2008-07-30

Så är det onsdag

Som de flesta redan vet, så kommer landets spionåklagare i dag att bestämma hur de skall hantera mig, min blogg och mina avslöjanden om FRA.

Så intressant. Vad som händer senare i dag kommer att ha betydelse för hela den svenska bloggvärlden och medborgarjournalistiken – men även för prasseljournalistiken.

Stay tuned.

52 kommentarer:

  1. Skulle vilja ha ett inlägg av dig där du ger ditt alternativ till lagen som den är nu. För både du och jag måste väl vara överens om att spaning måste ske genom kabel då nästan all trafik går därigenom.

    SvaraRadera
  2. Ett helt okej förslag är det som många tar upp. Det är iprincip detsamma med den lilla skillnaden att FRA endast får spana på sådana som har någon brottsmisstanke. Ungefär som det skall vara idag fast att det även skall inkludera kabel.

    SvaraRadera
  3. Hehe du har verkligen fått astroturfers på bloggen på sistone. Undrar om det är det omtalade "krigsrummet" på Moderata kontoret i Gamla stan som är såhär klumpiga i sina kommentarer eller om det är några andra?

    Hej gamla gubbar! Den metoden är sen länge passé och lätt genomskådad. Sen kanske 1996 eller så. Ledsen, men det är så totalt genomskinligt för varje medborgare som tillbringat mer än någon vecka på internet. Ni får komma upp med något bättre.

    PS: Astroturfing finns på bland annat Wikipedia om ni undrar vad jag pratar om. Opps, trodde ni det var ett nytt fräscht grepp? Sorry.

    SvaraRadera
  4. "För både du och jag måste väl vara överens om att spaning måste ske genom kabel då nästan all trafik går därigenom."

    Menar du att tekniken inte är bättre än att vi antingen måste avlyssna alla eller så kan vi inte avlyssna någon?

    SvaraRadera
  5. Storebror Tolgfors och Frappe Reinfeldts pojkar är framme för att försvara eländet.

    Just när de trodde att det hela lagt sig och försvarsministern skulle komma med en sober förklarning, så skickar den där tomten in en JK anmälan.
    Tomtens dagar är räknade.

    Frappe Reinfeldt och Storebror Tolgfors får vänta åtminstone 800 dagar till sin arbetslöshet..

    SvaraRadera
  6. Kom ihåg att dra en rearden!
    F.ö. så har du nog attraherat många socialliberala och annat pack till bloggen, var tydlig med var du står politiskt och att du är nyliberal och inte någonting annat.

    Var noga med att visa att FRA-frågan handlar om statens kontroll av våra liv m.m. (såg inte det i ditt förtydligande)

    Detta är ett perfekt läge att sprida det nyliberala budskapet, jag är mycket tacksam för allt du skrivit och hur mycket du engagerat dig i denna debatten!

    Sen så skulle det vara kul att höra vad frihetsfronten sysslar med nuförtiden, kan man få en liten rapport i bloggen?

    Sen så har jag en idé om att göra en dokumentär om EU, känner att tiden är rätt, dokumentärer brukar kunna få ut ett budskap på rätt sätt.

    SvaraRadera
  7. Vi får hoppas på det bästa!

    SvaraRadera
  8. "Som de flesta redan vet, så kommer landets spionåklagare i dag att bestämma hur de skall hantera mig, min blogg och mina avslöjanden om FRA.

    Så intressant. Vad som händer senare i dag kommer att ha betydelse för hela den svenska bloggvärlden och medborgarjournalistiken – men även för prasseljournalistiken."


    Hmm ... jag sympatiserar i mångt och mycket med de flesta etablerade bloggares motstånd mot fra-lagen och övervakningssamhället. Men jag ser gärna att samtliga ovanstående tar och taggar ned sin egen betydelse.
    Ledsen Hax, jag sympatiserar absolut med ditt sunda och kategoriska motarbetande av storebrorsfasonerna som verkar vara i antågande, men det där med "Vad som händer senare idag..." är en grov överdrift och lutar mot primadonnafasoner i hela sakfrågan.
    Ta en halvtimmes tankepaus innan publicerandet av dina inlägg så blir det mer nyanserat. Jag förstår absolut att man blir lite stressad av en jk-anmälan men då är det än viktigare att coola ned sig i sin argumentation.

    /JohanH

    SvaraRadera
  9. Kan vi få namn på de anonyma FRA-försvarare som dyker upp lite varstans med kommentarare.

    Har de rent mjöl i påsen bör de berätta vad de är för några!

    SvaraRadera
  10. Följt debatten här via bloggen mestadels av framför allt på grund underhållningsvärdet.

    Börjar bli lite väl X-files nu med konspirationsterorier, interpol och hemliga telefonsamtal från poliser och allt vad det nu fantiseras om.

    Jaja, tack för rolig läsning och hoppas att ni får etablissemanget på fall.

    SvaraRadera
  11. "Kan vi få namn på de anonyma FRA-försvarare som dyker upp lite varstans med kommentarare.

    Har de rent mjöl i påsen bör de berätta vad de är för några!"

    Lugn. Våra politiska representanter har koll på dem.

    SvaraRadera
  12. @Peter sa...

    Kan vi få namn på de anonyma FRA-försvarare som dyker upp lite varstans med kommentarare.

    Har de rent mjöl i påsen bör de berätta vad de är för några!


    Peters egna profil:
    "Profilen är inte tillgänglig

    The Blogger Profile you requested cannot be displayed. Many Blogger users have not yet elected to publicly share their Profile.

    Om du är en Blogger-användare, uppmuntrar vi dig att aktivera åtkomsten till din profil".

    Jaha Peter?

    SvaraRadera
  13. Lite väl svenskt att gnälla på HAX för att han inte uttrycker sig i krälande ordalag och inte vadar i sin egen obetydlighet. Om HAX _skulle_ bli insydd för detta, så _skulle_ det ha betydelse för hela bloggosfären, det tvivlar jag inte en stund för. Att jiddra om att inläggen inte är tillräckligt anspråkslösa känns väldigt tramsigt. Nästa gång gnäller väl folk för att semikolon används på fel plats eller att den stilistiska nivån är svajig. Suck.

    SvaraRadera
  14. Vi får hoppas på det bästa Henrik.

    SvaraRadera
  15. Agneta Hilding Qvarnström? Samma åklagare som la ner det uppenbara brottsmålet mot FRA?

    Jag önskar dig lycka till idag HAX.....

    SvaraRadera
  16. FRA!?

    Är det den lilla spillra som ska vara kvar av Sveriges kvarvarande, sorgliga ursäkt till Försvar?

    Lägg ner skiten. Gå med i NATO och få samma info gratis.

    Tiderna har blivit så föränderliga att den gamla, och hisnade nog, feodalt sinnade Makten är totalförvirrad om var fienden, och vän, befinner sig numera att den måste börja totalspana på och misstänkliggöra sitt eget folk för Allas Bästa. Det är så det börjar.

    Det är inte svårt att begripa att en sån gammal stövel som Hönecker hade Sverige som sitt favorit- och mönsterland. Även Göring hade ett gott öga till vår fjällhöga Nord.

    Jag vill med detta bara påpeka vad det är för en slags sorglig politisk buffé som serveras oss jamande medborgare här uppe i Pippi LångstrumpLand.

    SvaraRadera
  17. Och du, anonym 01:29, min profil borde vara ointressant, men mina tankar och åsikter kan du suga i dig i vredesmod så länge du orkar.

    Jag läste ett bra inlägg här på HAX kommentarsforum om var alla fascistiska, socialistiska och nazistiska medlöpare kommer ifrån, vart de tar vägen och vad dom är för några.

    Han konstaterade insiktsfullt att dom finns mitt i bland oss, överallt, hela tiden.

    SvaraRadera
  18. Hmmm, kommentaren ovan ber jag er att betrakta som borttagen, det blev hastigt, det blev fel...och jag kan tydligen inte ta bort den.

    My bad! :-(

    SvaraRadera
  19. "Anonym sa...

    Skulle vilja ha ett inlägg av dig där du ger ditt alternativ till lagen som den är nu. För både du och jag måste väl vara överens om att spaning måste ske genom kabel då nästan all trafik går därigenom.

    30 juli, 2008 00:20"

    Jag tror rätt så få FRA-motståndare håller med dig där. Varför måste en insynslös myndighet ha rätt att spana på så gott som all trafik? Vad för hemska saker händer, som är värre än vad som händer om de får, om de inte får göra det? Kommer Sverige sprängas av HA?

    Hellre terrordåd och politiska mord då och då än, eh, massövervakad befolkning. Inte för att vi har gott om terrordåd och politiska mord IDAG, men även om vi skulle ha det menar jag. Att skala bort frihet och ersätta med rädsla har jag inte mycket till övers för.

    SvaraRadera
  20. Käre anonyme FRA-medarbetare 01:29,

    Om ni inte ens klarar av ett sketet https-protokoll för att snoka reda på vem som är vem och därför begär att de skall utlämna sig själva så...

    /Rickard

    SvaraRadera
  21. Nu stormar det i vattenglaset! Stort underhållningsvärde.... men inte i närheten av nyhetsvärde. "Bloggosfären" är sannerligen en drängstuga.

    SvaraRadera
  22. gabriel!

    Nej. Du har helt rätt. Demokratiska grundläggande rättigheter som yttrandefrihet, meddelarskydd, personlig integritet och granskning av myndigheters brott mot svensk lag har inget som helst nyhetsvärde. Zip. Nada.

    SvaraRadera
  23. @Anonym sa...
    Käre anonyme FRA-medarbetare 01:29,

    Om ni inte ens klarar av ett sketet https-protokoll för att snoka reda på vem som är vem och därför begär att de skall utlämna sig själva så...

    /Rickard

    30 juli, 2008 08:22


    I Blogglandet är alla som ställer motfrågor eller argumenterar emot detsamma som FRA-medarbetare, organiserade medlemmar av olika partiers IT-staber eller alltför vilsna själar.

    Att tro att de kan vara vanliga medborgare är otänkbart och alltför jobbigt.

    Förföljelsemanin har upphöjts till en konst och en community. Endast strömavbrottet kan befria dem från smärtan en kort stund.

    SvaraRadera
  24. Om du märker att det inte kommer att gå till din fördel i en ev framtida rättegång, kan du alltid skicka in det "hemliga" dokumentet till riksdagsledarmöter. Då blir detta mail och bilagor offentlig handling som kan begäras ut av alla medborgare, detta eftersom samtliga mail som inkommer till våra så kallade folkvalda lagras och arkiveras, det enligt svensk lag. Men jag hoppas du tar striden fullt ut och vinner.

    Know the system U live in ;)

    SvaraRadera
  25. Självklart kan man granska information som färdats i kabel utan att massövervaka svenska folket.

    Lagen borde utformas så att myndigheter (t.ex. polisen) kan begära ut all kommunikation knutet till ett visst IP-nummer eller person efter att de fått domstolsbeslut beträffande just det IP-numret. Domstolbsbeslutet måste i sin tur grunda sig på misstanke om grov brottslighet, terrorism, spioneri eller dylikt. När det gäller kommunuikation i renodlade militära system hjälper inte spaning i det svenska kabelnätet utan då är det snarare spaning i etern som gäller. Och nej, all trafik är inte på ner i det svenska kabelnätet, ryssarna håller inte på att koppla upp sina flygplan och ubåtar till Teliasoneras kablar.

    Jag uppfattar att detta är Birgitta Ohlssons ståndpunkt, en mycket bra lösning som både tar hänsyn till personlig integritet och intresset av att bekämpa hot mot Sveriges säkerhet.

    Naturligtvis kommer man inte åt lika mycket information på detta sätt jämfört med FRA-lagen, man får helt enkelt inte total kontroll. Men samtidigt måste vi fråga oss - vill vi att staten ska ha total kontroll?

    SvaraRadera
  26. Inte riktigt ändå pretorian.

    Dessa hemliga handlingar är redan ALLMÄNNA. Det behöver de inte skickas in till Riksdagen för att bli. Alla handlingar som upprättas eller inkommer till myndighet är det.
    Frågan om de är offentliga påverkas inte ett smack av vilken myndighet som de blivit allmän handling vid. Vid bedömningen av om en handling är offentlig eller inte används bland annat sekretesslagen. Där beskrivs vid vilka tillfällen en allmän handling skall vara hemlig. Bland annat av hänsyn till rikets säkerhet, relationen till annan stat, patientuppgifter i vården etc...

    Know the system u live in??? Kanske dags att läsa på då?!

    SvaraRadera
  27. Liberal mot FRA: sådär bökigt att avlyssna någon är det inte ens för polisen (men det borde vara).

    SvaraRadera
  28. Jag muntade uttrycket Bloggsordiner tidigare. Det är möjligt att det är vad du råkat ut för HAX, här och på ndra ställen dyker det upp anonyma inlägg.

    Det är pinsamt om det är så att det pågår någon organiserad bloggsordinskampanj.

    Respekt får man inte av att vara anonym. Däremot så får man det av att framföra en avvikande åsikt, men det gäller att stå för den. Det är i så fall en annan kaliber.

    Jag vill inte att någon ska rota i vare sig min handväska eller min e-post. De ska inte ens veta att jag har en som min man brukar säga.

    SvaraRadera
  29. Henrik jag antar att de kommer använda dig som ett skrämselexempel. Krig är fred, och att tänka som individer är farligt glöm inte det!
    En liten fråga bara: Var fann du dokumentet?

    SvaraRadera
  30. Mr profit: Publicerande av hemlig handling har varit förbjudet bra mycket längre än bloggandet och har inget med yttrandefriheten att göra. Det är således inget nytt "förtryckargrepp" från en ev. ondskefull regim.
    Lite is i magen och eftertanke i fra-frågan vore inte så dumt. Fokus har redan flyttats från vad lagen kommer innebära till att handla om vem som säger vad och hur.

    /JohanH

    SvaraRadera
  31. Johan:

    Kan du ge en referens till den lagtext som du anser gäller för det här fallet?

    Mig veterligen finns det en lag som hindrar privatperson från att avslöja hemlighet som är viktig för nationell säkerhet. Hittar du nåt sånt i de här mötesplanerna för virkesgrossister?

    Det som skett är ett brott mot tystnadsplikten, antingen hos Datainspektionen eller hos FRA själva. Det är enormt osannolikt att ett åtal mot HAX blir av eftersom han inte begått något brott.

    SvaraRadera
  32. Sedan när måste man vara FRA-medarbetare, betald partiarbetare (eller vad ni nu kallar det) för att man inte delar den bilden att vi är på väg mot Orwells 1984?

    Och varför skulle man inte få vara anonym? Det kan ju faktiskt finnas lämpliga anledningar till det. En kan jag tänka mig är att man inte vill få efter sig den ilskna bloggmobb som verkligen gör allt för att FRA-lagen skall gå i krasch.

    För övrigt känner jag minst två personer som har ändrat sin syn när det gäller FRA-lagen. Båda väldigt datorintresserad (hehe, det är väl så man säger datornörd på ett fint sätt). Så att det helt plötsligt skulle vara massa betalda partimedarbetare, FRA-anställda som är inne och skriver anonymt tror jag är felaktigt. Det är väl snarare så att en liten del av den stora massan har bildat en egen uppfattning av FRA-lagen. De har med andra ord synat bluffen om det påstådda Orwells-samhället och efter att ha tagit reda på fakta (exempelvis varför FRA finns, varför man måste ändra lagen då FRA sitter (satt) med ett föråldrat system, 80% av Rysslands Internettrafik passerar Sveriges gränser - ENORMA datamängder eftersom delar av övriga världen också passerar Sverige OSV.)

    Om FRA själva hade fått bestämma, om det hade varit tekniskt möjligt, hade de gärna sluppit köra allt SPAM, kärleksbrev, tips på roliga filmer på YouTube när de skannar av trafiken i realtid. De är inte intresserade av DITT privatliv.

    ÖB, MUST mfl. har gjort bedömningen att hotet mot Sverige ökar eftersom vi har trupper i Afghanistan. Sveriges ambitioner är ju för övrigt att öka närvaron i länder med gerillakrig, terrorism och minska mänskligt lidande.

    Etiopiens ambassadör Dina Mufti har bland annat krävt att Sverige ska ta krafttag mot att svenska socialbidrag hamnar i händerna på somaliska terrorrörelser. Flera länder, bland annat Ryssland, har pekat ut Sverige som en fristad för finansiering av terrorism. Det är säkerligen detta man vill komma åt med nya FRA-lagen, givetvis mycket annat som spionverksamhet i Sverige utförd av Ryssland osv.

    Börjar märka att mitt inlägg börjar bli lite väl långt nu :) Som en parantes kan jag nämna att mor min frågade "Du, vad är FAR?" Blev några följdfrågor innan jag fattade att det var FRA hon menade. Ungefär så här mycket bryr sig den stora massan om FRA-lagen. Och när den väl få reda på alla detaljer så kommer den vara för FRA. Ni är trots allt en liten bloggmogg skapad av sekten Bahnhof som drar in pengar för att skapa detta drev. Kolla gärna ledande personer bakom bloggmobben, samtliga har knytningar till ISP-leverantören Bahnhof.

    Hoppas jag inte har upprört någon för mycket. Låt oss hålla detta på en sansad nivå, utan brute force mot min gmail eller DDoS-attacker.

    Jag är inte anställd på FRA, har inga politiska kopplingar förutom att jag personröstade på Jonas Ransgård (moderat) i valet 2006. Har inte fått betalt av att skriva detta inlägg (tänk om det vore så väl) eller blivit uppmanad till det heller. Det är min personliga övertygelse som gör att jag trots allt jag är för FRA. Eller för kanske är fel ord, jag skulle gärna sett att man hade avskaffat krig, terrorism, fattigdom, inflation om det hade varit möjligt.

    SvaraRadera
  33. Spindel:som sagts 100 gngr, SYFTET med lagen klagar man inte på . Det är själva tillvägagångssättet som är tekniskt felaktigt.Självklart vill vi alla fånga terrorister. Men inte med teknisk massavlyssning.

    "för övrigt känner jag minst två personer som har ändrat sin syn när det gäller FRA-lagen. Båda väldigt datorintresserade.."

    Själv känner jag många IT-utbildade akademiker, då jag själv är en.Inte en enda är positiv till förslaget, utan tvärtom.

    SvaraRadera
  34. Spindel,

    Du säger emot dig själv. Om FRA ska kunna övervaka om "svenska socialbidrag hamnar i händerna på somaliska terrorrörelser" så måste de vara intresserade av åtminstone alla socialbidragstagande svensksomaliers privatliv och förmodligen också alla andra socialbidragstagares privatliv. Vem som helst kan faktiskt få för sig att stöda vilken rörelse som helst. På så sätt hamnar övervakningen väldigt nära även ditt och mitt privatliv eftersom de då behöver veta om du och jag tar emot socialbidrag eller inte för att eventuellt kunna filtrera bort oss. Kort sagt, de måste kolla allt för att kanske kunna hitta den här informationen.

    Själv tycker jag det låter obehagligt. Jag gillar inte idén att en statlig myndighet ska kolla all min kommunikation utan att jag är misstänkt för någonting. De saker de kanske kommer att snappa upp kommer alltid att vara utanför sitt sammanhang och kommer att kunna misstolkas och användas emot mig utan att jag ges en möjlighet att svara då spaningsresultaten är hemliga.

    SvaraRadera
  35. anononym sa:
    "Själv känner jag många IT-utbildade akademiker, då jag själv är en.Inte en enda är positiv till förslaget, utan tvärtom."

    Det säger inte så mycket. Inte mycket mer än att du använder det som retoriskt knep.

    Men som du säger är det ju tillgångasättet du tycker är fel, inte själva syftet. Hur tycker du tillgångasättet ska vara för att uppnå syftet?

    mats sa:
    "Du säger emot dig själv. Om FRA ska kunna övervaka om "svenska socialbidrag hamnar i händerna på somaliska terrorrörelser" så måste de vara intresserade av åtminstone alla socialbidragstagande svensksomaliers privatliv och förmodligen också alla andra socialbidragstagares privatliv. Vem som helst kan faktiskt få för sig att stöda vilken rörelse som helst. På så sätt hamnar övervakningen väldigt nära även ditt och mitt privatliv eftersom de då behöver veta om du och jag tar emot socialbidrag eller inte för att eventuellt kunna filtrera bort oss. Kort sagt, de måste kolla allt för att kanske kunna hitta den här informationen."

    Det är tekniskt omöjligt koppla ett IP-nummer med de uppgifter Försäkringskassan har. Detta eftersom personen bakom ett IP-nummer kan vara vem som helst! Även om jag säger mig vara "spindel" kan det lika gärna vara min far, mitt syskon eller en terrorist som har kidnappat mig och använder min identitet.

    Så det tycker jag vi ska ha klart för oss när vi också diskuterar FRA-lagen. Som FRA själva säger, de letar efter mönster. Nu vet jag inte exakt vad de syftar på, men det kan säkert vara att någon mailar ett bankontonummer som sägs ha kopplingar till terrorrörelse i Somalien. Mailet hamnar i filtret, en FRA-medarbetare går igenom det, man gör bedömningen att infon är av vikt, går vidare med det till polisen, polisen kontaktar bredbandsleverantören, försäkringskassan kallas in, personen grips och förhörs.

    Så ditt privatliv kommer inte till ytan förrän vid misstanke om brott. Som sagt, det är omöjligt att veta vem som står bakom IP-numret, men det är en ledtråd som kan hjälpa till vid spårning.

    SvaraRadera
  36. "Det säger inte så mycket. Inte mycket mer än att du använder det som retoriskt knep."

    Haha. citat från ett av dina tidigare inlägg:

    "För övrigt känner jag minst två personer som har ändrat sin syn när det gäller FRA-lagen. Båda väldigt datorintresserad"

    Slog du knut på dig själv nu?

    "Men som du säger är det ju tillgångasättet du tycker är fel, inte själva syftet. Hur tycker du tillgångasättet ska vara för att uppnå syftet?"

    I det här fallet är tillvägagångssättet långt mer kostsamt för samhället (och inte bara i pengar) för att syftets värde ska uppväga. Ett acceptabelt tillvägagångssätt kan jag inte ta fram annat än i negativ bemärkelse: kablar ska inte dras till FRA-anläggningen från ISP:na, FRA ska inte ha möjlighet att ens samla in min privata kommunikation för filtrering utan att jag är brottsmisstänkt i någon utsträckning, och FRA ska inte grensla staketet mellan civila och militära myndigheter. Du som bryr dig mer om syftet kanske kan lappa ihop nåt som uppfyller de här minimala demokratiska kraven.

    SvaraRadera
  37. anonym sa
    ""Det säger inte så mycket. Inte mycket mer än att du använder det som retoriskt knep."

    Haha. citat från ett av dina tidigare inlägg:

    "För övrigt känner jag minst två personer som har ändrat sin syn när det gäller FRA-lagen. Båda väldigt datorintresserad"

    Slog du knut på dig själv nu?"

    Det var också ett retoriskt knep, däremot en liten del av mitt inlägg, inte mer än 50% som i ditt fall.

    "I det här fallet är tillvägagångssättet långt mer kostsamt för samhället (och inte bara i pengar) för att syftets värde ska uppväga. Ett acceptabelt tillvägagångssätt kan jag inte ta fram annat än i negativ bemärkelse: kablar ska inte dras till FRA-anläggningen från ISP:na, FRA ska inte ha möjlighet att ens samla in min privata kommunikation för filtrering utan att jag är brottsmisstänkt i någon utsträckning, och FRA ska inte grensla staketet mellan civila och militära myndigheter. Du som bryr dig mer om syftet kanske kan lappa ihop nåt som uppfyller de här minimala demokratiska kraven."

    Privat kommunikation kan ju diskuteras. Det behövs ju inga FRA-resurser för att läsa vad du skriver på den här bloggen. Eftersom du dessutom är "anonym" i bloggen går det endast spåra dig genom IP-numret. Och för att få reda vem som står bakom IP-numret måste det ske en polisanmälan för att få uppgifterna från ISP:n.

    Och det enda man får reda på då är ägaren bakom abonnemanget. Så om det är sonen, dottern, modern eller fadern som skrev det du skrev är omöjligt att ta reda på.

    Se FRA-lagen som en hastighetskamera. Det är först när du kör för fort (skriver det som fastnar i filtret) som kameron tar kort på bilen. Sedan återstår det ju att ta reda på vem som körde bilen, om det var din granne, din son eller någon som lånade bilen.

    Du som är en IT-utbildade akademiker borde ju känna till detta...?

    SvaraRadera
  38. När det gäller kostnaderna rent pengamässigt är de ytterst små i det stora hel. Går MYCKET mer från svenska staten till diktaturer. Mugabes Zimbawe har fått fem miljarder. Slopa presstödet till olönsamma tidningar som ingen läser.

    Är det något staten bör syssla med så är det rättväsende och försvarsarbete.

    SvaraRadera
  39. "Det var också ett retoriskt knep, däremot en liten del av mitt inlägg, inte mer än 50% som i ditt fall."
    ...
    "Du som är en IT-utbildade akademiker borde ju känna till detta...?"

    Du blandar ihop mig med någon annan. Jag skrattade bara åt din inkonsekvens, det var inte mig du besvarade.

    "Privat kommunikation kan ju diskuteras. Det behövs ju inga FRA-resurser för att läsa vad du skriver på den här bloggen. Eftersom du dessutom är "anonym" i bloggen går det endast spåra dig genom IP-numret. Och för att få reda vem som står bakom IP-numret måste det ske en polisanmälan för att få uppgifterna från ISP:n."

    Njae, det är nog rätt lätt för FRA, om de har tillgång till ALL kommunikation från en IP-adress att avgöra vem som står bakom en IP-adress. Det där med polisanmälan är ett rent pappersvärn mot FRA.

    "Och det enda man får reda på då är ägaren bakom abonnemanget. Så om det är sonen, dottern, modern eller fadern som skrev det du skrev är omöjligt att ta reda på."

    Det har inte hindrat fildelare från att fällas för brott.

    "Se FRA-lagen som en hastighetskamera. Det är först när du kör för fort (skriver det som fastnar i filtret) som kameron tar kort på bilen. Sedan återstår det ju att ta reda på vem som körde bilen, om det var din granne, din son eller någon som lånade bilen."

    Jag försöker, men det går inte. För kameran spelar in hela tiden. Och allt bilisten gör med sin bil, dygnet runt, samlas in. Den bilist som parkerar nära en viss bostadsadress får sen finna sig i att allt bilförande under en tid närgranskas med lupp. Och inte nog med det, för att liknelsen ska funka ska det där bilförandet innefatta en stor mängd privata samtal, sexuella intressen, försök att ta reda på saker om sjukdomstillstånd man kanske drabbats av osv.

    Tycker din kameraliknelse har det knepigt.

    SvaraRadera
  40. Hehe, det är inte lätt att hålla reda på er när ni skriver under "anonym" och dessutom svarar åt varandra :D

    Någon anonym sa
    "Njae, det är nog rätt lätt för FRA, om de har tillgång till ALL kommunikation från en IP-adress att avgöra vem som står bakom en IP-adress. Det där med polisanmälan är ett rent pappersvärn mot FRA."

    Varför det? Sedan beror det ju på fall till fall. I en familj med fem-sex olika personer lär det inte vara lätt... En ensam person som besöker olika islamistiska communities kanske är lättare, ja. Fast nu är vi inne på svepargument igen. Det FRA samlar in blir ju först vid vikt när de använder de till något. Ni konspirationsfanatiker menar att man kommer använda detta för att utpressa folk medans jag tror att man kommer följa lagen och exempelvis polisanmäla, kontakta SÄPO eller MUST när det gäller allvarligare saker. Vi har helt enkelt olika syn på saken. Din nuvarande ISP kan göra samma sak och har bättre resurser än FRA. De kan till och med byta ut Aftonbladet.se mot egen skräddarsydd sida. Censurera sidor som kommer med kritik mot ISP:n. Det kan inte FRA. Ändå vågar du lita på din ISP som har sitt eget vinstintresse att tänka på...

    Samma anonyme sa:
    "Det har inte hindrat fildelare från att fällas för brott."

    De har erkännt själva. Fast detta har inget med saken att göra. Kan vi inte hålla oss till FRA-lagen utan att komma in på Henrik Pontén och Antipiratbyråns tvivelaktiga metoder?

    "Tycker din kameraliknelse har det knepigt."

    Det är för att du inte vill förstå den, eftersom du har en annan syn på saken än jag. Den synen får du ha.

    SvaraRadera
  41. Spindel,

    Varför skulle FRA gå omvägen via mailade kontonummer när de kan kolla banktransaktionerna vi gör på våra Internetbanker direkt? Där det dessutom framgår vem som gjort transaktionen vilket givetvis kan spåras till Försäkringskassan. Glöm inte att det på Internet inte finns någon garanti att ett meddelande tar den närmsta vägen och stannar inom landet.

    Jag undrar dessutom om det verkligen är brottsligt att skänka pengar, även sådana man fått som socialbidrag, till "terrorrörelser" . Vad jag minns ledde fallet med Somaliesvenskarnas avstängda konton till långa debatter gällande lagligheten, debatter som inte kommit till någon slutsats.

    Som sagt, jag tycker att det är obehagligt att en statlig myndighet får den här möjligheten. Staten har
    alla möjligheter att djävlas med dig och det faktum att den, förmodligen, inte är intresserad av ditt privatliv idag innebär inte per automatik att den fortsätter att vara ointresserad imorgon.

    SvaraRadera
  42. "Varför det? Sedan beror det ju på fall till fall. I en familj med fem-sex olika personer lär det inte vara lätt... En ensam person som besöker olika islamistiska communities kanske är lättare, ja."

    Det är ganska lätt. T.ex. signerar jag emellanåt e-post som jag skickar med mitt riktiga egennamn. Någon som sög upp alla paket min dator skickar skulle kunna stå och knacka på min dörr inom 24 timmar. Vilken person som faktiskt suttit vid datorn är inte av vikt här, jag påpekar att FRA har lättare att binda IP-adress till person än t.ex. upphovsrättsmaffian.

    "Fast nu är vi inne på svepargument igen. Det FRA samlar in blir ju först vid vikt när de använder de till något."

    Njae, tydligen kan ett och annat som inte ens används bli av vikt bara det postas i en blogg.

    "Ni konspirationsfanatiker menar att man kommer använda detta för att utpressa folk medans jag tror att man kommer följa lagen och exempelvis polisanmäla, kontakta SÄPO eller MUST när det gäller allvarligare saker."

    Vad är en "konspirationsfanatiker"? Behöver en definition innan jag kan avgöra om etiketten passar eller ej, och om jag ska känna mig förolämpad eller ej. Jag utgår ifrån att alla aktörer i den här debatten säger och gör det de själva tror är bäst. Jag ser inte varför en tandlös spaning ska genomföras trots den enorma kostnaden i termer av integritet. I förlängningen kan den kostnaden bli ännu dyrare, det stämmer, men även ett raktigenom välvilligt FRA efter FRA-lagen vore en böld i vår demokrati, i vårt rättssamhälle och framför allt en stor fara för vår nationella säkerhet eftersom man skulle lägga stora resurser på ineffektiv spaning som kunde användas till annat som har bättre utsikter att fungera.

    "Vi har helt enkelt olika syn på saken. Din nuvarande ISP kan göra samma sak och har bättre resurser än FRA. De kan till och med byta ut Aftonbladet.se mot egen skräddarsydd sida. Censurera sidor som kommer med kritik mot ISP:n. Det kan inte FRA. Ändå vågar du lita på din ISP som har sitt eget vinstintresse att tänka på..."

    Om du tror att jag litar på min ISP så tar du fel. Min ISP är riktigt obehaglig. Men de måste i alla fall visa mig avtalet de ska följa. I slutändan kommer naturligtvis den här kampen att handla om ISP-erna. Det är viktigt i det skedet att tillräckligt många är upplysta om nätneutralitet och att den fria konkurrensen fungerar så väl att det finns vettiga alternativ.

    Det som är riktigt tråkigt med utvecklingen idag är att vi (mänskligheten) äntligen har ett verktyg som kan sprida idéer och kunskap så snabbt som vi alltid drömt om, och att paranoida stater bestämmer sig för att försöka förstöra tekniken så att den blir reglerad och toppstyrd och meningslös, som TV.

    Jag tycker att FRA kan ha en funktion trots allt, det vore önskvärt om en sådan myndighet fanns under förutsättning att dess uppdrag var att spana på de folkvalda för folkets räkning. Demokratisk öppenhet är ett ideal som skulle kunna motivera den här typen av integritetskränkningar. Nationell säkerhet, uttryckt i termer av vaga idéer om "yttre hot" är det inte. Särskilt inte då de enda rimliga hoten torde kunna kringgå spaningen utan vidare ansträngning.

    SvaraRadera
  43. Spindel,

    För övrigt har väl de flesta fällda fildelare avstått ifrån att överklaga dom i tingsrätten och därigenom blivit fällda och inte genom att de erkänt brott. Vad jag förstår har de avstått för att de inte orkat stå emot upphovsättsmonopolens juristarméer och hellre betalt de relativt ringa böterna.

    Att vi på det här sättet tillåter en industri att kidnappa vårt rättssystem är en skandal som inte precis ökar förtroendet för rättsäkerheten. Det bidrar därmed ytterligare till vårt motstånd mot avlyssningslagar som mycket väl kan komma att användas just för att spåra upp fildelare om de skulle komma att anses som "yttre hot".

    SvaraRadera
  44. Dagen skriver att det blir först fredag som det tas upp enligt åklagaren.
    http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=156026

    SvaraRadera
  45. mats sa:
    "Varför skulle FRA gå omvägen via mailade kontonummer när de kan kolla banktransaktionerna vi gör på våra Internetbanker direkt? Där det dessutom framgår vem som gjort transaktionen vilket givetvis kan spåras till Försäkringskassan. Glöm inte att det på Internet inte finns någon garanti att ett meddelande tar den närmsta vägen och stannar inom landet."

    Nu har jag inte koll på hur alla Internetbanker i Sverige fungerar, men förhoppningsvis krypterar samtliga trafiken mellan din dator och Internetbanken. Det är möjligt att FRA klarar att knäcka krypteringen, det har jag ingen större koll på. Där får någon annan uttala sig.

    "Jag undrar dessutom om det verkligen är brottsligt att skänka pengar, även sådana man fått som socialbidrag, till "terrorrörelser" . Vad jag minns ledde fallet med Somaliesvenskarnas avstängda konton till långa debatter gällande lagligheten, debatter som inte kommit till någon slutsats."

    Har ingen aning, tyvärr. Personligen tycker jag att det ska vara det. De som medvetet finansierar terrordåd är lika mycket skyldiga som de som spränger sig själva i luften.

    "Som sagt, jag tycker att det är obehagligt att en statlig myndighet får den här möjligheten. Staten har
    alla möjligheter att djävlas med dig och det faktum att den, förmodligen, inte är intresserad av ditt privatliv idag innebär inte per automatik att den fortsätter att vara ointresserad imorgon."

    Du är rädd för att staten skall missbruka din kommunikation, men inte din privata internetleverantör som drivs av vinstintresse? FRA har ingen möjlighet att exempelvis manipulera bloggar/internetsidor som internetleverantörerna i Sverige har. De manipulerar ju redan Internet, bland annat genom att censurera barnpornografi (vilket jag är positiv till att man gör).

    Någon anonym sade:
    "Det är ganska lätt. T.ex. signerar jag emellanåt e-post som jag skickar med mitt riktiga egennamn. Någon som sög upp alla paket min dator skickar skulle kunna stå och knacka på min dörr inom 24 timmar. Vilken person som faktiskt suttit vid datorn är inte av vikt här, jag påpekar att FRA har lättare att binda IP-adress till person än t.ex. upphovsrättsmaffian."

    Varför måste vi komma in på Henrik Pontén och Antipiratbyrån hela tiden? Ibland känns det som att ni bedriver ett krig mot FRA när det i själva verket är APB ni vill trycka dit. Jag är själv "piratkopierare" men det gör mig inte automatiskt negativ till FRA. Och ja, FRA har lättare att knyta ihop ett IP-nummer till en privatperson än APB, men å andra sidan har ISP-leverantörerna ännu större möjlighet eftersom de redan från början vet vem som betalar räkningarna.

    Citat anonym:
    "Jag tycker att FRA kan ha en funktion trots allt, det vore önskvärt om en sådan myndighet fanns under förutsättning att dess uppdrag var att spana på de folkvalda för folkets räkning. Demokratisk öppenhet är ett ideal som skulle kunna motivera den här typen av integritetskränkningar. Nationell säkerhet, uttryckt i termer av vaga idéer om "yttre hot" är det inte. Särskilt inte då de enda rimliga hoten torde kunna kringgå spaningen utan vidare ansträngning."

    FRA-lagen innebär att man spanar på alla, inklusive de folkvalda. Det tycker jag snarare är rätt än att enbart rikta in sig på de folkvalda (varför ska de behandlas annorlunda än vanligt folk, få bättre pensionsavtal och liknande?)

    Ska inte alla vara lika inför lagen?

    Med konspirationsfanatiker menar jag att man vill tro att FRA kommer att användas till att missbruka sina resurser och att vi närmar oss Orwells 1984. Ja, det är en förolämning eftersom jag tycker det är struntprat.

    Sedan kan man diskutera fram och tillbaka om FRA kommer göra någon nytta öht. Fast där är vi nog fel personer att avgöra eftersom vi inte är insatta i svenskt säkerhetpolitik.

    Mats sade:
    "För övrigt har väl de flesta fällda fildelare avstått ifrån att överklaga dom i tingsrätten och därigenom blivit fällda och inte genom att de erkänt brott. Vad jag förstår har de avstått för att de inte orkat stå emot upphovsättsmonopolens juristarméer och hellre betalt de relativt ringa böterna.

    Att vi på det här sättet tillåter en industri att kidnappa vårt rättssystem är en skandal som inte precis ökar förtroendet för rättsäkerheten. Det bidrar därmed ytterligare till vårt motstånd mot avlyssningslagar som mycket väl kan komma att användas just för att spåra upp fildelare om de skulle komma att anses som "yttre hot"."

    Jag har förstått det. Jag är själv pro-piratkopiering (eller rättare sagt ser jag det som ett sätt att konkurrera mot priskarteller och föråldrade system) och anti-APB men jag tycker man gör fel i att blanda ihop FRA-lagen med att den i framtiden kan missbrukas av APB.

    SvaraRadera
  46. Spindel,

    Du säger: "Du är rädd för att staten skall missbruka din kommunikation, men inte din privata internetleverantör som drivs av vinstintresse? FRA har ingen möjlighet att exempelvis manipulera bloggar/internetsidor som internetleverantörerna i Sverige har. De manipulerar ju redan Internet, bland annat genom att censurera barnpornografi (vilket jag är positiv till att man gör)."

    Ja, jag är mer rädd för att staten ska missbruka min information än för att min ISP ska göra det. Staten har så många fler möjligheter att göra livet surt för mig. Den har ett våldsmonopol och kan inskränka min fysiska frihet. Den har dessutom i uppdrag att tillse min familj och mina barn med rimlig säkerhet, utbildning och fungerande infrastruktur vilket den kan undlåta att göra. Jämförelsevis kan min ISP bara stänga av min uppkoppling och möjligen sälja min information. Jag kan dessutom ofta byta ISP om jag inte är nöjd, jag kan inte lika enkelt byta stat. Det finns därför massor av skäl att vara mer rädd för staten än för en ISP.

    För övrigt manipulerar svenska ISP Internet (filtrering av "barnporr") enbart för att de är tvugna efter hot om lagstiftning. Vilket jag för övrigt tycker är fel, men det är en annan debatt.

    SvaraRadera
  47. "FRA-lagen innebär att man spanar på alla, inklusive de folkvalda. Det tycker jag snarare är rätt än att enbart rikta in sig på de folkvalda (varför ska de behandlas annorlunda än vanligt folk, få bättre pensionsavtal och liknande?)

    Ska inte alla vara lika inför lagen?"

    Ja, om övervakningen var helt symmetrisk och transparent, dvs alla får se hur den går till och vad den resulterar i, då är jag ok med det. Då kan ju inte statsmakten trampa ner folket.

    Jag tycker att det viktiga är att de folkvalda övervakas, och kan tänka mig att betala med mitt eget privatliv om det ska vara nödvändigt.

    Integritet och privatliv är inte orubbliga värden, men de väger tyngre än "nationell säkerhet". Det som väger tyngst är konstitutionell konsekvens, öppenhet och genomskinlighet i samhället.

    SvaraRadera
  48. Spindel,

    Du säger också "Jag tycker man gör fel i att blanda ihop FRA-lagen med att den i framtiden kan missbrukas av APB."

    Jag tycker att man i högsta grad gör rätt när man varnar för ändamålsglidning. Varje liknande tidigare förslag har försvarats med att "det här är bara ett nödvändigt undantag" (PKU registret, barnporrfiltret, sexköpsförbudet etc.). Sedan när "tekniken finns" följer det ena efter det andra och helt nya användningsområden och tillämpningar föreslås och genomförs.

    Vi kan inte idag veta hur en framtida regering kommer att utnyttja de här möjligheterna. De kan vara riktigt otrevliga. Det är därför bäst att stoppa det här redan nu.

    SvaraRadera
  49. Nu upprepar vi oss bara. Vi tycker olika helt enkelt. Det har vi rätt att göra. Slut. :)

    SvaraRadera
  50. anonym kl 11:01:

    Spelar ingen roll om dokumentet innehöll Åkessons favoritrecept, är det hemligstämplat så får det (mig veterligen) inte publiceras. Och det är inte upp till dig eller mig att avgöra om innehållet i det var vettigt att hemligstämpla.

    Tror inte heller Hax får någon påföljd.

    Kanske inte var så dumt av FRA att anmäla publiceringen. Diskussionen om själva FRA-lagens innebörd är som bortblåst och istället dividerar vi vem som gjort och sagt vad eller inte.

    /JohanH

    SvaraRadera
  51. JohanH

    Bra att någon påpekar det. Har en myndighet bestämt att något skall vara sekretessbelagt finns det skäl för det. Det är inte vår sak att sätta oss över det.

    Hemligstämplar tycks ha någon särskild lockelse för sensasionslystna kvällstidningsmurvlar. Det är inte ett sällskap man vill vara i.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.