2008-07-27

Open source-politik


Det låter självklart, men förtjänar att understrykas: Internet håller på att flytta makten till folket. Eller i vart fall till betydligt fler medborgare än tidigare.

Vilket, naturligtvis, de som råkar ha makten just nu ogillar.

Om någon för, låt säga, 15 år sedan hade berättat för mig att jag kommer att ha en egen mediekanal där jag i princip kan direktrapportera via text, bild, ljud och video till en global publik – efter eget omdöme – då hade jag helt enkelt inte trott på det.

Sedan dess har mycket hänt. I dag hypas den sociala webben. Vilket är ett intressant fenomen. Och då tänker jag inte på främst på siter som Facebook – utan på det sociala samspelet mellan olika fria aktörer.

FRA-frågan är ett utmärkt exempel på detta. Utan att det finns någon plan, ledare eller finansiering bjuder bloggarna ett motstånd som, faktiskt, skakar regeringen. Hundratals bloggare gräver fram information, analyserar och bygger argument. Allt detta arbete länks sedan, bokstavligen talat, samman. Fakta, argument och synpunkter utvecklas och finslipas i en dynamisk, spontan process som har snudd på något organiskt över sig.

Man skulle kunna kalla detta fenomen för "open source-politik".

Och när media – emellanåt – går på samma boll som bloggarna, då är det läge att utfärda politisk stormvarning.

En och annan politiker har begripit detta. Men de flesta är totalt oförstående. De är förvirrade och frustrerade, eftersom spelet inte längre följer den gamla regelboken.

Regeringens brottningsmatch med bloggosfären i FRA-frågan kan liknas vid att spela schack mot hundratals motståndare samtidigt. Samtidigt som det pågår hundratals enskilda partier – så bidrar alla till det stora huvudpartiet. Och regeringen kan bara flytta en schackpjäs år gången. Om den ens gör det...

Politiker och andra makthavare kan försöka ignorera denna utveckling. Men de kommer inte undan den.

De kan försöka reglera och styra den. Men då kommer de bara att komma på kant med hela medborgarjournalistiken.

Framöver kommer vi att få se fler exempel på hur bloggar (och andra verktyg som hjälper människor att samverka på internet) oväntat snabbt kan skapa en "kritisk massa" i olika frågor.

Jag tror att vi främst kommer att få se detta i frågor som har stor principiell eller tydlig ideologisk laddning. För att det skall lyfta måste frågorna dessutom vara konkreta och gå att presentera på ett sätt som alla kan förstå.

Det kommer även i framtiden att handla om att vara skicklig på att kommunicera. Men på ett delvis nytt och annorlunda sätt än de gamla opinionsbildarna är vana vid.

6 kommentarer:

  1. Det märkliga är väl att alla PR-byråer verkar ha så svårt att hantera det här. Eller kanske inte ändå. Det är svårt att bjuda hela bloggosfären på frukostmöte...

    SvaraRadera
  2. Jag tyckte inte att Schack-liknelsen var så jättebra. Snarare något enormt realtids strategispel. Vet inte vad de nutida bra spelen heter... Men det finns säkert något som passar.

    SvaraRadera
  3. Av någon underlig anledning förmodar jag att FRA's open source-filosofer har lämnat dem. Generalen Åkesson skulle inte yttra sig som han gör ifall de fanns kvar.

    SvaraRadera
  4. Åkesson kan ju inte öppna munnen i frågan ut att det klart framgår att han är en åsna!
    Han har ju ingen som helst trovärdighet!

    SvaraRadera
  5. Trams är väl det lämpligaste sättet att karaktärisera det ni så kallade opinionsbildare pysslar med. Det bästa av allt är att ni tror att det ni skriver/tycker/vräker ur er har någon som helst bäring på det Verkliga livet utanför era pyttesmå digitala mikrovärldar.
    Vet inte om jag ska skratta eller gråta med tanke på alla dina små hyss Henrik. Att till exempel befatta sig med hemliga handlingar och dessutom publicera det på webben. Helt otroligt! Ingenting av det som du publicerat har på något sätt kunnat bevisa att någon på FRA skulle ha brutit mot någon lag eller överträtt sina befogenheter.
    Det enda du har gjort med ditt galna tilltag är att själv ha brutit mot en mycket viktig lag och därigenom också skadat nationens intressen. Tänk på att du också är en del av nationen och att det även skadar dig...
    Tyvärr så får du väl lagens mildaste straff och dessutom en hjältegloria av resten av "bloggosfären".
    Ska bl intressant att se vem din källa är. Ni kanske kan få dela cell... Funderat något på om källskyddet även kan åberopas av någon som sitter o skriver fri prosa på nätet?

    SvaraRadera
  6. Open Source har inte med politik eller filosofi att göra. Det är fri programvara som har det: http://www.gnu.org/philosophy/open-source-misses-the-point.html

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.