2008-06-28

FRA: Jo, men det är ju det vi säger!


I dagens SvD säger FRA-chefen Ingvar Åkesson så här om försvarsministerns påstående om att svensk avlyssning skulle rädda liv på svenska militärer i utlandsinsatser "Det är inget bra argument för lagen. Kommunikationerna där sker mest i etern." Länk»

DN Debatt skriver FRA:s förre överdirektör Anders Wik "FRA är inte en del av "Militären" eller ens av "Försvaret". Detta kan man tydligen inte säga nog många gånger." Länk»

Och i lagrådsremissen om FRA-avlyssningen kan man läsa följande "Avnämare av underrättelser som resulterar från signalspaningen är i första hand Regeringskansliet (Utrikesdepartementet)."

Att avlyssningen har politiska syften blir allt mer uppenbart.

13 kommentarer:

 1. FRA-chefen har nu förtydligat sitt uttalande:

  http://www.fra.se/nyhet-0326.shtml

  Så nu ska vi tro att Talibanerna trots allt kommunicerar genom de svenska kablarna. Det argumentet övertygade om man får tro dem själva ett antal riksdagsledamoter att rösta för en aldrig tidigare skådad massavlyssning av svenska folkets brev och telefonsamtal.

  SvaraRadera
 2. Carl Bildt skriver på sin blogg carlbildt.wordpress.com att UD är FRA:s främsta uppdragsgivare. Han skriver det i två olika FRA-inlägg.

  Han borde veta.

  SvaraRadera
 3. John:

  Signalspaning som den idag utövas av FRA handlar om att lyssna på radiosignaler och satelliter. Det kan förmodas vara användbart mot talibaner med satellittelefoner, och det är förmodligen vad Carl Bildt tänker på. FRA-chefens uttalande gäller avlyssning av svenska kablar.

  SvaraRadera
 4. Vi konservativa skulle aldrig ens tänka tanken att demonstrera ihop med kommunister.
  Att gå i samma demonstrationståg som diktaturanhängare bekommer uppenbarligen inte liberaler. Då vet vi var vi har dem.

  SvaraRadera
 5. Följande står att läsa i propositionen för FRA-lagen:

  "Det finns också en rad andra fenomen som kan påverka Sveriges säkerhet negativt och i vissa fall få säkerhetspolitiska konsekvenser. Hit hör t.ex. olika typer av försörjningskriser, ekologiska obalanser, miljöhot, etniska eller religiösa konflikter, stora flykting- och migrationsrörelser samt ekonomiska utmaningar i form av valuta- och räntespekulationer. Snabba, effektiva och samordnade åtgärder från statsmakternas sida för att möta denna typ av hot eller påfrestningar kan i många fall underlättas av den förvarning och analys som en effektiv underrättelseverksamhet kan bidra med."

  Jag tror att signalspaningen kan användas till vad fan som helst.

  SvaraRadera
 6. Själv tycker jag att det är lite kul att just Försvarets radioanstalt inte är en del av försvaret :)

  Man får gräva lite på deras hemsida för att hitta uttydningen av förkortningen, men på den engelska sidan står det klart och tydligt:

  "Försvarets radioanstalt (FRA), or the National Defence Radio Establishment as it is officially rendered in English, is the Swedish national authority for signals intelligence."

  SvaraRadera
 7. "Liberalism is trust of the people tempered by prudence. Conservatism is distrust of the people tempered by fear."


  Bara så vi vet var vi har di konservativa. Det verkar vara så att vi skall baka en enda stor kaka enligt br.

  Förenklingar och ensidighet är den enögdes sätt att förklara världens tillstånd.


  /LD

  SvaraRadera
 8. Jag tror att signalspaningen kan användas till vad fan som helst.

  Begreppet "yttre hot" är ett wildcard som kan användas till vad som helst. Det är bara att tänka sig hotbilden att en del av landet medborgare är sabotörer som går en främmande makts ärrenden. Klart FRA måste få spana efter dessa isf...

  Tänk om det skulle funka på samma sätt i andra sammanhang. Polisen skulle inte behöva brottmisstanke och en husrannsakan utan de skulle få spana genom att göra oannonserade hembesök där de rotade igenom folks hem efter misstänkta saker.

  SvaraRadera
 9. Fascist och konservativ är inte samma sak.

  SvaraRadera
 10. Vad fan är det här?

  Henrik, du sjunker i aktning nu. Visste du verkligen inte vad FRA är till för? Jag som fått för mig att du hade principiella nyliberala argument för din sak och så visar det sig att du är lika okunnig som fjortisarna på Flashback.

  FRA avlyssnar andra länder så att den svenska regeringen ska få veta vad andra länder planerar. Det har de alltid gjort och det är fortfarande syftet med den nya lagen.

  SvaraRadera
 11. @Anonym 23:08

  Godmorgon och välkommen in på plan. Jag föreslår att du sätter dig ned och läser igenom lagen som klubbades, samt den om personuppgifter i FRAs inhämtning. Sedan fortsätter du vidare och läser vad debatten handlat om de senaste månaderna. Sedan kollar du upp ungefär hur internet fungerar, hur e-post transporteras och hur du själv kommunicerar på internet (en hint: internet har per definition inga nationsgränser).

  Sen kan du komma och ifrågasätta folks ståndpunkter.

  SvaraRadera
 12. lambda

  just den där attityden är så himla skojig eftersom du utgår från att jag inte känner till fakta men om jag bara läser på kommer jag att begripa. Sanningen är att inget ändrats. FRA har fortfarande inte till syfte att spana på svenskar. Polisen gör det och de har redan samma möjligheter som FRA.

  Ni framstår inte direkt som de skarpaste knivarna i lådan.

  SvaraRadera
 13. Men om du ser på hur lagarna är formulerade så öppnar det ju upp möjligheten för FRA att spana på svenska medborgare. Om det nu är organiserad brottslighet och terrorister man ska leta efter så kommer man ju inte sålla bort misstänkta bara för att de råkar vara svenskar, vilket även framgår av lagens formulering.

  Upplysningsvis, så är inte din e-post märkt "rör svenska förhållanden" när den skickas runt i världen, så FRA kommer att analysera den också. Glöm inte att EU kommer att ha långtgående samarbete om personuppgifter med USA, så i slutändan vet du inte vilken information om dig som hamnar var.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.