2008-06-05

Klein kläs av

När ett flott argentinskt shoppingcentrum byggs där den gamla diktaturen en gång hade en hemlig tortyrcentral menar Klein att det visar att det marknadsliberala projektet i Latinamerika "bokstavligen byggdes på hemliga tortyrläger". Så om det var ett kontor för Försäkringskassan som hade byggts där hade det alltså visat det intima sambandet mellan tortyr och välfärdsstaten?

Det här är inte intellektuell samhällskritik, det är Svenska MAD.

Om man inte imponeras av ordlekar, falska citat och fejkade kronologier finns det inte så mycket kvar av Naomi Kleins bok.

Johan Norberg om Sverigeaktuella Naomi Klein och hennes bok Chockdoktrinen, på Expressens debattsida.

Länk»

10 kommentarer:

  1. Hon fick sitta i tv och spy ut sina lögner. Sverige i ett nötskal Vänstern hyllas kapitalism och globalisring är ond.
    Roberth Ström

    SvaraRadera
  2. Glöm aldrig bort att stark indignation och känslor som beskrivningar av den verklighet vi lever i alltid övertrumfar statistik, fakta, källkritik, granskning, efterforskningar och förstahandsuppgifter.

    De har inte en chans inför en känslostyrd massrörelses indignerade föreställning om hur saker och ting "egentligen" förhåller sig och vilka medel som bör användas för att nå målet.

    Vetskapen om att det finns den här typen mänskliga mufflon för till exempel politiker av Al Gores kaliber och intellektuella dvärgar av Naomi "Kleine ahnung" Kleins typ gör att de kan manipulera massorna.

    "Passionate hatred can give meaning and purpose to an empty life. Thus people haunted by the purposelessness of their lives try to find a new content not only by dedicating themselves to a holy cause but also by nursing a fanatical grievance. A mass movement offers them unlimited opportunities for both."

    /E Hoffer

    Möjligen ligger det ett misslyckande i det fria kapitalistiska samhället som inte lyckats suga upp dessa vilsna människor.

    Samtidigt framstår den analysen som lite för enkel och lättköpt. De s.k. intellektuella bär den största skulden till mycket elände i den här världen. Intellektuella som tycker det är varmare i famnen på en Stat som bekräftar deras vansinnesteorier än en stat som låter dem verka på en marknad där de ständigt måste upp till bevis och där de aldrig är bättre än sin senaste tes eller forskningsresultat.


    /LD

    SvaraRadera
  3. Kan det verkligen inte ligga någon sanning det Klein skriver om? Skulle verkligen TV4 vara vänstervriden? Tillåt mig småle. Att vara intellektuell innebär inte att den som skriker och gapar mest och starkast har rätt.

    SvaraRadera
  4. Läs Johans nya bok som klär av henne helt och hållet!
    Roberth Ström

    SvaraRadera
  5. Är det inte en underbar bild av utvekling att ett varuhus byggs i ett gammalt tortyrfängelse?

    SvaraRadera
  6. jojjo:
    det skulle jag kunna hålla med om.

    Men där har vi även problematiken med Klein, hon beklagar sig över att saker och ting förändras på ett sätt som hon helt enkelt inte gillar. Visst tycker jag både No Logo och doktrinen har sina poänger och att stormen kring henne är lite paranoid, men hon spelar ibland på saker som inte är särskilt vetenskapliga utan mer sentimentala.
    Utan att leda in oss på en liknande debatt som innan tycker jag det är tråkigt att högern sväljer johans snack och bashar klein så in i fan och att man i vänsterkretsar gör samma sak fast tvärtom. Vari ligger det öppna samtalet och toleransen för oliktänkande?

    SvaraRadera
  7. och eftersom jag bott ett tag i Buenos Aires och är bekant med en gammal gubbe som satt i juntans fängelser så vet jag att det finns ett annat fängelse på en helt anonym plats.
    Men det klein ville göra var att visa på ironin över det hela, inte påvisa ett lagbundet sammanhang.

    SvaraRadera
  8. Att begreppet "no logo" är totalt asdåligt är ju helt uppenbart för den som någonsin jämfört märkesvaror med noname-dito.

    SvaraRadera
  9. Ja du, snalla jakob, var toleransen för oliktänkande finns borde inte vara så svårt för dig att räkna ut var den är störst, eller?

    Det är ju just såna där påståenden från inbillade frihetsälskare som gör att jag får krypningar under huden.

    Den enda bashning som är relevant är den av alla knasfalanger på vänsterkanten på grund av den CV dessa ideologier skaffat sig genom historien.

    Att sen baka ihop liberalism och nyliberalism med fascistdiktaturer är ett j...ligt fegt argumentationsknep.

    Men det är ju så när man är trängd av en verklighet som inte sjunger i samma tonart som ens egna värderingar, då kommer överlevnadsinstinkterna fram och därmed osaklighet, lögner och relativiseringar.

    "The monstrous evils of the twentieth century have shown us that the greediest money grubbers are gentle doves compared with money-hating wolves like Lenin, Stalin, and Hitler, who in less than three decades killed or maimed nearly a hundred million men, women, and children and brought untold suffering to a large portion of mankind."

    /LD

    SvaraRadera
  10. LD:
    "The monstrous evils of the twentieth century have shown us that the greediest money grubbers are gentle doves compared with..."

    Då vidgår du alltså att girighet är ett ont, som såklart inte mäter sig med nämnda 3, men det är ändå ett ont?

    Och , for the record, jag är ingen anhängare av de system du nämner. Jag parafraserar bush den äldre: I'm a liberal, but I'm not a nut about it.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.