetar på ett konkret lagförslag. Sådan är proceduren vanligtvis och detta är med all säkerhet inte ett undantag. Det vill inte eurokraterna att vanliga medborgare ska känna till.

    Europaparlamentets tjänstemannamaskineri försöker nu finta bort oss genom att sprida dimridåer och tona ner. Vi ska dock inte gå på det! Mikko och kulturutskottet har röstat igenom vansinne som hotar hela web 2.0-utvecklingen. Det är ett förslag som måste sänkas.

    Det är inte vi som har något att bevisa gällande rapportens innehåll. Det är tjänstemännen som vägrar lämna ut den - så mycket för demokratin! Den fakta som har cirkulerat i bloggar - ursprungligen från HAX och Fjellner - bygger såvitt jag kan förstå i de pressmeddelande som presenterats på Europaparlamentets hemsida. Om missuppfattningar har skett så är det för att parlamentets presstjänst gjort bort sig, inte bloggosfären.

    SvaraRadera
  26. "Replikrätt", det är ju hur konstigt som helst...
    Men det handlar alltså om ett register man kan välja eller inte välja att ansluta sig till? Jag gissar att den där "seal of approval" de EU-godkända bloggarna kommer att få riskerar bli rena Kainsmärket i bloggosfären...:-)

    SvaraRadera
  27. micke: "Vem ska lära ut vad åt vilka och varför?"

    Det räcker med att tapetsera alla städer med "Tänk Själv".

    Jag förstår att du skulle vara emot att folk börjar ifrågasätta och tänka själv eftersom det är precis som humlan skriver.

    SvaraRadera
  28. Det räcker med att tapetsera alla städer med "Tänk Själv".
    Jag förstår att du skulle vara emot att folk börjar ifrågasätta och tänka själv



    Jag förstår att din frihetlighet inte räcker längre än att du köper massindoktrinering som metod så länge den handlar om att främja det som finns in din egen skalle.

    Det är inte frihetlighet.

    Det är strävan att styra andras tänkande.

    SvaraRadera
  29. Detta är förjävligt De fan värre en G orwells 1984 fast de verkar som vi lever i skiten och våra politiker och nyhetsbyråer använder Nyspråk redan..

    De beror på hur man definerar Intelligence.

    Om du tycker de smarta är som skapar problem och skyller på problemen de 'de skapar och de sen försöker lösa problemen med grund orsaken på de ovan nämda problem'

    Har du problem eller allvarliga problem med din intelligence eller total avsaknad av vid här lag.

    ' de beror hur man idagens samhälle

    om du tycker de smarta som skapar problem och skyller på problemen på de de skapar och sen försöker lösa problemen med grund orsaken till problemen är smarta har du allvarliga problem.

    SvaraRadera
  30. ops De tags att folk slutar titta på repriser på TV

    De tags att folk slutar jobba och går till rosenbad och handgriplingen avsättar GALNINGARNA.

    SvaraRadera
  31. micke: Du är ganska skoj med ditt försök till nyspråk, på ett tragiskt sätt.

    SvaraRadera
  32. micke: Du är ganska skoj med ditt försök till nyspråk, på ett tragiskt sätt.


    Åhhhh!!! Orwellargumentet!

    Tyngden av att vara tvungen att bära tolkningsföretädet till sanningen måste vara oerhörd eller hur?

    SvaraRadera
  33. Ja ser de mer än politiker som håller på med nyspråk

    de så man ....

    SvaraRadera
  34. Ja EU och deras nyspråk. "Harmonisering" betyder mer inskränkningar och regleringar, lika väl som "medial mångfald" eller "medial pluralism" gör det. De snackar bara strunt.

    SvaraRadera
  35. micke: Så skall vi ta och bena ut vad sanningen är egentligen?

    Sanning är att du skräms av tanken på att folk skulle uppmanas att tänka fritt och vara kritiska mot var andra säger till dem.

    SvaraRadera
  36. Sanning är att du skräms av tanken på att folk skulle uppmanas att tänka fritt och vara kritiska mot var andra säger till dem.


    Att jag hävdar att det är samma sak att affichera "den rätta sanningen" på varje hus oavsett om man är rödgardist eller liberal betyder inte att jag är mindre inttresserad av frihet än dig.

    Det betyder bara att jag identifierar strävan hos bägge nämnda grupper att förändra andras tänkande.I sak skiljer endast innehållet.

    SvaraRadera
  37. Jag uppmanar alla som är intresserade av EU och bloggarna att läsa inlägget om detta + kommentarerna hos Jonas Moriam.

    Speciellt kommentarerna innehåller viktig information.

    SvaraRadera
  38. micke: Kan du inte förklara hur du får uppmaningen att tänka själv och vara kritisk till vad andra säger att bli "den rätta sanningen"?

    SvaraRadera
  39. Hmm undrans om det rent tekniskt går att införa ett barnsäkerfilter så att föräldrar kan se till att barnen bara kan läsa de godkända bloggarna? Förhoppningsvis inte.

    SvaraRadera
  40. Anonym: Naturligtvis går det tekniskt att införa ett "barnsäkerfilter".

    Men det allra mest bekymmersamma filtret är kanske fortfarande att de som har mer pengar kan sprida sina åsikter mer. Politiken är till för att motverka detta.

    SvaraRadera
  41. Kan du inte förklara hur du får uppmaningen att tänka själv och vara kritisk till vad andra säger att bli "den rätta sanningen"?
    -----------------------------------
    Du är alltå inte säker på att det är rätt att vara liberal?

    SvaraRadera
  42. micke: Hur skulle det vara om du bara svarade på frågan!

    SvaraRadera
  43. Svaret är att det inte är någon skillnad på om du eller eller det du kallar "storbror" förklarar för pöbeln genom att "affichera på landets alla väggar" att det som rör sig i just era skallar är sanningen.

    SvaraRadera
  44. micke: Du är i sanningen sjuk, jag hoppas du bara är grälsjuk men man vet aldrig.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.