2008-07-07

FRA: Korten på bordet!

Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) har problem med FRA-frågan. Det syns när han är i tv. Det märks på tonen. Han har inte kontroll. Han förstår inte. Men det är något mer...

Man skulle kunna misstänka att det finns något i den här historien som Reinfeldt inte vill att vi skall få veta.

Varför drev statministern detta ärende till gränsen för kabinettsfråga? Varför var det nödvändigt att piska folk blodiga i den egna partigruppen? Varför var det så bråttom? Varför har all kritik avfärdats så kategoriskt? Jag menar, Reinfeldt brukar ju inte dra sig för reträtter i andra fall...

Är det avtalet med USA som spökar? Finns det EU-intressen inblandade? Föreligger något akut hot? Har statsministern lovat bort sig på något sätt som går utanför hans mandat?

Lite känns det som Danielsson-affären. Vad är det som är så viktigt att vi för djur och djävlar inte kan få veta sanningen?

Reinfeldt borde ta bladet från munnen och berätta vad det är som är så förbaskat viktigt. Även om det kan vara jobbigt. För sanningen kommer alltid fram, förr eller senare. Och det är bättre att låta besvärande saker komma upp till ytan under kontrollerade former än under okontrollerade.

Vem vet? Om vi får korten på bordet, kanske folk till och med kan ha viss förståelse för det som skett.

Om inte, så kommer frågan att förfölja Reinfeldt under hela hans tid som statsminister.

27 kommentarer:

 1. Kanske Sverige blivit en amerikansk lydstat?

  Jag antar att du antyder att det amerikanska påtryckningar bakom FRA-lagen.

  Skandal i så fall. Så otroligt vidrigt. Är det ens lagligt? Är det inte landsförräderi?

  Om man går en främmande makts ärenden, är man då inte landsförrädare?

  SvaraRadera
 2. Att det är Rysslandstrafiken som är den intressanta handelsvaran för FRA's största kunder (UD och regeringen) är väl ingen större hemlighet, även om det av någon anledning inte nämns så ofta i den offentliga debatten. Sverige ligger ju bra till geografiskt, då stora delar av internet-trafiken till och från Ryssland routas genom våra gränser.

  FRA's huvudkunder är ju numera politiska (t. ex. UD). Försvaret kommer längre ner på listan.

  Nej, det verkar uppenbart att FRA's information främst är internationell handelsvara, och det är nog troligt att slutkunden i de flesta fall är USA. Jag vet inte varför det är så känsligt att säga? Sverige är ju inte neutralt längre.

  Carl Bildt ger ju en hint, genom att i sin blogg länka till en post i Gudmundson's blog där han just behandlar FRA och Ryssland:

  Gudmundson om Ryssland och FRA

  Sen är det ju en olycklig bieffekt att man dessutom massavlyssnar sitt eget folk...

  SvaraRadera
 3. Jag börjar bli ganska säker på att FRA ska ingå i ett större internationellt underrättelsearbete (vilket de iofs redan gör). Och det handlar om att spana mot Ryssland.

  Den information som FRA-spaningen ger kommer att användas till att köpa sig inflytande eller annan information från andra underrättelsetjänster.

  Jag tror man ska ta Tolgfors på orden när han säger att FRA-lagen kommer att skydda svenska trupper i utlandet. Sverige kommer att byta information om exempelvis rysk datatrafik mot amerikansk hotbildsanalys från Afganistan. Så _indirekt_ har Tolgfors kanske rätt när han säger att FRA-lagen kan skydda svenska intressen utomlands. Sen att han på kuppen säljer ut svenska folkets integritet försöker han mörka.

  Om det handlar om påtryckningar från USA har jag en fråga. Varför just i Sverige? Varför ser vi inte detta i Polen eller andra ivrigare NATO-länder?
  Kom ihåg att det är en stor debatt i USA om NSA's otillåtna signalspaning.

  Eller är Sverige det enda land som varit "naivt" nog att lagstifta och sjösätta kabelspaningen offentligt?

  Om man ska börja gräva är nog Bildt en bra person att utgå ifrån. Han sa ju att "existensen av FRA och dess verksamhet [har] gjort att jag kunnat uppträda med auktoritet på ett sätt som annars aldrig hade kunnat vara fallet".

  Vad vet FRA-förespråkarna som inte vi vet? Vad handlar det här om egentligen? Vilka internationella nätverk efterfrågar det här? Bilderberggruppen? Frimurarna?

  Man kan ju bli konspirationsteoretiker för mindre...

  SvaraRadera
 4. Vad skulle USA ha för intresse av att införa reglerad spaning i Sverige? Vi har väl knappt några säkerhetsavtal med dem ens?

  SvaraRadera
 5. Nästa år har Sverige ordförandeskapet i EU. Att det fanns en önskan att ha det hela klart tills dess är väl hyfsat sannolik utan att vara konspirationsteoretiker. Det besvarar inte frågan om motiven för det, men kan väl isåfall ändå bidra till frågan om varför det var såpass bråttom.

  SvaraRadera
 6. Jag tror du har helt rätt - det är massor av saker som inte statsministern, eller någon annan partiledare, eller talmannen... eller tjänstemännen som hittade på lagtexten, vill tala om.

  Det är en hel djurkyrkogård begraven här...

  SvaraRadera
 7. Ja, och saftigt lär det vara eftersom vi ännu inte fått reda på vad det är. Men jag tror att det enbart är en tidsfråga innan det kommer fram. Om inte här så på Flashback. Jag tror dock att det endast är några få i respektive partitopp som känner till de verkliga motiven. Mina kontakter har inte fått några "verkliga" motiv, enligt min mening då, och är tillsagda att tiga. Vilket endast gör det ännu mer obskyrt.

  SvaraRadera
 8. Normalsurfning för mig är att hamna på politiska hemsidor som jag inte sympatiserar med, som en följd av sökträffar jag får.

  Jag har även ibland testat min förmåga att känna igen en judiskättad person på utseendet eller maktposition i USA, genom att googla på ”Mr X Jewish”.

  Ofrånkomligen hamnar man då på nazisidor.

  Jag är även intresserad av rasbiologi utan att vara rasseparatist.

  Mitt perifera (men ändå existerande) intresse för historiskt obskyra händelser (t ex James Forestals död och Rudolf Hess’ död) kanske även det bidrar till att skapa ett ”suspekt” surfmönster.

  Antag att sådana granskas lite närmare och att man hamnar i en fil över potentiella säkerhetsrisker.

  Och att detta i sin tur kan ställa till yrkesmässiga problem för mina anhöriga.

  Har inte anhöriga till aktiva kommunister drabbats av det? Har för mig det, men minns inte närmare omständigheter.

  Visserligen är åsiktsregistrering olagligt, men det har inte hindrat säpo från att åsiktsregistrera ändå.

  DN

  DN

  Wikipedia

  SvaraRadera
 9. Äh, det är ganska enkelt, Åkesson har blåst Reinfeldt, och det med Bildts goda minne. Reinfeldt måste containa detta till varje pris, men han misslyckas. Det är inte Åkessons fel, han har att slåss för sin myndighet. Frågan är som bekant fri. Det måste vara regeringen som avväger och avdömer. Problemet är att vi har två "loose cannons" på FRA; Åkesson och Kärnekull. Ska vi klara oss ur detta måste SÄPO sätta sig på FRA.

  SvaraRadera
 10. före piratebay fick sverige påtryckningar mot sig , hot om handels restriktioner osv från usa.
  därav piratebay tillslaget.
  patent är viktigt för usa, det är en av anledningarna.
  säkert har det skett mycket bakom ridån.

  SvaraRadera
 11. och eftersom man inte lyckades stänga piratebay kan man använda det till ännu större hot och pressa sverige till ännu större lydnad.

  SvaraRadera
 12. inte för att piratebay skulle vara huvudfrågan.
  men nog är det en av paragraferna.
  hela underhållningsindustrin domineras av usa.
  kunderna till fra är staten, om staten håller koll och lyder andra stater kan man komma åt det mesta

  SvaraRadera
 13. folk med fel politiska åsikter, fildelare, skattefuskare.. bunta ihop dom och slå ihjäl dom, nu finns tekniken.

  SvaraRadera
 14. Hmm. Om det nu skulle vara som du tror, hur kan du då inbilla dig för en enda sekund att statsministern skulle berätta detta offentligt? Du verkar missa en sak - det finns sådant som av naturliga skäl måste vara hemligt, åtminstone för ett tag. Om alla statshemligheter lades ut på din blogg skulle det säkert vara kul för dig - men inte särskilt bra för landet.... :-)

  SvaraRadera
 15. I höst kommer ( märk inte kanske - kommer ) Sveriges riksdag, som brukligt nu mer, mot grundlagen, ge bort Sveriges makt till den kommande staten EU.
  I det fördrag som i höst skall godkännas står bland annat att dom ingående länderna följer egen lag om inte EU lag har företräde, vilket EU lag alltid har. Men EU lag har inte en så omfattande övervakningslag som Sverige, så då gäller svensk lag eftersom EU lag saknas.
  I skuggan av Iran kommer saker ske som puttar in Europas länder, in i staten EU fortare än många tycks inse. Alla länder kommer hävda säkerhetsskäl Trodde ni att fördraget var dött?
  Gapskratt, hmmm host,host.

  SvaraRadera
 16. ÖB säger att FRA behövs för att få information som skyddar operationer i Afganistan. Alla vet att det inte är möjligt med signalspaning. Men om informationen bara indirekt hjälper till i Afganistan då? Lägger man ihop två och två kan lösningen bli denna:

  FRA spanar på svenska datanät för att dels kolla upp Rysslands trafik som passerar Sverige dels Iran / Irakisk som skickas till och från Sverige. Vi har ganska många människor från de länderna i Sverige vid det här laget. Informationen byts sedan med USA mot information om hur läget är i t.ex. Afganistan där vi har trupper. Vid ett cyberhot/attack behöver vi också USAs hjälp.

  Även vid ett militärt hot behöver vi Natohjälp pga obefintligt försvar.

  Bytt är bytt kommer aldrig mer igen

  En teori god som någon.

  SvaraRadera
 17. Tilläggen i telecompaketet gick genom ;(

  SvaraRadera
 18. Det finns således en enkel lösning: ta hem de där jävla trupperna från Afghanistan!!!

  SvaraRadera
 19. Jag börjar bli misstänksam mot allt detta flockbeteende. Ett nytt slags medlöperi politikerna bäddat för genom uselt ledarskap

  Finns allt skäl hålla koll på trafiken från öster.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1441919.svd

  SvaraRadera
 20. Hax m.fl.
  Nu börjar ni låtar konsirationsteoretiska igen... Dags att plocka fram Ockham!

  Reinfeldt har missbedömt tyngden i frågan, och trodde det skulle blåsa över om man bara fick folk att sitta ned i båten. Man kan inte klandra honom i bedömningen eftersom opinoinsbildnignen från liberaler och bloggosfären var så obefintlig under hela det år frågan bereddes.

  Sedan har det blivit drev av stormkaliber. Då är det svårt att nå ut med sin egen version. "Hetsigt" sade han väl? Vilket stämmer mkt bra.

  Slutligen är alla argumenten för en FRA-lag av hemlighetsmakeri-typ. De är inte direkt media-vänliga.

  Så... klart han låter som han låter nu.

  SvaraRadera
 21. Jean Moulin,
  Det kanske inte har behövts några påtryckningar.
  Är det någon som har studerat Odenbergs avtal?

  http://opassande.se/index.php/2008/07/07/almedalsrapport-maud-olofsson-c/

  SvaraRadera
 22. Jag tror att USA och eventuellt kanske också England ligger bakom FRA-lagen.

  Sverige har tagit emot ca 300.000 muslimer, krigsförbrytare, medlemmar för den organiserade brottsligheten, kriminella. Samtidigt som kollen av dessa individer som får asyl är obefintlig. Alla får asyl i sverige.

  Klart att omvärlden är oroade nu när sverige är bas för allehanda skumma individer. Dessa behövs övervakas om inte för våran egen så i varje fall för omvärldens skull.

  SvaraRadera
 23. Ola. Jag tycker inte om att du säger skumma individer. De flesta flyktingar som kommer till Sverige från Irak är högutbildade och välbeställda. Att sedan få ett arbete i detta land är sedan en nöt att knäcka, det är inte lätt för svenskar att få arbete heller, som du säkert vet.

  SvaraRadera
 24. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 25. Många av inläggen här, om FRA, är antingen författade av gymnasister eller utgör led i den sjukdomsprocess som psykiatrikerna kallar Processparanoia

  SvaraRadera
 26. Min konspirationsteori är enkel:

  Reinfeldt, et alii, har insett att den nuvarande, och högst olagliga, spaningen FRA utför är en politisk bomb som de delvis är ansvariga för. Trots allt, FRA arbetar åt regeringskansliet och den nuvarande regeringen kan knappast bortse från de rapporter de får och/eller har fått ta del av.

  För att göra något åt saken så valde de att införa FRA-lagen för att kunna hänvisa till att allt var i laga ordning den dagen det hela avslöjas, vilket kommer att ske förr eller senare. Tyvärr, för dem alltså, så lyckades de inte smyga in det hela utan lagen blev en medial katastrof. Men de kan inte backa, de har medverkat till brott mot regeringsformen (a.k.a. grundlagen) och står där bara med ett alternativ. Inför skiten, kosta vad det kosta vill.

  Det hela ligger i linje med SVT:s avslöjanden om Titan och de direkta uttalanden vi hört om att spaningen numera i varje fall är reglerad.

  /Rickard

  SvaraRadera
 27. Henrik A Eric och Anno, har kanske alla rätt??

  www.svd.se

  När kommer din kommentar Henrik???

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.