2008-07-07

Övervakningsstaten

Min artikel i senaste Nyliberalen – där jag försöker ge något slags större bild av övervakningsstaten – finns nu upplagd här.

5 kommentarer:

  1. Det är ju bra att man debatterar detta mer seriöst, men rubrikvalet?
    "Aldrig tidigare har ett folk varit så övervakat"

    Detta är ju väldigt väldigt långt i från sanningen. Och man kan inte för mitt liv begripa varför man måste överdriva så alarmistiskt i denna integritetsfrågan hela tiden.

    1) 1900-talet innehåller ca ett hundratal olika folk som varit klart mer övervakade än svenskar idag.

    2) Även svenska. Läs t.ex. Gudmundsson när han citerar ur Agrells bok. http://gudmundson.blogspot.com/2008/06/trots-eller-tack-vare.html
    Den svenska övervakningen under WW2 var uppenbarligen långt långt värre än den är idag. Även med utökad FRA.

    3) Eller jämför med en vanlig svensk bonde-by för 150 år sedan. Den övervakningen man hade på sig där var ju långt mycket mer omfattande än den vi har idag. Då visste ju alla vad alla andra gjorde (det är också en anledning till att vardagsbrottsligheten var så låg. Det gick ju inte att stjäla saker då alla direkt skulle veta vem som gjort det).

    Det är emot denna bakgrund man måste förstå de som vill ha mer övervakning idag. De vill inte skapa ett Orwellsk samhälle (så klart). De vill möta den osäkerhet som kommer ur att vi lever i det mest anonyma samhället någonsin genom tiderna. Dvs det är bra mycket närmare sanningen att påstå något som är exakt tvärtom som din rubrik.

    Snälla, Hax; skriv gärna om integritet - men sluta med den gravt överdrivna alarmismen! Du tappar all trovärdighet.

    SvaraRadera
  2. Johan: jag tror du har lite otur nu? En svensk bondeby för 150 år sedan hade ingen uttalad övervakning. Man visste många gånger vad alla gjorde och vart var och en höll hus men det var en frivillig överenskommelse. Så stor skillnad mot idag är det inte heller. Jag vet i detta läge var de flesta i min närmaste vänkrets är och gör. Inget konstigt med det.

    Manuell övervakning som den som Gudmunsson irrar om kan aldrig få den omfattning som IT-övervakning har. Den måste punktinsättas och kräver minst två personer per övervakad. Och den tid han refererar till, då pågick ett världskrig. Det är på grund av det kriget vi har de rätts- och integritetsprinciper vi har nu. För att skydda enkilda individer.

    De rättsliga principer som skapades under förra århundradet bygger på en djup insikt i den politiska naturen. Det är oerhört viktigt att värna enskilda individers frihet och integritet. För det behövs väldigt lite missbruk från statens sida för att orsaka stort lidande.

    "Det mest anonyma samhället nångonsin genom tiderna". Jag kan rekommendera Facebook.

    SvaraRadera
  3. Henrik, i din sammanfattning borde du kanske nämna EU-förslaget att RFID-märka även vanlig snigelpost, från 2013 tror jag det var.

    SvaraRadera
  4. Jo. Den informationen hade jag dock inte när artikeln lämnades.

    SvaraRadera
  5. Motkommentaren till min postning kom alltså i ett anonymt inlägg.

    Case closed.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.