2008-07-24

FRA: Var är regeringen?

Allt fler ställer sig frågan var regeringen håller hus i FRA-frågan.

I går skrev Emma på Opassande bland annat att "FRA har inte, och ska inte ha, mandat att bedriva politisk opinion. De måste lämna utrymme för principdiskussioner som endast regeringen ska och kan ta ansvar för."

Och i dag fyrar Svend Dahl av en salva på ledarsidan i Expressen. "De borgerliga massavlyssningsvännerna, med statsministern i spetsen, har ett ansvar inför sina väljare. Ett ansvar som man uppenbart bestämt sig för att strunta i."

Han fortsätter "Att varken lyssna på eller diskutera med en bred opinion, som dessutom till mycket stor del består av borgerliga sympatisörer, framstår inte bara som genuint korkat för en regering som om mindre än ett år kommer att möta väljarna i valet till Europaparlamentet. De lär också skriva in sig i historieböckerna som ett exempel på riktigt dåligt och omdömeslöst politiskt ledarskap."

Det är bara att instämma.

Själv tror jag – faktiskt – att regeringen bestämt sig för att hålla tyst.

Inte för att man längre tror att det så småningom skall sluta blåsa. Inte heller för att det egentligen är någon bra strategi att tiga.

Nej, jag tror att regeringen håller tyst av det enkla skälet att man insett att varje gång man går ut och säger något, så blir allt bara värre.

Regeringen klarar helt enkelt inte debatten.

8 kommentarer:

 1. Det är sant. Jag kan tänka mig att statsministern är duktigt irriterad just nu. Det övergår mitt förstånd hur han alltid lyckas missbedöma allt? (Trodde han på fullt allvar att den intelektuella högern på SvD, DN och i bloggosfären bara skulle låta FRA passera utan ideologiska invändningar?)

  Reinfeldt var bra på att ta makten, men usel på att behålla den.

  SvaraRadera
 2. Tyvärr är det nog precis så illa.

  SvaraRadera
 3. Reinfeldt har ju redan förklarat, dagen efter riksdagsbeslutet.
  Nu är beslutet taget.
  Ingen mening att klaga.

  En usel lag gäller, prestigeförlust att korrigera,
  Tack Fredrik Reinfeldt.

  Alla uselt skrivna lagar bör tydligen fortsätta gälla, varför skulle regeringen vika sig för juridiska fakta?

  Advokatsamfundet begriper ingenting. SÄPO begriper ingenting.
  /Anonym

  SvaraRadera
 4. Svaret är enkelt. Regeringen är på semester. Träder åter i tjänst i slutet av september.

  SvaraRadera
 5. Moteld från försvarsministern, helt försvunnen är han inte.

  http://www.moderat.se/artikel.aspx?webbid=1&menyid=1&artikelid=33180

  SvaraRadera
 6. Jag tror också att Regeringen inte klarar debatten och därför gör sig oanträffbar.

  De klarar helt enkelt inte av att bemöta kritiken i sakfrågorna (Statsministern önskade i en intervju att debatten skulle handla om sakfrågorna, men då debatten gjorde det så försvann han raskt).

  Den här frågan är ju dessutom mycket märklig på det sättet att ju mer man sätter sig in i sakfrågorna, ju mer motståndare mot FRA-lagen blir man!

  Även om man har varit neutral eller positiv från början så blir man mer och mer kritisk ju mer man lär sig om FRA-lagens konsekvenser.

  Tre exempel: FRA säger att de inte vare sig KAN eller FÅR avlyssna inhemsk trafik/kommunikation.

  Jaha, och vad händer när man sätter sig in i just dessa sakfrågor?

  Ja, då visar det sig raskt att FRA-lagen innebär att "speglar" (optiska splitters) ska sättas upp hos operatörerna så att ALL trafik/kommunikation leds in till FRA för analys! Så FRA inte bara KAN avlyssna inhemsk trafik - det är en grundbult i FRA-lagen att de gör det.

  Sedan argumentet att FRA inte FÅR massavlyssna - Jaha, samma sak här när man sätter sig in i sakfrågan: Det visar sig att deras superdator ska analysera all trafik utifrån sökbegrepp. Med andra ord, de inte bara FÅR massavlyssna utan massavlyssningen är också en grundbult i FRA-lagen.

  Att FRA i ett senare läge påstås gallra bort kommunikation som de ej anser relevant hör ej hit: Massavlyssningen är ett faktum.

  Sista exemplet: FRA ska bara massavlyssna trafik/kommunikation som går över vårt lands gränser. Jaha, och hur stämmer det? Nej, återigen så har FRA-lagens försvarare kommit med felaktigheter! För sakfrågan är att regeringens egen expert Patrik Fältström (som är en internationell teknisk auktoritet inom internet och kommunikation) säger klart och tydligt att det inte går att separera inhemsk och gränsöverskridande trafik/kommunikation. Dessutom så bryr sig inte de små, små datapaketen som bygger upp trafiken/kommunikationen om landsgränser, så även "inhemsk" kommunikation är till någon del ute och vänder utomlands, och då hamnar kommunikationen givetvis i FRA-datorn ändå.

  Ja, så här håller det på i sakfråga efter sakfråga!

  Inte undra på att Regeringen har gjort sig oanträffbar!

  SvaraRadera
 7. "FRA: Var är regeringen?"

  Lite retoriskt, men vad är sannolikheten för att dom spenderar energi på att komma upp med en strategi, och taktiker, för att kunna bemöta kritiken på så många fronter som möjligt? ;-)


  //ST

  SvaraRadera
 8. Jag anser att pengar som styr
  vår regering håler tyst för dom vet att dom gåt ut lika dant som bilt var stadminister hella regiringen borde bytas ut så flera från arbetare kommer in regiringen ska sitta sex månader funktionshindrade borde också komma med i regiringen som stadsråd ut med denna regiring arg medborgare

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.