2008-07-23

FRA: Åkesson och hans sköna, nya värld

Om man funderar lite kring de uppgifter om den nytta FRA påstås göra som publiceras i dagens SvD, så känner man på något sätt igen mönstret från den vanliga politiska debatten. Fast Ingvar Åkesson tar det bara lite, lite längre.

Argumentationslinjen är: Med dagens möjligheter till ignalspaning har vi gjort viss nytta. Hur mycket nytta kan vi då inte göra om vi får avlyssna ännu mer? Till exempel alla?

Tja. Varför inte minska trafikdöden genom att införa 30-gräns på alla vägar?

Varför inte förbättra folkhälsan genom att förbjuda allt fett och socker? Och göra morgongymnastik obligatorisk?

Varför inte stoppa de vansinnesdåd som emellanåt sker genom att låta alla svenskar genomgå en rättspykiatrisk undersökning?

Varför inte klämma åt den svarta ekonomin genom att helt avskaffa kontanter?

Varför inte bekämpa överfallsvåldtäkterna genom att ge alla män som är mellan 14 och 55 år gamla utegångsförbud mellan kl 18 och 04?

Varför inte...

20 kommentarer:

 1. Najst. Just 30 km/h brukar va min käpphäst i trafiksäkerhetsfrågor. Eller gasta om förbjud av alkohol om det nu är så farligt och gör sedan en genomgång av USAs förbudstid.

  Medicinen är värre sjukdomen.

  SvaraRadera
 2. "Varför inte bekämpa överfallsvåldtäkterna genom att ge alla män som är mellan 14 och 55 år gamla utegångsförbud mellan kl 18 och 04?"

  Men för f-n Henrik,

  Ge inte liberala kvinnoförbundet några ideér!

  /Rickard

  SvaraRadera
 3. Man kan se det som en kurva av avtagande marginalnytta för varje extra säkerhet man vill ha. När vi redan har ett väldigt säkert land (SÄPO klassar Sverige som ohotat, lägst på deras skala), blir det då extremt dyrt att försöka hitta och förhindra den där sista procenten av hot.

  SvaraRadera
 4. För att kunna verifiera argumenten i artikeln (som försvarar signalspaning i etern, och inte den massavlyssning av kabelburen trafik som FRA-lagen handlar om) så har jag idag begärt ut dokumentation från händelserna från FRA.

  Är det hemligstämplade uppgifter så är det anmärkningsvärt att Generaldirektör Åkesson går ut med dem i media i ett politiskt syfte.

  SvaraRadera
 5. Rola Brentlin, MUF, har tydligen redan försökt få ut dem. Och fått nobben.

  SvaraRadera
 6. Det fick jag också precis av Michaela Dráb, chefsjurist på FRA.

  Hon skickar ett officiellt myndighetsbeslut om att handlingarna är belagda med sekretess.

  Det är sjukt att de försöker använda de här händelserna som argument för egen vinning när de inte går att verifiera.

  Brentlin planerar väl att gå till kammarrätten reda nu, som jag förstår det.

  SvaraRadera
 7. Någon som vet vilken legal status uppgifter ”belagda med sekretess” har? Är det samma sak som hemligstämplat material? Är det lagligt tillåtet att läcka uppgifter från sådant material? O.s.v.

  Det skulle ju vara gött om Åkesson fick ett åtal på halsen.

  /Rickard

  SvaraRadera
 8. Rickard!

  Det är mycket anmärkningsvärt att han har läckt till media.

  Dráb uttrycket det som att "sekretessen hade lättats lite" när vi pratade i telefon (fritt citat).

  Men ja. Mycket anmärkningsvärt. F ö är det anmärkningsvärt att Åkesson ö h t för debatten.

  SvaraRadera
 9. Är de sekretesbelagda får såklart Åkesson inte lämna dem till SvD (FRA omfattas inte av meddelarskydd. Det vore brottsligt

  Att exakt det som Åkeson sade till SvD var avhemligat med att allt annat som har med ärendena att göra är hemligt skulle nog inte förvaltningsdomstolarna köpa.

  SvaraRadera
 10. Leo,

  Då tycker jag Michaela Drábs uttalande är än mer anmärkningsvärt. I praktiken betyder det hon säger att FRA (eller vem som nu tog beslutet, vilket i sig är en lika viktig fråga) kan läcka uppgifter från signalspaningen när de så önskar helt legalt.

  Vilket mardrömsscenario, både politiskt och privat; FRA har full rätt att samla in den information de vill och kan när som helst ostraffat läcka informationen till massmedia.

  - ”Jasså, riksdagsledamot Fjollenfrans har snusktjattat på Lunar Storm, och med småpojkar till på köpet. Vänta nu, var inte han emot FRA’s senaste förslag? Var är numret till Expressen nu igen?”

  Skrämmande…

  /Rickard

  SvaraRadera
 11. "Varför inte klämma åt den svarta ekonomin genom att helt avskaffa kontanter?"

  Jag tror någon på Riksbanken föreslog något åt det hållet för ett tag sedan..

  SvaraRadera
 12. En reflexion med anknytning till FRA-Åkessons utspel idag i SvD: De borgerliga partierna blev smått vansinniga på s-regeringen när den på sin tid använde myndigheterna för att sprida sin egen politiska propagande. Men det var då det! När det gäller FRA-lagen, FRA och dess generaldirektör/regementschef Ingvar Bagdad Bob Åkesson är det naturligtvis helt OK för de fyra allianspartierna??!! Och de här partiledningarna och 348 av 349 riksdagsledamöter begär att man ska tro på dem? Det blir inte lätt ...

  SvaraRadera
 13. leo! Då ska du be att få se diariet på att det verkligen stämmer att de är sekretessbelagda.

  De kan ju säga så annars av ren slentrian för att slippa springa omkring allt för mycket i filttofflorna i korridorerna.

  Sen är det väl inte troligt att de skulle begå en sån groda med tanke på de proportioner intresset för deras lilla obskyra verksamhet nu fått.

  SvaraRadera
 14. Luxd,

  Jag begärde ett officiellt myndighetsbeslut skickat skriftligt till mig. Borde jag begärt något annat?

  SvaraRadera
 15. Men bästa HAX. Ta det lugnt. Vi har förstått och håller med. Likväl är det inte en tafatt terroristbekämpning utövad under demokratisk insyn som bekymrar mig mest (den dag vi hamnar i en diktatur gäller för övrigt inga riksdagsbeslut över huvud taget).
  Däremot kommer klimathotet med vidhängande hysteri tillsammans med en helt okritisk inställning i media OCH bland ’frihetliga’ bloggar att leda oss rakt in i den totalitära staten med massövervakning som följd.
  Allt fler kräver personliga utsläppsrätter. Vilket slags övervakning kräver inte detta? Överviktiga framställs av politiker och forskare som hot mot klimatet osv. Kraven som ställs på oss kommer att bli absurda. Och vi kommer alla att ge upp den lilla frihet vi har, allt med hänsyn till klimatet. "Och det är bråttom", som man brukar säga. Bråttom med totalkoll. Bråttom in i Gulag.

  SvaraRadera
 16. Leo

  Du skall få ett beslut om att handlingarna är sekretessbelagda (du kan även begära att få ut diariet så du kan se om handlingarna finns - det kan även det sekretessbeläggas)
  Med beslutet får du en besvärshänvisning om hur du överklagar.

  SvaraRadera
 17. Åkesson har jurisdiktion att avhemliga visst material.Men så vitt jag vet är han den ende på myndigheten som har den rätten.

  Självklart kan inte FRA lämna ut några ytterligare detaljer än det generaldirektören gått ut med. Det måste ni väl ändå fatta? Det kan givetvis inte bli tal om att lämna ut några handlingar. Glöm det. Och han har lagen på sin sida.

  SvaraRadera
 18. Så så är alltså frågan hur pass stort förtroende vi har för Åkesson, och för lagstiftarna...


  olof den andre

  SvaraRadera
 19. Anonym!

  Är det då inte väldigt anmärkningsvärt att Generaldirektör Åkesson själv kan välja vilka bitar han vill "avhemliga" i ett eget politiskt syfte, och gå ut med dem i media i syfte att påverka opinionen?

  Åkesson har inte längre någon större trovärdighet i debatten, mycket p g a sin position med även att han har svängt i frågor kring signalspaning bl a i Afghanistan efter påtryckning från regeringen.

  SvaraRadera
 20. @leo:

  Man kan givetvis ha synpunkter på att Åkesson går ut och driver politik. Det är mycket illa.

  Min poäng var att han inte gör något som ligger utanför hans befogenheter. Det är därför dumt att ödsla energi på att försöka begära ut hemliga handlingar eller överklaga beslut till kammarrätten. Skriv hellre engagerade insändare eller gör något annat som leder någonstans.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.