2008-07-06

Försvarsministern försöker blanda bort korten

I Svenska Dagbladet försöker försvarsminister Sten Tolgfors (m) gjuta olja på vågorna i debatten om FRA-avlyssningen.

Han säger bland annat "Det är inte så att man går igenom och läser alla mejl, utan FRA har sökbegrepp som plockar ut exakt rätt mejl. Det är inte så att om någon skriver "bomb" så blir det träff. Det är bara de mejl som möter sökbegreppen som tas hem för mänsklig läsning, resten passerar."

Men, människa! Staten kommer ju att scanna igenom all tele- och datatrafik som passerar landets gränser – i jakt på sådant som till exempel regeringen och UD tycker är intressant. Det är här kränkningen ligger.

Att försvarsministern väljer andra ord för att beskriva detta ändrar inget i sak.

Sökbegreppen – de fastställs efter beställning från våra politiska makthavare.

Det öppnar för åsiktsregistrering, hotar medias källskydd, skrämmer whistleblowers och kan sätta enskilda i knipa på helt felaktiga grunder. Det handlar, i vart fall till viss del, om politisk avlyssning. Detta är en oacceptabel kränkning av våra fri- och rättigheter.

Försvaraministern försöker glida på formuleringarna. Men ser man till vad han verkligen säger, så är det precis samma sak som när FRA-chefen medgav att min e-post och mina telefonsamtal kan komma att avlyssnas.

Och när försvarsministern medvetet försöker släta över och bagatellisera sådant här – finns det verkligen anledning att vara orolig.

Länk»

9 kommentarer:

 1. Hej!

  Skrev en liten kort notis på min blogg om vilka politiska partier som i dagsläget ligger på ett sådant sätt så att deras web och mailkommunikation övervakas.

  Cheers,

  Daniel

  SvaraRadera
 2. Frågan nedan ställde jag i olika varianter till SAMTLIGA Centerpartister under deras maratonchatt. INGEN av dem svarade på frågan.

  "Jag förstår fortfarande inte vad som gör Sverige så unikt att vi måste ha denna extrema signalspaningskapacitet (världens 11.de största dator och den enda av dem som spanar, de andra används till forskning). Åtminstone jag ställer mig frågande till den idén och är intresserad av bakgrunden och syftet. Är Sverige särskilt utsatt på något vis?"

  SvaraRadera
 3. Se satirisk komentar
  http://www.kallestrokirk.se/6%20juli082.htm

  SvaraRadera
 4. Det värsta med Tolgfors uttalande är ändå hur han avslöjar sig som totalt okunnig om datorer, sökbegrepp etc:

  "– Det är inte så att man går igenom och läser alla mejl, utan FRA har sökbegrepp som plockar ut EXAKT rätt mejl."

  Har karln aldrig använt google eller någon annan sökmotor?

  SvaraRadera
 5. Övervakningskameror är visserligen bara en del av storebrorssamhället, och kanske inte det som diskuterats mest den senaste tiden.
  Jag stötte dock på ett intressant motmedel mot dessa allestädes närvarande kameror, utvecklat av företaget Photo Free Ltd, i Israel. Störsändaren de utvecklat interfererar trådlöst med digitala kamerasystem i närheten, och resulterar i dåliga, oskarpa bilder.
  Jag undrar hur lång tid det kommer att ta innan teknik liknande denna blir förbjuden?

  Se nedan för en artikel och patent.
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/999387.html

  (WO/2007/148324) A SYSTEM AND METHOD FOR PREVENTING PHOTOGRAPHY
  http://www.wipo.int/pctdb/en/wo.jsp?WO=2007148324

  SvaraRadera
 6. Johan Brunzell: Menar du på fullaste allvar att du tror att Sverige har en större datorkapacitet för signalspaning än vad t.ex. NSA har?

  SvaraRadera
 7. Jag får inte ihop det här.... FRA bedriver inte signalspaning för svenska försvarets skull, utan för den omvärldsintresserade administrationen i Utrikesdepartementet.

  Så vad har försvarsminister Talgfors i debatten att göra? Borde det inte vara utrikesminister Carl Bildt som bör ta sig an pucken och förklara varför hans departement måste få tillgång till svenskarnas e-post.

  I övrigt har jag i min egen blogg "utmanat" excellensen i hopp om att han skall lyckas mobilisera de icke-socialistiska kärnväljare som kommer välja sofflocket före valbåset.

  SvaraRadera
 8. Andreas: Nej självklart inte. Men dessa är de kända datorerna. NSA.s kapacitet vet vi ingenting om och kan bara spekulera. Troligtvis är deras datakapacitet bra mycket större än FRA.s. Det intressanta är ju varför FRA i lilla Sverige skall ha denna kapacitet och inte Tyskland, England eller Spanien.

  SvaraRadera
 9. Som sagt, det är ju inte säkert att England Tyskland och Spanien offentligt redovisar vad för underrättelseresurser de har. England kan man nog misstänka har rejält mycket mer att komma med än vad FRA har. Även om jag inte gillar FRA har jag svårt att tro att vi blir mer övervakade än vad vi reden är.

  SvaraRadera

Kommentarsfältet är stängt, medan jag är offline augusti 2017 och ett år framöver.

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.