2008-07-04

Har alla blivit tokiga?


I bloggposterna nedan skriver jag om hur folk i Europaparlamentet, i smyg, försöker sänka det redan fattade beslutet om att fildelare inte skall stängas av från internet. Kontrollfreaken och en grinig nöjesindustri återkommer helt enkelt gång på gång på gång tills de lyckas. Den här gången hoppas de vinna genom att dölja sina förslag i gigantiska pappershögar veckan innan EU går på semester.

I FRA-frågan kör Reinfeldt och Tolgfors bulldozer. Vi har aldrig fått förklarat för oss exakt vad det är som är så viktigt och varför det är så bråttom. Det är inte mycket av substans vi får från makthavarna mer än att vi borde hålla käft. Till och med gulliga lilla Maud Olofsson morrar att nu jävlar är det läge att sitta ner i båten.

Sedan kommer sakerna slag i slag. När riksdagen samlas i höst blir teledatalagringen ett hett ämne. Vad gäller den kommer vi att bli tillsagda att allt motstånd är meningslöst. Detta förslag kommer från EU och därför vågar ingen politiker ur något större parti säga nej eller ens komma med kritik. Någon gång i oktober lär beslutet komma att klubbas och redan efter årsskiftet kan data om alla våra telefonsamtal, SMS, MMS och e-postmeddelanden börja lagras.

Och så där håller det på. Tempot är frenetiskt. Stämningen är grinig. Och kontrollfreaken accepterar inte om det för en gångs skull blir ett nej. De hamrar envist på tills de får som de vill. Och listan kan lätt göras längre – reglering av bloggarna, ACTA och så vidare...

Man kan undra vad som är på gång. Och det är ytterst relevant att fråga sig varför allt kommer just nu, på en gång. Det känns väldigt obehagligt.

Jag är inte lagd åt det konspirationsteoretiska hållet. Men jag får en allt starkare känsla av att det är något här som jag – vi – inte får veta...

9 kommentarer:

  1. Min gissning är att politikernas kontrollbehov nu uppnått en kritisk massa. Pandoras ask har öppnats och det kommer att krävas en nästan övermänsklig insats från oss för att åter stänga locket.

    Men det är skönt att se hur starkt och partiöverskridande motståndet mot FRA-lagen är, här på hemmaplan. Många, som tidigare inte intresserat sig för politik, går ut på gatorna och gör sin röst hörd. Jag tror och hoppas att det kommer att se likadant ut i resten av Europa, när det står klart för folk i vilken riktning politikerna vill gå. Eller rättare sagt: I vilken riktning de redan är på väg med stormsteg och med skygglapparna tight åtsnörda.

    SvaraRadera
  2. Glöm inte heller bort hur man redan talar om att strunta i Irlands nej till Lissabonfördraget.

    Det finns en synnerligen obehaglig trend hos politikerna att inte respektera valigt folks uppfattningar.

    SvaraRadera
  3. Det är intressanta tider vi lever i :) Mycket händer på en gång...

    Jag tror inte att det finns en övergripande konspiration; i alla fall inte en utstuderad, planerad konspiration.

    Det vi ser nu är positioneringar i informationssamhället. Den nya tekniken har gett oss oanade möjligheter, och politikerna försöker helt enkelt använda dessa möjligheter till deras syften. Politikerna är rädda för att tappa greppet om makten i den nya världen, och gör allt för att reglera den, framförallt för att de kan. Samtidigt har medborgarna blivit trygghetsnarkomaner det senaste årtiondet...

    Läs den här artikeln i Wired från 1996:
    http://www.wired.com/wired/archive/4.12/fftransparent.html

    Den framtidsvisionen har skapat väldigt mycket debatt sen den skrevs, men den känns ändå mer aktuell än någonsin.

    SvaraRadera
  4. Tror inte heller på någon konspiration. Politiker förstör i princip allt de kan komma över.

    I mitten av 90-talet så var det BBS-lagar som kom till när politikerna började använda first class klienter. När de började websurfa runt 2000 så medförde det cookie-lagar och nu har politiker börjat blogga och självklart kommer blogg-regleringar som ett brev på posten. Sen kommer de börja kolla på youtube, och då får regleringar kring det osv.

    Vårt enda hopp är att tekniken hinner bli föråldrad innan de har lyckats driva igenom sin idiotiska lagstiftning.

    SvaraRadera
  5. Kanske inte så mycket tokiga som maktfullkomliga och beräknande.. vilket iofsg bara gör det ännu värre.

    SvaraRadera
  6. det finns dock en ordentlig opinion mot det hela, och det kommer vara svårt att gå runt folklig opinion, som redaktör slätt sa så länge som jag kan skrika mig hes,,, det är dock skrämmande att se hur makten distanseras och avdemokratiseras

    SvaraRadera
  7. Det intressanta i detta med FRA-lagen är att man också i USA just har drivit igenom en sådan lag (kallad FISA). I USA röstade man igenom lagen, som presidenten lovade signera, bara ett par dagar efter att beslut om lagen togs i Sverige. Så för mig framstår detta som en kollektiv offensiv från stater för att uppnå denna ljuvliga kontroll som alla maktkåta politruker alltid velat ha. Frågan är vilka andra stater som ungefär samtidigt, dvs strax innan sommaren, har drivit igenom samma idiotlag. Någon som vet?

    SvaraRadera
  8. slash ignore på jubelidioter och deras dumdistriga lagar. Gör dom mig till kriminell så flyttar jag och tills jag har flyttat så kan de ta och dra något gammalt över mig. Det är inte mitt fel att jag blir kriminell och jag tänker inte ändra mina kriminella vanor.

    SvaraRadera
  9. Totalitära samhällssystem förgör sig själva inifrån, förr eller senare, kan vi lära av historien.

    Ett samhälle som bygger på högmod och misstro, misstror sig själv, och har därmed sått fröet till sin egen undergång.

    Det man nu har gjort är skapat grunden till misstro. Makten misstror den egna befolkningen, som har valt dem, till makten.

    Det borde våra riksdagsledamöter, politiker och makthavare ta till sig, annars lär de inte sitta på tronen så länge till.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.