2008-07-18

Så spanar FRA

"X meddelar 960317 en viss Bengt Novén, Kungsbacka, att företaget är berett att granska ett erbjudande från Novén angående avyttring av "en förstklassig vara". Det kan eventuellt röra sig om datorer."

"Fritz Harry Andersson, Råneå, inbjuds 960228 av Republiken Karelens statliga kommitté för byggande, byggindustri och arkitektur: Andersson skall delta i gemensamt utvecklingsarbete inom den karelska träförädlingsindustrin. Den karelska sidans representant är inte känd."

"Ragnar Gussing och Göran Näslund vid AMS i Falun inbjuds av Economic Committee of the Novgorod Region Administration att vid någon lämplig tidpunkt besöka Novgorod för att diskutera omskolningsprojekt för tillfälligt arbetslösa specialister."

Exemplen ovan är autentiska smakprover ur FRA:s spaning. De kommer ur den anmälan till Datainspektionen där 103 svenskar uppges ha utsatts för planlös och rätt virrig avlyssning.

Det känns lite... tunnt.

Listan med de 103 namnen cirkulerar nu i all slags mediekretsar i Sverige. Den är landets sämst bevarade hemlighet – undantaget pastor Ekman i Livets Ord och de personer som SVT Rapport intervjuade i går.

Är det inte dags att SR Ekot eller SVT Rapport släpper listan snart..?

10 kommentarer:

 1. Den här publiceringen av namn ställer ju integritetsfrågorna på sin spets.

  Uppenbarligen har FRA inte tillräcklig disciplin i organisationen för att hålla sin hemliga spaning hemlig.

  Då kan man ju aldrig veta vad som kan komma att läcka ut i framtiden.

  Hur kan vi låta en sådan slapphänt organisation gå igenom all vår kommunikation?

  SvaraRadera
 2. jag har ett jobb med vissa inslag av övervakning av en tjänst med medlemmar... verktygen vi har är inte att jämföra med FRA:s men när man är satt att upptäcka oegentligheter så upptäcker man fiender överallt och paranoian greppar en utan att man tänker på det. Jag blir mörkrädd av att tänka på vilka fiktiva mönster och skeenden FRA och regeringen kommer se i sin "spaning". Hur många oskyldigas liv måste förstöras. Hur många oskyldiga kommer knäckas och se terrorism som ett sätt att hämnas?

  SvaraRadera
 3. Jo, människor vill gärna se mönster även där inga finns.

  SvaraRadera
 4. På sovjettiden uppmärksammades alla som åkte till sovjetunionen. Somliga var förrädare men den man sorterade snabbt bort de som bara var vanliga turister ur materialet.

  SvaraRadera
 5. Men politikerna/regeringen försöker ju ge sken av att de går allas våra ärenden till mötes i den här frågan genom att ÄNTLIGEN lagreglera eländet.

  Det är synd om oss medborgare som har sådana ledare som tror så tunt om sina undersåtars analysförmåga.

  Den enda lagregleringen värd namnet i ett sånt här fall är att sätta P för hela verksamheten.

  Den lilla info som Ledarna för det här avrustade landet kan tänkas behöva kan NATO förse dom med för en billig peng...så vida vi inte går med i klubben.

  Vill man spana på pedofiler och fildelare behöver man inte hymla och gå den här omvägen kring gröten.

  SvaraRadera
 6. Troligare att någon av de på säpo som beställt uppgifterna har läckt...

  SvaraRadera
 7. Funderat lite på vad lagen innebär. Politikerna kan i trängt läge bevaka sina politiska motståndare. Allt de säger i tfn och skriver i realtid, ALLTID.

  Det är det nya med FRA-lagen och dess datorer. Det har ingen regering kunnat göra tidigare.

  Jag tycker att det är som att ge sonen en kofot. Om han inte vet vad det är så upptäcker han snart fördelarna.

  SvaraRadera
 8. Det där med reglering är ju ett gammalt och utagerat argument.

  Förre borgerliga försvarsvministerna Anders Björck. har ju enligt en artikel i Expressen nyligen ska ha utfärdat kabel-förbud för FRA. Det tycker jag låter som en rätt tydlig reglering som inte borde gå att misstolka.

  Går det i kabel, håll fingrarna borta! Antar att den regeln gäller fortfarande, eller?

  SvaraRadera
 9. ÖB Bengt Gustafsson meddelade i TV4:s nyhetsänding i mars 1991 att Sovjet driver genom mig i Sverige en mycket omfattande desinformationskampanj.

  Här faller en skuld på FRA, som måste haft kolll på mig, som arbetade för svensk media, SVT, Expressen, Svd, SR mm. Varför berättade FRA inte detta för ÖB?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.