2008-06-03

Skrämselpropaganda

SR Ekot skriver...

"Sverige och Norden förhandlar med flera skatteparadis för att få dem att lätta på sina sekretessregler. Senare i år kommer avtal att skrivas under med skatteparadis som ger Skatteverket tillgång till tidigare hemlig information om bolag, konton och banktransaktioner."

Låt se.

De saker Sverige kan erbjuda skatteparadisen i utbyte mot att de fuckar upp hela sin ekonomiska struktur är... försumbara.

"Lätta på sina sekretessregler" och "tidigare hemlig information" behöver i princip inte betyda någonting. Det skulle till exempel kunna handla om att Sverige får reda på hur många svenskar som kan antas ha konton i respektive länder. Vilket i stort sett är harmlös information.

Nej, Skatteverket flyger en drake. Dagens utspel är bara ett propagandanummer – med syfte att skrämma svenskar att redovisa sina besparingar i utlandet.

Sedan begriper jag inte riktigt... Om nu förmögenhetsskatten ändå är avskaffad, vilken roll spelar det då för staten om pengarna är i Sverige eller på Isle of Man?

För övrigt är det bra med skattekonkurrens!

Länk»

6 kommentarer:

  1. skattemyndigheterna anser väl att det är svarta pengar som hamnar på skatteparadis...
    för att jaga förmögehetsskatt när skatten inte existerar känns ju inte så smart...men,vad vet jag... det här landet är konstigt, så vem vet vad skattemyndigheterna har i kikaren... möjligen är allt bara socialdemokratiskt propaganda för att fåordningen i leden genom att smutskasta de som har lite pengar undanstoppade...

    SvaraRadera
  2. Skillnaden är att ifall du redovisar försäljning av värdepapper på deklarationen så åker du på 30% reavinsskatt (jfrt alternativet att avstå, och hålla tyst om dem).

    Och rent allmänt finns det ett legitimt intresse för privatpersoner att inte redovisa sina tillgångar eller sin finansiella ställning för överheten hemma.

    Om du någon gång vill ha ett äldreboende kan kommunen i princip sätta vilken prislapp som helst mht till att du ju har pengar kvar ..

    Ytterligare en sak som ständigt retar mig med dylik rapportering är det innehållslösa dravlet om att 'sååå många miljarder unadnhålls skattetalarna" vilket dels syftar på staten, och alltid är fullständigt felräknat eftersom ingen skulle ha sitt sparande ordnat på det viset som ger störst beskattning.

    (Påståendet är lika innehållslöst som alla beräkningar om hur mycket skatt+arb.giv.avg. skulle utgå om svartarbete ist utfördes vitt)

    SvaraRadera
  3. precis, snarare så att skattebetalarna undanhåller miljoner för utsugarna på skatteverket/staten... så att de har råd att köpa bensin så de kan ta sig till jobbet.

    SvaraRadera
  4. Äsch. Skatteverket förbereder väl inför förmögenhetsskattens återkomst.

    SvaraRadera
  5. skatterverket = skurkar

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.