2008-07-21

Bloggarna vs. politiken

"Det är för det första bländande klart att bloggosfären är värderationell till skillnad från en alltmer målrationell politisk organisation i samhället i övrigt. Den som undrade var den ideologiska värdeproduktionen tog vägen kan sluta undra: bloggosfären definierar sig själv utifrån just sin förmåga till det principiella resonemanget, till att stå upp klart och enkelt för grundläggande värden som frihet, integritet och kunskap. Detta är en viktig ledtråd till varför krishanteringen i samband med både FRA och diskussionerna om Renfors varit så erbarmerliga. Den politiska elit av PR-konsulter som kommit till makten har utgått från att vi lever i en post-värderationell värld - att det handlar om att hitta kompromissen i stället för det rätta svaret. I denna antiplatonska analys av politikens sfärer finns inget utrymme för det märkliga djuret från Internet som i stället tycks navigera i politikens vatten utifrån en moralisk ledstjärna."

Niclas Lundblad gästbloggar på Skiften»

10 kommentarer:

  1. Fast det där är ju lite fånigt. Målrationalitet (eller konsekvensetik) är inte detsamma som omoral. Det är bara en annan sorts moral än den kategoriskt imperativa. Själv är jag milt skeptisk till alla som påstår att det finns universella, objektiva, eviga värden. Varför utilitarismen verkar ha blivit kapad av vänstern förstår jag dock inte. Jag lutar om något åt det liberala i de flesta frågor just för att jag tycker individuell frihet är en bra grund för "nyttomaximering" eller vad man nu vill kalla det. Men jag är kanske inte en äkta utilitarist heller. Ideologier har en tendens att inte fastna på mig när jag väl upptäckt deras brister. Det blir till att plocka russinen ur kakan istället. Apropå kompromisser. Fuskar jag? Förlåt i så fall.

    SvaraRadera
  2. "Åklagarmyndigheten har beslutat att inte inleda någon förundersökning mot Försvarets Radioanstalt, FRA, för påstådda brott mot telelagen och lagen om elektronisk kommunikation.."

    ehh ...okej

    http://www.expressen.se/nyheter/fra-lagen/1.1239499/ingen-forunder-sokning-mot-fra

    SvaraRadera
  3. @ankarström.


    Enligt svt text så är det exakta citatet från Agnetha Hilding Qvarnström (vice chefsåklagare) detta:

    ”ta del av radiobefordrade elektroniska meddelanden som sänds via etern"


    Denna formulering måste vara den mest framkrystade och pretentiösa hittills i debatten.

    Senast jag skickade ett e-mail så hade iaf inte jag igång kortvågsradion...

    SvaraRadera
  4. Alexander: Om målrationaliteten går stick i stäv med moralen så är det ju omoral. Eller?

    Det kategoriska imperativet kan vi väl lämna på soptippen där det hör hemma.

    Luft (alternativt syre) är ett bra exempel på ett objektivt värde tycker jag. Bra för alla (universellt), alltid (evigt?), att ha och andas. Inget man behöver kämpa så hårt för att få dock.

    SvaraRadera
  5. "Själv är jag milt skeptisk till alla som påstår att det finns universella, objektiva, eviga värden. Varför utilitarismen verkar ha blivit kapad av vänstern förstår jag dock inte."

    Nej, det kan man ju undra hur det gick till.

    Om inga värden existerar över de tillfälliga målen, vad finns då kvar att kämpa för?

    Här skall du få ett evigt värde att fundera på - Sanning.

    SvaraRadera
  6. kaffepaus:

    Sanning?
    Vad avser vi?

    Sanning angående empiriska objektiva verifierbara fakta eller sanning angående subjektiva värderingar och känslostyrda politiska ideologier?

    Det ena leder ut på motorvägen i kontrollerad konstruktiv marschfart med fri horisont medans det andra leder oss in i fuktig regnskog utan machete bland tätväxande lianer.


    /LD

    SvaraRadera
  7. Anonym:
    Det räcker gott att fråga sig "existerar sanning", ja eller nej? Så tar vi det därifrån. Så får vi väl som vi hanmnar i djungeln eller på motorvägen.

    Tips, svaret är naturligtvis bara möjligt att nå genom intellektet. Sanning som princip eller idé går inte att "mäta" empiriskt.

    SvaraRadera
  8. Nä, precis.
    Det är åt det hållet jag lutar också för egen del.

    Jag har signatur, kaffepaus. Du kanske bara missade det i hastigheten?


    /LD

    SvaraRadera
  9. "Nä precis" vadå?

    Att säga att sanning inte finns är motsägelsefullt. Att inse att sanning finns (liksom en del andra givna slutsatser man kan dra ur det) är att förstå vad intellektet är till för.

    (ursäkta att jag missade din sig, Luxd, men det var för att du inte var inloggad så den syntes överst, såg den sen när det var försent)

    PS. nu skall vi inte kapa den här posten mer, men jag kanske hinner skriva nått mer på min egen imorgon onsdag DS

    SvaraRadera
  10. Sanning angående empiriska objektiva verifierbara fakta eller sanning angående subjektiva värderingar och känslostyrda politiska ideologier?

    Jag tänkte bara flika in att även "subjektiva värderingar" förstås är objektivt verifierbara fakta, likaså politiska ideologier. De är måhända inte grundade i fakta, men de är fakta. Likaså är det fakta huruvida dessa ideologier och värderingar är bra, sunda, rationella, etc, eller inte.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.