2008-06-05

Media och FRA


Som så många har påpekat är det smått obegripligt att etablerade media inte gör mer av FRA-avlyssningen, som kommer att klubbas av riksdagen den 17 juni.

Medieföretagen borde reagera. Om inte utifrån omsorg om demokratin och integriteten – så av egenintresse.

En stor del av e-posttrafiken (även inom landet) passerar rikets gränser och blir därmed lovlig för FRA att kolla. Om till exempel en tjänsteman i regeringskansliet mailar ett tips om... låt säga hemliga, känsliga band i regeringskansliets källare till en journalist – och FRA uppsnappar meddelandet – vad tror du kommer att hända då?

För det första är meddelarskyddet som bortblåst. För det andra krävs bara ett diskret samtal från FRA för att en städpatrull skall hinna före journalisten. Eller någon med en hemligstämpel. I namn av rikets intressen. För det tredje blir det lätt att bygga sociogram över medias kontaktnät.

Om en tipsare ringer från Bryssel och berättar för en journalist om fiffel med EU-bidrag, om politiker som spelar dubbelt visavi riksdagen och EU, om ett statsråd som gått på bordell eller om pågående förhandlingar där svenska intressen offras – vad tror du kommer att hända då? Telefonsamtalet passerar garanterat rikets gränser...

Whistleblowers som vill avslöja fusk eller falskspel inom till exempel Sida eller försvarsmakten kommer inte längre att kunna lita på tele- och internetkommunikationer om de vill kontakta Riksrevisionen. Någon kan lyssna, avslöja källan eller ge en antydan till berörda myndigheter om bevis som bör gå i papperstuggen. I namn av rikets, eller i vart fall dess makthavares, intressen.

Detta för att nu bara ta ett par godtyckliga exmpel. Konspirationsteorier? Förhoppningsvis! Men det är så det fungerar på många andra håll där staten har verktygen. Underskatta aldrig förvaltningens, byråkratins, regeringens och makthavarnas egenintresse. De försöker ju fulspela redan i dag...

Vill media kunna arbeta på ett vettigt sätt, vill medieföretagen slå vakt om meddelarskyddet och vill journalisterna kunna bedriva grävande journalistik värd namnet – då är FRA-avlyssningen att betrakta som ett mycket påtagligt problem.

Kanske är media lite kinkiga för att bloggosfären "äger" FRA-frågan. I så fall bör de kasta sin prestige över bord. Det står allt för viktiga saker på spel för att det skall vara en god taktik att sura.

10 kommentarer:

  1. "Kanske är media lite kinkiga för att bloggosfären "äger" FRA-frågan."

    Skulle inte förvåna mig om det är på det viset.

    Privilegiet att få sätta agenda på vad som skall snackas om i samhället har snöpligt ryckts undan likt ett skrivbordsunderlägg från gammel-medias tryggt sussande lilla huvud.

    Efter ett sånt tilltag kan man förstå om de är lite yrvaket småsura på bloggarna.

    Ett bättre erkännande kan väl ingen få?


    /LD

    SvaraRadera
  2. "Midnatt råder, tyst det är i husen, tyyyyyst iii huuuusen, alla sova, släckta äro ljusen,...




    /LD

    SvaraRadera
  3. Se då krypa tomtar upp ur vrårna,
    Upp ur vrårna,
    Lyssna, speja, trippa fram på tårna,
    Fram på tårna.

    SvaraRadera
  4. En väldigt intressant sak jag helt missat är att FRA har skaffat sig världens femte kraftfullaste superdator*.

    http://www.top500.org/list/2007/11/100

    * Utvärderade, kända datorer. Bland annat NSA lär ju ha en hel del hemlig beräkningskraft.

    -ttt

    SvaraRadera
  5. Ok, det var visst lite uppmärksamhet kring FRA-datorn när den upphandlades och sattes i drift. Och FRA bedyrar att den inte har med signalspaningslagen att göra. Men det är lätt att bli lite konspiratoriksk, förlåt.

    http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/datorer/article44341.ece

    http://www.idg.se/2.1085/1.110686

    -ttt

    SvaraRadera
  6. Sydsvenskan har en ledare om detta där man angriper fp för att de ställer sig bakom förslaget.

    http://sydsvenskan.se/opinion/huvudledare/article331991.ece

    SvaraRadera
  7. Det känns riktigt bra att kryphålen för terroristsympatisörer, pedofiler och nätbedragare, successivt täpps igen

    SvaraRadera
  8. anonym @ 20:56, du vet lika j-la väl som jag att det enda den nya övervakningsapparaten kommer att användas till är att jaga skattefifflare, torskar, fildelare och gömda flyktingar. Händer något annat är det ett rent misstag i arbetet .

    Det är ingen som helst skillnad på den censur som rådde i östblocket och det vi bygger upp idag. Staten kontrollerar in och utgående medelanden efter behag ....

    För svenska myndigheter läcker aldrig information? Svenska myndigheter är aldrig korrumperade? Ändamålsglidning är ett okänt begrepp i det här landet Svenska myndigheter begår aldrig maktmissbruk, svenska myndigheter vill dig baaaara väääääl ....

    SvaraRadera
  9. Jag mailade Svd, DN och Sydsvenskan om detta för en vecka sedan och frågade varför de var så tysta kring ett sådan här viktig sak. Föga förvånande: jag har inte fått ett svar än...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.