Försvarets Radioanstalt, FRA, är inte så militär som många vill tro. Det är en fasad.
Syftet är att vi skall tro att verksamheten består av allvarliga unga män i uniform som lyssnar på morsesignaler mellan ryska stridsvagnar.
Så är det inte alls! FRA är en civil myndighet.
Och vilka rattar myndigheter? Jo, byråkrater – som lyder under andra byråkrater och under de politiska herrarna. Vanliga, sketna, nyfikna statstjänstemän. Det är byråkratin och politikerna som vill spionera på oss.
FRA vill gärna peka på de militära uppgifterna. Sådana finns säkert. Synd bara att det snart inte finns någon svensk militär kvar som kan ha nytta av dem.
Men det finns skäl att misstänka att FRA blåser upp sin egen militära betydelse. I Lagrådets utlåtande över FRA-lagen kan man läsa följande "Avnämare av underrättelser som resulterar från signalspaningen är i första hand Regeringskansliet (Utrikesdepartementet)."
Och Lagrådet brukar ju inte slarva med detaljerna.
Vi har alltså en civil myndighet som främst arbetar på uppdrag av vad FRA själva brukar kalla "politiska kunder" – som nu vill spionera på hela svenska folket.
Ringer det en varningsklocka, någon?
Tacka fan för att Reinfeldt och Tolgfors är så förbannade på FRA:s kritiker.
Vi vill ju hindra den politiska makten från att få veta allt om allt och alla överallt och hela tiden.
Jag tror att det är viktigt att skilja på FRA som myndighet, FRA:s verksamhet samt själva lagförslaget som sådant.
SvaraRaderaAtt demonisera FRA och deras verksamhet är inte rätt väg att gå enligt min uppfattning. Motarbeta lagförslaget, och motarbeta FRA:s desinformation i denna fråga. Men jag vill inte gå så långt som att ifrågasätta FRA som myndighet och de som jobbar där.
Lagförslaget är helt åt helvete, det är för brett formulerat och kränker grundläggande rättigheter. Det råder det ingen tvekan om.
FRA är en av Sveriges mest tekniskt avancerade organisationer med de smartaste anställda.
"Byråkraterna" som jobbar på FRA är några av Sveriges duktigaste matematiker, statistiker, civilingejörer och språkvetare; många av dem är även forskare i den akademiska världen. Det innebär inte att de är mindre nyfikna och klåfingringa än andra människor, men FRA är inte en myndighet man ska underskatta.
FRA gör inte själva hotbildsbedömningar; det gör deras uppdragsgivare. Visst har de analytiker som sållar och sammanställer information, men FRA är inte en myndighet som självständigt kan bestämma vad de snoka i. FRA är bara ett verktyg för andra myndigheter, dock ett väldigt skarpt sådant.
FRA:s traditionella verksamhet anser jag är en självklarhet. Om det plötsligt skulle vara en ökad aktivitet på militära frekvenser 800 km österåt skulle jag uppskatta om FRA har befogenhet att upptäcka det. På samma sätt är jag tacksam för att FRA håller och har hållit koll på t.ex. ryssarnas radarstationer och annan teknisk kapacitet. Detta är vad som brukar benämnas "overseas surveillance" och är det FRA huvudsakligen sysslat med.
Att därifrån gå till att köra trafikanalys och filtrera all kommunikation som passerar Sveriges gränser är ett enormt långt steg. Jag köper att hotbilden har förändrats, men anser inte att det rättfärdigar de föreslagna ingreppen. Problemet för FRA är att de inte kan lösa uppdraget att analysera inre hot på något annat sätt. Att splitta all trafik som passerar ett lands gränser och få analysera den är varje signalteoretikers våtaste dröm. Det är bättre än julafton.
För ca 10 år sedan var jag bekant med en knippe folk som jobbade på FRA. Vet inte om just de är kvar, men typen var just (som det står ovan) smarta duktiga akademiker, snarast av typen datanörd. Ofta med borgerliga värderingar.
SvaraRaderaDet var ivf inga fanatiska tillskyndare av ett Orwellskt samhälle av typen KGB eller Gestapo.
Som sagt - var gärna emot FRA-lagen - men inför lite mått och sans i kritiken.
Jag känner också trevliga, duktiga och ideologiskt kloka människor som har jobbat på FRA.
SvaraRaderaMen det gör det ju inte ett dugg bättre att FRA är en del av byråkratin.
Även om Johan Norberg och Oscar Swartz rattade själva tekniken skulle informationen gå vidare via rader av småpåvar i byråkratin och politiken.
Det är där problemet ligger.
Civil myndighet, visst. Men tillhör försvarsdepartementet.
SvaraRadera